Калоян Янков: Хората искат да мечтаят, с проблеми избори не се печелят

Лидерът на "Да, България" във Велико Търново с равносметка за предизборната кампания и нейните последствия

Янков председателства заседание на комисията "Росенец" в 46-то НС
Янков председателства заседание на комисията "Росенец" в 46-то НС
Янков председателства заседание на комисията "Росенец" в 46-то НС    ©  Юлия Лазарова
Янков председателства заседание на комисията "Росенец" в 46-то НС    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Калоян Янков беше депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от листата на "Демократична България" във Велико Търново. Преди това беше и общински съветник от демократичното обединение в старопрестолната столица. В 46-ия парламент Янков служи като председател на временната комисия "Росенец", а в 45-ия като член на комисията за проверка на мандата на Бойко Борисов. Член е на националния и на изпълнителния съвет на "Да, България". Завършил е право в СУ "Климент Охридски". Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес.
Денят за размисъл в "Демократична България" дойде не преди, а след изборите в неделя. Обединението от три партии, което на предпоследния вот стигна исторически най-високото си ниво от 345 хил. души (12.64%), сега се срина наполовина - 165 хил. или малко над 6%.

Ситуацията обаче е малко по-различна, отколкото цифрите показват. ДБ са в странната позиция да губят гласове, но да виждат как партия, която е идейно, исторически и до голяма степен личностно свързана с тях, спечели изборите.

Още преди изборите беше ясно, че "Продължаваме промяната" ще изяде част от електората на останалите партии на протеста, включително "Демократична България". Между ⅕ и ⅓ от хората, гласували доверие на ДБ на изборите през юли сега се предпочели "Продължаваме промяната", сочат данни на "Галъп интернешънъл" и "Алфа рисърч", обявени в неделя вечерта по БНТ.

Според Христо Иванов, който в понеделник подаде оставка като председател на "Да, България" заради резултата от изборите, причините за слабото представяне са "най-различни". Допълнителен негатив е и провалът на кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от коалицията.

"Съвместяването на парламентарна и президентска кампания, безпрецедентно сложно решение в българската политика, очевидно на нас не ни се удаде никак добре, посланията на влизане в кампанията, съставът на листите, организационното състояние на "Да, България", за което аз отговарям" - това са основните фактори, които Иванов изреди като допринесли за неблагоприятната развръзка.

Малко след като Иванов подаде оставка се разбра още, че Изпълнителният съвет на "Зелено движение" и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов, както и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, също ще се оттеглят.

По всичко изглежда, че дясното обединение влиза в преговорите за правителство едновременно с влизането в период на размисъл за бъдещето, лидерството и целите си. За да добие представа как изглежда ситуацията от различни части на страната, "Капитал" потърси коментар водача на "Да, България" във Велико Търново Калоян Янков, както и от пловдивския лидер на формацията Манол Пейков.

Какво загуби "Демократична България" на тези избори?

До голяма степен "Демократична България" загуби схващането на хората, че ние сме лидери на промяната, която трябва да се осъществи в България от модела "Борисов" към модела на свободна демокрация. Допреди изборите избирателите виждаха нас като хората, които ще посочат пътя, по който тази промяна трябва да се случи, по който трябва да се реформират отделните сектори. Сега като че ли изгубихме тази челна позиция.

На какво отдавате тази загуба?

Това е много сложен въпрос. Самият резултат от изборите дава дава някои от съответните отговори. За мен лично резултатът се дължи на това, че ние гледахме по скоро в миналото, отколкото в бъдещето. Тоест, идеята за бъдещето като че ли беше превзета от формацията на Кирил Петков и Асен Василев, а ние продължавахме да се вторачваме в близкото и по-далечното минало. Това е съществената разлика.

В тази кампания освен този вътрешен проблем имаше още няколко негативни фактора, които доведоха до този резултат. Например атаките на кандидат-президента Лозан Панов към "Демократична България". Според мен те оказаха силно негативно влияние в последните дни от кампанията. За мен те бяха голяма изненада, защото аз искрено съм го подкрепял и смятам, че той е достойна личност, човек, която е устоял на атаките на едно много ветровито място. Но тези изказвания и тази атака ни дойде като гръм от ясно небе. Според мен тя оказа проценти влияние надолу. Защото отказа хората да гласуват за нас или ги накара тези, които подкрепят Радев да отидат да подкрепят формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Освен това самият факт, че тази формация се появи, че тя е нова. Българинът винаги дава един бонус на новото, очаква то да реши донякъде с магическа пръчка проблемите му. Помним идването на царя, на Бойко Борисов, на Слави Трифонов. Факторът новост е бонус за всяка формация, която се явява на избори за първи път. "Продължаваме промяната" направиха и доста добра кампания, което не трябва да се пропуска.

Във вашето изказване във facebook, както и в това на г-н Манол Пейков ставаше дума, че "Демократична България" е прокарала пъртина, по която "Продължаваме промяната" сега преминава. Не се ли дължи тази пъртина именно на този фокус върху неразрешени проблеми от миналото?

Без съмнение е точно така. Но ще ви дам един пример. Ние проведохме нашата кампания във Велико Търново под слогана "Нито глас за Пеевски". "Продължаваме промяната" се присъедини към този призив, но той не беше неин основен фокус. От тази гледна точка казвам, че фокусирайки се върху неща, за които хората знаят, че имаме отношение, не обърнахме внимание това, което хората искат да се случва занапред, това, за което те мечтаят, най общо казано бъдещето. Въпреки че имаме много добра програма в тази насока. Една от основните ни цели е България да стане най-доброто място за отглеждане на деца в югоизточна Европа в следващите 5 до 7 години.

Не успяхме обаче да наложим тази тема, а се върнахме на темата за Пеевски. Хората знаят, че ние се борим срещу Пеевски, моделът, който той олицетворява и срещу "ГЕРБ", но като че ли това не им беше достатъчно. Те искаха нещо, което да им осигури нещо повече занапред. Без съмнение проблемите, които съществуват в държавата все още не са разрешени, но само с проблеми избори не се печелят. Те се печелят с идея и визия за бъдещето и занапред.

Какви вътрешнопартийни стъпки трябва да бъдат предприети от гледна точка на "Да, България", а и в коалицията?

Първата стъпка е направена. Христо Иванов като председател на "Да, България" и целият Изпълнителен съвет си подадохме оставки, като резултат от лошите резултати на изборите. Това е първата ни знакова стъпка, с която казваме, че ще поемем отговорност за този резултат, за това, което се е случило. Оттук насетне следва свикване на Национална конференция и избор на ново ръководство, в което може да присъстват членове на старото, може да има и нови. Мисля, че това е достойна позиция на Христо Иванов и на цялото ръководство. Да поеме отговорност в деня след изборите за резултатите, тъй като те не са удовлетворителни.

С други думи вие не изключвате избирането на част от ръководството, включително и на председателя?

Не, не изключвам. Но не бих бил сигурен, че това ще стане. Конференцията ще се състои след два или три месеца, заради процедурите по свикване. Дотогава прахта ще бъде улегнала и ще се гледа по-трезво на това, което се е случило. Ще има и по-добър анализ. В крайна сметка ще има хора, които ще се състезават за лидерския пост. Участниците в конференцията ще ги оценят по това какво предлагат за бъдещето на партията и на държавата. В този смисъл нищо не изключва към настоящия момент.

Каква роля ще играе "Да, България" и "Демократична България" в преговорите за сформиране на управление? Какви са рамките, които ще оформят позицията на коалицията?

Утре по време на Националния съвет смятам, че ще бъде даден мандат на Христо Иванов и на Изпълнителния съвет или парламентарната група да водят преговорите при определени рамки. Ще излезем ясно решение, с което ще натоварим нашия лидер да проведе тези преговори. Няма съмнение, че с тези преговори той ще се справи добре.

Христо Иванов ще води тези преговори, така ли?

Предстои Националният съвет да вземе решение. Аз не мога да предвидя неговото решение, но от това, което аз мисля и виждам, няма друг човек освен него, който да води тези преговори. Той ще има нашето доверие. Моето доверие в това отношение го има.

В този смисъл искам да кажа, че при нас няма да се допусне безвластие. Докато не се избере нов лидер, пък бил той и старият, може и да е нов кормилото ще бъде държано от досегашния лидер.

Как интерпретирате това, което се случи конкретно във Великотърновско, област, която беше ключова за "Демократична България" на тези избори?

Ние от "Демократична България" сме получавали информация, която сме предали на отговорните органи, че там масово се купуват гласове. Всички знаят, че г-н Пеевски и ДПС няма друг електорат освен своя твърд електорат от етнически турци. Всичко останало са купени гласове. Ние получавахме най-разнородна информация от много населени места в областта: Свищов, Полски Тръмбеш, Павликени. Ясно е, че резултатите на г-н Пеевски и ДПС са съставени така. Те много бързо и лесно могат да се сравнят с резултатите от юли, когато тази активност беше близка до минимума. При г-н Пеевски няма такова нещо като убеждаване на хора, политическа дейност.

Както ще кажа за пореден път обаче фокусирането върху него вероятно беше грешка. Ние трябва да предложим нещо повече от това да сме против Пеевски. Въпреки че го имаме в програмата. Въпреки че го казахме на няколко пъти. Основният пункт, който хората разбраха, чуха и осмислиха е, че "Демократична България" е против Пеевски. Аз самият съм говорил убедено тези неща. Но това не беше достатъчно да убеди хората, че ние се различаваме от своя конкурент "Продължаваме промяната". При тях има фактора новост. При нас има фактора предвидимост и последователност, но този път той ни изигра лоша шега.

Интервюто взе Веселин Нанов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Много трезва преценка. Сега дано да има и действия по промяна на фокуса.

    Нередност?
Нов коментар