"Продължаваме промяната" печели половин България

Успехът на новия проект стъпва върху 1/3 от електората на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се..."

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа сила в София, както и в още десет от големите градове в страната: за много кратко време от създаването си "Продължаваме промяната" (ПП) успя да оцвети половината картата на България с различен цвят от този на дългогодишния хегемон ГЕРБ.

Близо до подобен успех през юли бе "Има такъв народ", но макар да спечели общия вот, партията на Слави Трифонов бе първа сила само в 7 области (виж картата), а за победата й решаващи бяха гласовете от чужбина. Сега ПП печели в същите седем области, но и в още четири, сред които са и двата морски бастиона на ГЕРБ Бургас и Варна. ГЕРБ запазва първенство в 12 области, а ДПС взима общо пет.

Промяна този път има и в София, която в последните два вота се очерта като крепост на "Демократична България". Сега демократичното обединение е чак на трета позиция дори в най-силните за нея столични райони - 23-ти и 24-ти МИР, а ГЕРБ там е втора. Ако трябва да персонализираме тази промяна, то тя изглежда така:

  • Асен Василев (ПП) побеждава Румен Христов (ГЕРБ-СДС) и Атанас Атанасов (ДБ) в 23-ти МИР.
  • Кирил Петков (ПП) взима превес над Даниел Митов (ГЕРБ) и Христо Иванов (ДБ) в 24-ти МИР.
  • А рапърът Ицо Хазарта (ПП) побеждава Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Елисавета Белобрадова (ДБ) в 25 МИР.

Това постижение на "Продължаваме промяната" идва на висока цена за много от партиите. При изключително ниската избирателна активност и очевидна умора на гласоподавателите най-мотивирани да участват в изборите бяха две големи обществени групи: твърдите ядра на партиите и активните хора, които искат и търсят промяна в страната. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев привлече основно втората група, но тя пък до голяма степен съвпада с хората, подкрепили на предишния вот другите партии "на промяната".

Така новата партия канибализира около една трета от избирателите на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се..." За първите две формации този удар бе сериозен, макар да не е единствената причина за отлива на избиратели от тях. За обединението около Мая Манолова обаче ролята на ПП бе фатална - "Изправи се..." няма да бъде част от следващия парламент.

Демографските данни от екзит пола на "Алфа Рисърч" дават още няколко важни подробности за профила на избирателите, предпочели новата партия: те са основно от по-големите градове, млади и високообразовани.

От всички по малко, а от някои по много

Както може да се предположи по отлива на гласове за "Изправи се! Мутри вън", "Има такъв народ" и "Демократична България" именно от тях "Продължаваме промяната" взима най-много избиратели, сочат данните от екзит половете на "Алфа Рисърч". Една трета (34%) от подкрепилите формацията около Мая Манолова на изборите на 11 юли сега се ориентират към проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Също една трета (33%) от избирателите на "Има такъв народ" са гласували сега за новата партия и почти толкова (29%) от избирателите на "Демократична България". Гласувалите през лятото за тези две партии като цяло на тези избори показват понижена лоялност. Едва половината от гласувалите през юли за "Има такъв народ" повтарят вота си сега. В "Демократична България" те са малко повече - около 60%.

По-малък е ефектът на "Продължаваме промяната" върху по-старите партии с твърди електорални ядра. Най-засегната е БСП - 11% от нейните избиратели са се преориентирали към партията на Петков и Василев. При ГЕРБ този дял е едва 4%, а още по-малко е при ДПС - само 2%. Това са и партиите с най-лоялен електорат - 92% от гласувалите за ДПС през юли повтарят вота си сега, както и 90% от гласувалите за ГЕРБ, а при БСП делът е 83%.

Млади и образовани от големи градове

Демографските данни от екзит пола на "Алфа Рисърч" показват, че младият електорат, който на предходните два вота подкрепи силно партията на Слави Трифонов, сега се преориентирал към новата партия. "Продължаваме промяната" е първа сила сред младите избиратели до 30 години с близо 27% дял. В тази група ГЕРБ е втората най-предпочитана партия, но е далеч назад - с 19% дял, а ИТН е вече трета.

При хората в средна възраст (31 - 60 години) "Продължаваме промяната" е втора сила (24%) след ГЕРБ, а сред възрастните хора над 60 години е сравнително по-непопулярна и в тази група е четвърта с 19% дял на гласовете - след БСП, ГЕРБ и ИТН.

Много подобни са пропорциите и при вота по образование. "Продължаваме промяната" е първа сила сред висшистите - 29% от тях са дали гласа си новата партия, а 19% - за ГЕРБ. Трета сила сред хората с високо образование е "Демократична България". При среднистите доминира ГЕРБ, а след нея са ПП и БСП, които са почти поравно предпочитани сред избирателите в тази група. ДПС е хегемон при най-ниско образованите.

Без изненада новата партия е най-добре представена в градовете: първа сила в София, както и в много от областните градове, докато в по-малките градове ГЕРБ и БСП доминират, а в селата най-голям дял има ДПС.

Малко по-голяма част от избирателите на "Продължаваме промяната" са жени - общо 25% от дамския вот е за новата партия, докато при мъжете 22% са я предпочели.