Оставките в ДБ няма да попречат на преговорите за кабинет

Дори и да бъде одобрено от партиите им, оттеглянето на Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Борислав Сандов ще стане след месеци

Лидерите на "Демократична България" след регистрацията на коалицията за последните парламентарни избори, на които гласовете за обединението паднаха до малко над 6%
Лидерите на "Демократична България" след регистрацията на коалицията за последните парламентарни избори, на които гласовете за обединението паднаха до малко над 6%
Лидерите на "Демократична България" след регистрацията на коалицията за последните парламентарни избори, на които гласовете за обединението паднаха до малко над 6%    ©  Георги Кожухаров
Лидерите на "Демократична България" след регистрацията на коалицията за последните парламентарни избори, на които гласовете за обединението паднаха до малко над 6%    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Аз нося отговорност за този резултат. Този резултат е много лош. Той изисква сериозно преосмисляне на курса и представителството, което "Да, България" има." Това е оценката, която съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов даде за представянето на демократичното обединение на парламентарните и президентски избори в неделя. В понеделник Иванов обяви и решението си да подаде оставка като председател на "Да, България". От изявлението стана ясно, че оставки подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията.

Малко по-късно се разбра още, че Изпълнителният съвет на "Зелено движение" и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка, както и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Това обаче няма да доведе до безвластие нито в трите формации, нито в коалицията "Демократична България". До (евентуалната) смяна на партийните ръководства на трите формации, което трябва да стане след свикване на висшите им органи, Панев, Сандов, Атанасов и Иванов ще останат начело както на партиите си, така и на "Демократична България". Те ще участват и в преговорите в новия парламент за бъдеща управленска коалиция с мандат на "Продължаваме промяната". А в коментари за "Капитал" членовете на "Да, България" Калоян Янков и Манол Пейков, независимо един от друг направиха предположение, че националната конференция може и да преизбере Христо Иванов като председател, тъй като той е естественият ѝ лидер, визионер и е трудно да се представи бъдещето на тази формация без него в ръководството. Янков е член на Изпълнителния съвет в оставка, а Пейков - на Националния съвет.

До тази развръзка се стигна след сериозния спад в подкрепата за "Демократична България" на парламентарните избори в сравнение с предишните два вота през тази година. При обработени 99.51% от изборните протоколи, за "Демократична България" са гласували само 6.34% от гласоподавателите, или 164 707 души.

Резултатът в неделя сериозно преобърна възходящата подкрепа за ДБ от предишните два вота. На изборите през юли 345 331 души (12.64%) подкрепиха обединението, а през април за тях гласуваха 302 280 (9.45%) от гласоподавателите. Според Иванов причините за слабото представяне на ДБ на третите парламентарни избори за годината са "най-различни". Допълнителен негатив за "Демократична България" е и провалът на кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от коалицията.

"Съвместяването на парламентарна и президентска кампания, безпрецедентно сложно решение в българската политика, очевидно на нас не ни се удаде никак добре, посланията на влизане в кампанията, съставът на листите, организационното състояние на "Да, България", за което аз отговарям" - това са основните фактори, които Иванов изреди като допринесли за неблагоприятната развръзка

Решението на Иванов и на колегите му в обединението беше коментирано в социалните мрежи и като първия случай от много дълго време на поемане на политическа отговорност за загуба на избори.

Какво следва за "Да, България"

За вторник вечерта е свикана среща на Националния съвет на "Да,България", на която Иванов ще направи две предложения. Първото е за насрочване на национална конференция, която да избере ново ръководство.

"Аз ще предложа преди националната конференция да бъдат проведени вътрешнопартийни дискусии, на които да бъде обсъдено накъде се развива партията, как си представяме бъдещето на "Да, България" и като резултат именно от тези дискусии да бъде взето решение за бъдещото ръководство и като формат, и като конкретен състав на "Да, България"', каза Иванов. Той определи своята оставка като "важна предпоставка за свободна дискусия с назоваване на проблемите, с търсене на отговорни решения и с възможност всеки да поеме отговорност както за назоваването на проблемите, така и за техните решения".

"Конференцията ще се състои след два или три месеца. Дотогава прахта ще бъде улегнала и ще се гледа по-трезво на това, което се случи, ще има и по-добър анализ", каза в интервю за "Капитал" Калоян Янков, член на изпълнителния съвет и кандидат за народен представител от ДБ във Велико Търново.

Христо Иванов каза още, че не трябва да се допуска вътрешнопартийните процеси да се отразят нито на коалицията, нито на перспективите за излъчване на едно управление в бъдещия парламент. Другото предложение, което той възнамерява да направи по време на срещата на националния съвет на партията във вторник, е "да бъде даден мандат на бъдещата парламентарна група, в нейната част от "Да, България", за подкрепа на едно бъдещо управление с мандат на "Продължаваме промяната". По думите му националният съвет ще даде и "едни принципни рамки" за преговори с формацията около Кирил Петков и Асен Василев.

"Не мога да предвидя решението на националния съвет, но от това, което мисля и виждам, няма друг човек освен Христо Иванов, който да води тези преговори", каза Янков. Той е убеден също така, че в "Да, България" няма да се допусне "безвластие".

"Докато не се избере лидер, било то старият, а може да е и нов, кормилото ще бъде държано от сегашния лидер", посочи Янков. В изказването си самият Иванов също отбеляза, че ще продължи да изпълнява управленските функции в партията до избора на нов председател.

Кучето не е заровено в оставката

Манол Пейков, член на НС на "Да, България", кандидат за народен представител от "Демократична България" в Пловдив



"Да, има грешки в начина, по който се води кампанията, но настоящата ситуация беше исторически неизбежна, това е. Христо подаде оставка и тя като символ е много важна, но ние нямаме друг път напред. Нямам никаква представа дали и как би могла "Да, България" да продължи без Христо, защото той беше много естествен лидер. Мислейки за хората около него, има хора които са добри лейтенанти, но за генерал в метафоричен смисъл, който да води военните действия и да бъде стратег, не виждам някой да го замени по достойнство. Аз не мисля, че там (в оставката - б.р) е заровено кучето. Не мога да си представя в момента алтернатива. Не казвам, че я няма, но не мога да си я представя. Твърдо залагам на него и в морален план, и като визионер. Той успя много достойно да съхрани себе си като ценности и здрав разум."

Бъдещето на обединението

"'Демократична България" е коалиция, в която инвестирахме заедно с колегите от "Демократи за силна България" и "Зелено движение" като траен инструмент за представителство. Очевидно сме разочаровали своите избиратели, но никой друг не си поставя амбицията да задава трайно и последователно политическо представителство на демократичната общност. Моят апел е да назоваваме проблемите, но да пазим инструмента. Най-голям дял от отговорността за това положение се пада на мен", каза Иванов.

Това обаче не спря и останалата част от ръководството на "Демократична България" да последва жеста на Иванов минути след изявлението му. "Поради незадоволителните резултати съпредседателите на "Зелено движение" Борислав Сандов и Владислав Панев, както и целият изпълнителен съвет, взехме решението, че имаме моралната и политическата отговорност да подадем оставка и да организираме свикването на национално събрание и избиране на нови ръководни органи на партията", се казва в изявление във фейсбук страницата на формацията. Сандов и Панев ще продължат да ръководят партията до избор на ново ръководство.

Атанас Атанасов също обяви, че ще открие процедура за избор на ново ръководство на ДСБ. Лидерският мандат на Атанасов изтече през миналата година. Очакваше се той да бъде преизбран след изборите.

Бившият председател на ДСБ Радан Кънев, понастоящем евродепутат от ДБ, заяви, че ситуацията изисква "не просто неизбежното поемане на отговорност за миналото, а и нещо много по-трудно - поемане на отговорност за бъдещето. По думите му всяко политическо действие трябва да гарантира съхраняването на ДБ и адекватното и единно участие в преговори в рамките на 47 НС. "Но преди всичко да е насочено към развитието на ДБ като модерна и единна политическа сила, която да работи за това, което сме обещали на избирателите си - модерна, богата, правова европейска държава", написа Кънев в профила си в социалната мрежа...

При обявяването на оставката си Христо Иванов увери, че "Демократична България" ще бъде активна в парламента и ще вземе участие в излъчването на правителство, "съобразявайки се с мястото, което избирателите са ни дали, и с положението, в което се намираме - с необходимата скромност и смирение от това положение на нещата".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 8
    • + 2

    Оставки за заблуда на полезните идиоти. Вие вече сте уговорили постовете за всички в разпадащата се ДБ. Христо ви Иванов свърши работата за която беше нает, изговори простотиите, които му бяхте казали да говори и изчерпа потенциала си. Скоро ще видим какви уговорени постове ще заемат всички наред от ДБ!

    Нередност?
  • 2
    emil_ avatar :-P
    emil
    • - 6
    • + 3

    "Дори и да бъде одобрено от партиите им, оттеглянето на Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Борислав Сандов ще стане след месеци"

    Ха-ха-ха. Без коментар.

    Нередност?
  • 3
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 3
    • + 1

    Кинце без пари, както казваше баба ми (мир на душата й).

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2

    Все още политиците пренебрегват, че съответните органи на държавната власт прилагат неправилен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане.
    Тази държавна грешка е водещата причина за възникващите щети.
    Дори десетки пъти да се проведат избори в Република България, злокобната парична процедура причинява щети. Всички сме жертви на сгрешената държавна употреба на пари.
    При създадената обстановка, очакването за устойчиво развитие на Република България е заблуда.
    Защо държавната власт запазва неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане?
    При всякакъв резултат от избори, основните ситуации са две:
    Първа: Запазването на неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане създава щети. При създадените условия политиците са с подсигуряван провал.
    Втора: Прилагането на подобрен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане подсигурява устойчиво развитие на Република България. При тази обстановка политиците са с възможност за устойчив успех.

    Нередност?
Нов коментар