Промяната започва в понеделник: Кирил Петков прие и веднага върна изпълнен мандата за съставяне на правителство

Кандидат-премиерът от "Продължаваме промяната" представи структурата на Министерския съвет в парламента

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" на кандидата за премиер Кирил Петков, който директно върна проектосъстава на Министерския съвет. Очаква се правителството на Кирил Петков да бъде гласувано в Народното събрание на извънредно заседание още в понеделник. По-късно Петков представи официално структурата на Министерския съвет. Списък с министрите може да прочетете тук.

Връчването на мандата

"Ако не постигнете решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България. Законността е най-важната битка, от която зависят всички останали", каза Радев и определи другите приоритети на бъдещото правителство като борбата с бедността и неравенствата и отстояването на българските национални интереси извън страната. От своя страна Петков заяви, че е време процесът, започнат на протестите миналото лято, да бъде за завършен. Време е да свършим работа", добави кандидат-премиерът. Както и се очакваше, Петков веднага връчи обратно на Радев мандата изпълнен с готов проектокабинет и структура на правителството.

Целите на коалицията

В петък вечер и четирите партии от бъдещата коалиция подписаха коалиционното споразумение и така отвориха вратата за връчването на мандата днес. В преамбюла на споразумението четирите партии обещават:

  • Република България да бъде държавата, която да задава модела за успешна борба с корупцията;
  • Да се проведе съдебна реформа, която да доведе до независимост, прозрачност и връщане на доверието в правосъдната система, като се акцентира върху защитата на правата и законните интереси на гражданите и стопанските субекти и се създаде ефективна и отчетна прокуратура;
  • Да се изгради споделена визия за развитие на Република България като европейска държава, която спазва върховенството на закона и има институции, които работят в интерес на гражданите, гарантират ефективност и прозрачност, създават условия за достоен живот и личностно развитие;
  • Да се изгради икономика на висока добавена стойност чрез стимулиране на иновации, развитие на човешкия капитал, високоплатени работни места, развита бизнес среда, подобрено и ефективно управление на държавните предприятия;
  • Да се работи за зелена и дигитална трансформация; за развитие на младежките образователни и спортни програми и политики за нашите деца.


Промени в последния момент

"А-отборът" на България, както Кирил Петков описа състава на Министерския съвет, беше обявен официално в парламента в събота след връчването на мандата. В последния момент "Продължаваме промяната" издигат нов кандидат за министър на културата (виж карето). ИТН също сменят номинацията си за министър на външните работи с Теодора Генчовска в последния момент, след като се оказа, че спряганият доскоро за поста Димитър Гърнев има с няколко спорни и неверни факти в биографията си. Петков отказа да коментира кога и защо са направени последните персонални промени в проектокабинета.

Нов министър на културата - Атанас Атанасов

Може би най-младият министър в проектокабинета е артист и продуцент на документално кино. Филмът му "Отключи сцената" е показан на 5 международни фестивала, като печели първо място в категорията "Избор на публиката" в Джорджия, САЩ. Самият филм разказва историята на проекта Unlock the Stage, който Атанасов инициира в Лос Анджелис. Чрез онлайн кампания той набира над 15 хил. долара за възстановяването на читалището в родното си село Татарево. От шест години организира фестивала ОТКЛЮЧЕНО, който се състои в читалището.

Живял е в САЩ, Берлин и Лондон. Зад гърба си има 7 театрални постановки, 5 филмови проекта и няколко участия в музикални клипове. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от Whitman College, щата Вашингтон, САЩ. Получил е няколко отличия, сред които това за най-добър актьор за ролята си на Хамлет в университетска постановка на представлението.

Пред Атанасов стои предизвикателството да ръководи възстановяването на един от най-тежко засегнатите от пандемията сектори. В ръцете на Атанасов ще попадне и стопанисването на културното наследство, което е постоянен обект на набези от недобронамерени бизнес интереси. Сред първите казуси на дневен ред за новия министър ще е финансовата криза в НДК, която служебният министър Велислав Минеков освети.

Нулева толерантност към корупцията и първите задачи

Петков отново направи заявка четворната коалиция да изкара пълен четиригодишен мандат и да изпълни всичките си задачи. "Всеки български лев, изхарчен от изпълнителната власт, ще трябва да минава критерия нулева толерантност към корупцията", обеща Петков. Всеки министър ще идва със своя екип и ще назначава зам.-министрите си, за да носи пълна отговорност, а регулаторите ще бъдат подсилени така, че да осъществяват ефективен контрол над дейността на министерствата. Освен това председателите от парламентарните комисии по дадени политики няма да бъдат от същата квота като министъра на отговарящото за този сектор министерство. "Вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечия медиа", отговори на въпрос на Илиана Беновска Петков и допълни, че оттук нататък финансирането на медии ще има ясни и прозрачни критерии, както и че ще се ревизира досегашната ситуация.

Още за намеренията на Кирил Петков може да видите в интервюто му за "Капитал", взето три дни преди обявяването на окончателния състав на правителството

Първите приоритети на коалицията ще бъдат цените на тока, така че от 1 януари да не се качат за битовите потребители, и кризата с ковид. "Не можем да затваряме икономиката на всеки няколко месеца, така че нивото на ваксинацията ще трябва да се покачи драстично", каза Петков, който по време на откритите преговори по политики обеща лично да се заеме с кампанията за ваксинацията. Законът за КПКОНПИ ще е друг важен приоритет и ще представлява "първи стъпки в правосъдието, каквито обществото очаква", а и както кандидат-премиерът добави, нормалното мнозинство, което коалицията ще има, е достатъчно за промени в КПКОНПИ. Петков обеща оттук нататък комуникацията между четирите партии да е постоянна.

"Нашата идея е да намалим административната тежест към бизнеса и към хората. Няма да се увеличава нетният брой служители. Министерствата са се увеличили само с една-единствена цел - по-високо и по-ефективно управление на държавата", обърна внимание Петков и на целта на коалицията да намали броя на държавната администрация по време на мандата си.

По темата работи и Веселин Нанов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    osr041092471 avatar :-|
    Stoic
    • - 1
    • + 1

    Успех.

    Нередност?
  • 2
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    Тоя път ДПСто се разлисти докрай и изскочи....Нинова.

    Нередност?
  • 3
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 1

    "Промяната" започва в понеделник?!
    (до тук добре, само дето понеделник е на 13 -ти -- "къс- мет- лий- ско- то" ?!

    Успех! и Тоя път Д(П)С -то се "разлисти" докрай и изскочи..КОЙ? ..."Ни- но- ва"?!
    тук е добре да се види как ДС -то ще гласува за новото правителство и ако го подкрепи това ще означава САМО ЕДНО! - в правителството ще има "ку- ку ви- че- та"?!!!

    Кирил Петков го прие и веднага го върна изпълнен! -- мандата за съставяне на правителоството (рапорт даден, рапорт ........!!!!)

    Нередност?
Нов коментар