БСП номинира бивш сикаджия за министър на земеделието

След като левицата одобри коалиционното споразумение, Румен Радев обяви, че ще връчи мандата на "Продължаваме промяната" в събота сутринта

Предложеният от БСП министър на земеделието Иван Иванов
Предложеният от БСП министър на земеделието Иван Иванов
Предложеният от БСП министър на земеделието Иван Иванов    ©  Велко Ангелов
Предложеният от БСП министър на земеделието Иван Иванов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е обновена с позицията на Изпълнителното бюро на БСП по казуса в 20:55 ч.

След присъствено заседание на "Позитано" 20, Националният съвет на БСП единодушно одобри коалиционното споразумение на БСП с "Продължаваме промяната" и номинациите на партията за министри. Това са лидерът в оставка Корнелия Нинова за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, депутата Георги Гьоков за министър на труда и социалната политика, депутатът и зам.председател на партията Христо Проданов за министър на туризма и депутата Иван Иванов за министър на земеделието.

Преди началото на заседанието, членове на разнородната вътрешна опозиция на Нинова в БСП като Кирил Добрев, Антон Кутев и проф. Светлана Шаренкова критикуваха Нинова и призоваха, че тя не може да остане председател на БСП, но заявиха, че ще я подкрепят за постове в изпълнителната власт. Това си личи и от резултата от самия пленум - единодушна подкрепа, гласувания по дневния ред, наложен от ръководството и отзвук от присъстващи на "Позитано" пред "Капитал", че дискусиите са протекли процедурно и скучно. Все пак левицата има шанса да влезе за пръв път във властта от правителството на Орешарски насам.

Така последната пречка пред подписването на коалиционното споразумение - одобрение от колективните органи на БСП - отпада. Мандатът вече може да бъде връчен на "Продължаваме промяната" от президента - това ще се случи в събота, 11 декември, от 10:00 часа сутринта, обявиха от пресцентъра на президентството привечер в петък.

Една от номинациите на БСП за министър обаче може да се окаже нов препъни-камък.

Министър от СИК

Иван Иванов като министър на земеделието е огромна изненада. Поне три различни кандидатури от левицата за поста се завъртяха в медийното пространство само за 2 дни. В крайна сметка на Националния съвет на левицата на "Позитано" 20 номинацията се оказа съвсем различна - депутатът от БСП Иван Валентинов Иванов от Шумен.

Името му нашумя през 2013 г, когато той бе назначен на поста зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. В тази роля той прекара само няколко часа и бе освободен, след като "Капитал" публикува, че от 1995 г. Иванов е бил управител на клона на силовата застрахователната компания СИК в Шумен. Това става ясно при проверка в информационната система ДАКСИ. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г. Иван Иванов е син на бизнесмена Валентин Иванов-Шошо, също свързан със СИК и задържан през 2000 г. за рекет и отвличане. След освобождаването си Иванов довърши мандата си като народен представител.

Иначе според официалната му визитка той е завършил история в СУ и право във Великотърновския университет, бил е два мандата общински съветник в Шумен до 2013 г. и депутат в 42-рото, а след това и в 43-тото Народно събрание. В 44-ото Народно събрание той бе член и зам.- председател на Комисията по вътрешна сигурност и член на комисията по европейските въпроси и контрол над еврофондовете. Иванов няма опит в земеделието досега.

Кандидатурата на Иванов е меко казано фрапантна. Става дума за кадър, който се оказа негоден дори за правителството на Пламен Орешарски. Според източници на "Капитал" от Националния съвет на БСП кандидатурата на Иванов не е била оспорена по време на заседанието. Обявяването му в последния момент може да навреди на преговорите в навечерието преди президента Румен Радев да даде мандата на "Продължаваме промяната".

След подписването на коалиционното споразумение, Кирил Петков от "Продължаваме промяната", цитиран от БНР, коментира казуса: ""Кой какви истории има в миналото, това, което ние разбрахме за този конкретен случай е, че това е било, когато е бил студент и е работил, доколкото разбрах за няколко месеца в един офис за издаване на застраховки. Но това няма значение, всеки коалиционен партньор носи отговорността за отбора, който той предлага. Тези хора стават един общ отбор - отбора на България. И ние ще изискваме резултатите, които всички заедно сме се съгласили, че трябва да постигнем". В тази насока е и официалната позиция на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП. Пълното становище можете да прочетете по-долу.

ИБ на БСП: Лъжа е, че Иван Иванов е бил управител на фирма на СИК

Категорично се противопоставяме на опитите да бъде компрометирано името на Иван Иванов, номиниран за министър на земеделието. Изнесената информация не е вярна.

Иван Иванов никога не е бил управител на клон на цитираната групировка. В посоченото в публикациите време е бил студент в СУ "Свети Климент Охридски". За да се издържа като студент е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма "Секюрити Иншурънс Къмпани"; или връзки с организирана престъпност. През годините се е доказал като изключително честен и неподкупен човек.

Заради непримиримите му позиции срещу корумпираното управление на ГЕРБ неведнъж са правени опити да бъде притискан и сплашван чрез проверки на МВР, ДАНС, НАП, като нито една от тях не откри каквито и да било нередности. Иван Иванов в продължение на 8 години е член и заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. В комисията по европейски въпроси и европейските фондове е от 2013 г. Притежава необходимата експертиза за контрол на средствата по оперативни програми, включително в Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие".

Зад атаките към Иван Иванов съзираме скрити интереси, желаещи да запазят статуквото, свързано с ограбването на държавни и европейски ресурси.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 6

    Докато не сложите любимия на Херо Мустафа-то Крум Зарков за лидер няма да оставите БСП-то на мира. Поне червеният електорат, ако не друго, може да видят оправена летящата чиния на Бузлуджа с американски пари скоро след това. А аз се моля и Илон Мъск да и сложи и един двигател, да натовари електората на БСП и да ги изпрати за дълго някъде далеч в Космоса!

    Нередност?
  • 2
    ivj40646658 avatar :-|
    ivj40646658
    • - 4
    • + 6

    Доста елементарно и тенденциозно внушение.

    Нередност?
  • 4
    nikolayv avatar :-|
    Nikolay
    • - 3
    • + 5

    СИК-аджия, или не, страшна промяна, нема що. Комунягите се завърнаха на ръководни постове в държавата първо чрез Румен Радев, сега чрез момченцата от Харв. Промяна, промяна, колко да е промяна?

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 5
    • + 2

    Толкова ли са обеднели от кадри в БСП, че не могат да излъчат четирима министри?

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Много ги боли капиталци, докторе, че Нинова успя да направи БСП непреодолим фактор за осъществяването на промяна - каквото и да се разбира под това. Опитите в двата къси парламента соц.партията да бъде "карантинирана" освети безсмислието на това упражнение.
    А пленумът показа, че БСП е достатъчно зряла, за да загърби фракционерството и различията, когато става въпрос за по-важните неща.
    Нямам впечатление да сте наивник, за да чакате да прочетете това в Капитал :)

    Нередност?
Нов коментар