Новото правителство: веднага в огъня

Редовният кабинет и мнозинството зад него получават исторически шанс за модернизация на България

Кирил Петков от тази седмица е лицето на коалиция, върху която пада отговорността да започне отлагани с десетилетия промени за модернизацията на България
Кирил Петков от тази седмица е лицето на коалиция, върху която пада отговорността да започне отлагани с десетилетия промени за модернизацията на България
Кирил Петков от тази седмица е лицето на коалиция, върху която пада отговорността да започне отлагани с десетилетия промени за модернизацията на България    ©  Цветелина Белутова
Кирил Петков от тази седмица е лицето на коалиция, върху която пада отговорността да започне отлагани с десетилетия промени за модернизацията на България    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • България вече има редовно правителство и парламент с ясно мнозинство.
  • ГЕРБ и ДПС засега изглеждат изолирани от властта.
  • Това създава исторически шанс за рязко ускорение към нормалността.

Сто дни. Толкова време спокойствие искаха първите български правителства след 1989, за да се запознаят с властта и да покажат на какво са способни. Днес тази традиция от XX век изглежда напълно забравена. Избраното официално тази седмица правителство с премиер Кирил Петков нямаше дори и сто часа спокойствие. Буквално в деня след като новите министри влязоха в офисите си, върху кабинета и подкрепилата го коалиция се стовариха първите кризи.

И двете бяха донякъде очаквани и свързани най-вече със състоянието на енергетиката. Регулаторът в този сектор - КЕВР, обяви, че ще увеличи цените на тока и парното от началото на януари 2022, тоест след две седмици. Това беше прието едва ли не за провокация от новия премиер и поне още един коалиционен партньор - БСП. Буквално часове преди решението на регулатора Корнелия Нинова беше обещала публично, че цените на тока няма да бъдат увеличени в началото на януари. Така наред с цветята и иконите за встъпването си във властта новото правителство получи и напълно завършена енергийна криза. (Вижте повече за решенията на новата власт тук.)

Това не е и първата тема, в която кабинетът на Кирил Петков и коалицията зад него трябва бързо да влезе. Няколко дни по-рано Европейската комисия върна бележките си по предложения от служебното правителство план на България как да инвестира парите за възстановяване от ковид кризата. Основната част в критиките пак са свързани с енергетиката. Там също ще са нужни сравнително бързи действия, така че предвидените евросредства да тръгнат към България. (Още по темата тук.)

Тези два пожара заглушиха напълно избирането на новото правителство, въпреки че от него могат да бъдат направени поне четири важни извода:

  • България вече има редовно управление - с излъчено от парламента правителство. И това е важно събитие. В последните близо осем месеца държавата се управляваше от временни кабинети, което създаде проблеми. Липсата на дълъг хоризонт пред тях свеждаше работата им само до в най-добрия случай временно потушаване на текущи кризи, без развиване на дългосрочни политики. Липсата на парламент (или ясно мнозинство в двете кратки издания) блокираше допълнително възможността за по-сериозни действия на служебните правителства.
  • Коалицията, избрала новия кабинет, е стабилна. При гласуването в парламента правителството получи 134 гласа, което е доста комфортно мнозинство. На пръв поглед партиите в него са много разнородни, но в момента интересите им се сглобяват така, че конфликтите между тях ще бъдат решавани чрез коалицията, а не чрез развалянето й. Никой от тях няма интерес от нови избори скоро. Никой не може да каже дали това правителство ще издържи пълен мандат, но и едва ли животът му ще бъде толкова кратък, колкото в момента се иска на противниците му.
  • ГЕРБ и ДПС на етапа изглеждат изолирани от властта. За ГЕРБ това не се е случвало от 2014 г., а за ДПС - от 2001 г. насам. Дали и как те ще се борят да запазят интересите си в овладяването на публични активи - дали няма да пробият през някой от коалиционните партньори, ще се види в следващите седмици и месеци.
  • Комбинацията от тези обстоятелства означава и нещо друго важно - това правителство и коалицията зад него имат исторически шанс да постигнат по-дълбока промяна. Намаляване на корупцията, съдебна реформа и модернизиране на процесите в държавната администрация - дори само тези заявки да бъдат изпълнени, през следващите месеци България има възможност да получи сериозно ускорение към нормалността. Това обаче е само възможност - за да се случи, трябва да се работи, и то много. Отпускането по течението ще доведе само до отиграване на текущите кризи. Този филм вече го даваха. Публиката иска друго.