Това е истина, ако не ви харесва - има и друга

Най-успешните фалшиви новини в България през 2021 г.

"Здравейте, само да ви осведомя, че Кунчев току-що почина във ВМА", радостно обявява рошав и брадат мъж пред камерата на кратко видео, качено във Facebook в началото на ноември. Все така в приповдигнато настроение той завършва: "Поздравления за ваксинираните. Кунчев беше с третата доза. Бустерна." Видеото е споделено няколко хиляди пъти през следващите дни, като се подрежда до още половин дузина публикации, съдържащи сходни твърдения за състоянието на един от най-мразените сред ковид скептиците и антиваксърите в България.

Видеообръщението с новината беше направено от потребител, представящ себе си за публицист, художник и скулптор, който, доколкото може да се предположи от снимките в профила му в социалната мрежа, се занимава и с изработка на надгробни паметници.

Сюжетът датира от средата на октомври 2021 г., когато медиите съобщиха, че Ангел Кунчев се е самоизолирал, след като е получил симптоми, характерни за COVID-19. Още тогава в антиваксърските среди започнаха спекулации за това как заразяването на Кунчев с коронавирус е доказателство за безсмислието на мерките срещу коронавируса (носене на маска, ваксинация, зелен сертификат).

Опитите на Ангел Кунчев, който действително се възстановяваше от прекаран в домашни условия (благодарение на ваксината, както той уточни) коронавирус, да опровергае собствената си смърт не помогнаха. В публичен статус във Facebook профила си той обясни, че е прекарал сравнително леко вируса предвид хроничните заболявания които има, не е имал възможност да си постави трета доза ваксина, но ще го направи при първа възможност. Това обаче не беше достатъчно за мнителните потребители, които бяха убедени, че някой друг пише от телефона на главния здравен инспектор.

Явно в пристъп на отчаяние Кунчев реши да публикува своя снимка, на която държи вестник с тогавашна дата. Няколко часа по-късно се появи колаж, на който Майкъл Джексън държеше същия вестник.

Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO - инициатива, която обединява журналисти и експерти от академичните среди, които изследват фалшивите новини) определи фалшивата новина, че главният здравен инспектор на България Ангел Кунчев е починал, след като му е поставена трета доза ваксина срещу коронавирус, за една от най-значимите в Европейския съюз за месеца.

Дори когато Кунчев се върна на работа, се появиха коментари, че е отнело доста време, за да му намерят двойник.

Сюжетът с възкръсналия главен здравен инспектор обаче е показателен докъде могат да ни отведат конспирациите в интернет, завихрили се покрай пандемията от коронавирус.

В опитите да дадат отговор на въпроса защо нивата на ваксинация в България са толкова ниски различни западни медии стигнаха до извода, че това се дължи на доминацията на фалшивите новини в страната.

Когато фалшивите новини станат политика

Всъщност фалшиви новини има навсякъде по света, но ако в Западна Европа използване на невярна и конспиративна информация като аргумент е част от арсенала на компактни групи с крайни виждания (религиозни, крайнодесни или крайнолеви), в България дезинформацията е част от политическия дебат и е легитимирана от националните медии като "другата гледна точка".

Някои постове с фалшиви новини често достигат до повече хора, отколкото най-популярните интернет медии в България.

В телевизионните студиа като експерти по темата се канят гости, които в действителност обаче са политици (Мангъров, Чорбанов). С лекота те разпространяват невярна и заблуждаваща информация за коронавируса и ваксините, за да развиват политическите си тези.

Когато става дума за политически дебат, дезинформацията не се ограничава само с темата с коронавируса (макар тя да доминира през последната година и половина) и не е запазена само за политически сили. Сериозни кампании с фейкове имаше срещу двамата кандидати за президент Румен Радев (че си е купил къща във Виена) и Атанас Герджиков (че ще забрани турското робство от учебниците и научните трудове). Бившият министър-председател Борисов се появи на колаж, в който целува турското знаме, а настоящият Кирил Петков беше обвинен в това, че е подправил научната си биография.

Почти постоянната предизборна кампания, в която България беше от април до ноември, наложи странния формат, в който кандидати получават достъп до национален ефир. Същевременно ролята на водещите беше изпилена до това да поддават на гостите си поддържащи тезите им въпроси, без да правят и най-малък опит да разобличат очевидните лъжи, които те говорят.

Когато лидерът на партията на антиваксърите "Възраждане" Костадин Костадинов гостуваше в Българската национална телевизия, водещият Георги Любенов го посрещна с въпроса: "Енергийна криза в Европа, галопиращи цени, ковид динамика, зелени сертификати, които от тази седмица ни затискат. Накъде да погледнем?"

"Възраждане" на практика изградиха цялата си кампания върху фалшиви новини за коронавируса, ваксините и зеления сертификат. Най-разпознаваемият им експерт по темата - ветеринарят от Димитровград Пламен Пасков (който наскоро обяви Сталин за един от най-великите държавници на ХХ век), има стотици хиляди последователи в социалните мрежи, които следят видеата, в които той обобщава най-различни конспирации по темата коронавирус. До Пасков, който не успя да стане народен представител, трябва да сложим и юридическото острие на националистите - адвокат Елена Гунчева , която затрупва с правни аргументи изначалната противоконституционност и дискриминационност на зелените сертификати, мерките, ваксинациите и прочее.

Този псевдоюридически бунт роди абсурдни ситуации. През септември група будни граждани, водени от внушението, че ваксините срещу COVID-19 не са разрешени за употреба в България (което е така, защото те се разрешават на централно ниво от Европейската комисия за целия ЕС), принудиха мобилен ваксинационен център във Варна да затвори. Местната прокуратура дори започна проверка по сигнала им, като все още няма данни как е приключила, т.е. дали наблюдаващият прокурор е успял да открие какво пише в Регламента на Европейския парламент и съвета за процедурите за издаване на разрешения за пускане на лекарствени продукти.

Омагьосаният кръг на конспирациите

Ако погледнем, "научното" разобличаване на коронавируса преминава през взаимоизключващи се тези.

  • Новият коронавирус хем не съществува, защото не е бил изолиран и секвениран в лаборатория, или пък съществува от години, а просто сега е бил "изваден", за да се създаде изкуствената пандемия.
  • Вирусът не е толкова смъртоносен, за да се всява такава паника, или пък е силно смъртоносен, защото е част от заговора на световните елити за намаляване населението на земята.
  • Ваксините хем са забъркани на коляно и пуснати на пазара набързо, без да бъдат изследвана тяхната сигурност, хем съдържат супермодерни технологии, които позволяват на световните елити да контролират тялото и ума на ваксинираните.

Спорът с последователите на тези неконсистентни теории най-често започва с извадена от контекст статистика, а когато аргументите свършат, се стига до "всички знаем как се прави тази статистика".

Светът се вдига на бунт

Една от най-популярните теми във вълната от дезинформация покрай пандемията беше невярното представяне на информация за протестите в различни точки по света срещу антиковид мерките. Така митинг в Москва в подкрепа на Борис Елцин от последните дни на СССР беше представен като протест срещу мерките във Виена от декември 2021 г., а кадри от празненствата по случай спечелването на световната купа по футбол от Франция през 2018 г. - като протест срещу здравния сертификат във Франция от лятото на тази година.

Кадри от актуални протести пък се представят в неверен контекст. Така например в началото на декември в българския фейсбук стана изключително популярно видео на антиваксъри, които нахлуват на коледен базар в Люксембург. Кадрите са споделени с твърдението, че показват как "протестиращите" са освободили пазара и са го направили достъпен за всички граждани (ваксинирани или не). Фактът, че въпросният коледен базар всъщност не е работил към момента на "освобождаването" му, е незначителен детайл.

И една добра новина

Популярността на фалшивите новини, свързани с коронавируса, е пряко свързана с ръста на новозаразените. Така например през лятото, когато случаите бяха малко, темата буквално изчезна от алтернативния информационен поток (това вероятно беше и една от причините "Възраждане" да не успеят да влязат в парламента през пролетта и през лятото) и така отстъпи мястото на старите фейкове за това как България е била раят на земята по Бай-Тошово време, как Турция ни напада, а САЩ местят армията си в България, за да атакува Русия, или как трилиони тонове злато се изнасят от страната всяка година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wtt16397272431093208 avatar :-|
    Kolio Kolev
    • - 8
    • + 3

    Бля бля бля, а можеше драгият Кънчев да излезе на живо по телевизията, ама си прави в къщи селфита

    Нередност?
  • 2
    marulio avatar :-|
    Darulio
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "Kolio Kolev":

    За да угоди на изперкали антиваксъри? Ами че тогава те щяха да изперкат още повече и да настояват за нещо още по-ненормално. Я по-сериозно. С ненормалници не трябва да се разговаря, а да ги лекуват от всичките им психически отклонения, за да не навредят на някой невинен, примерно на клетите им дечица.

    Нередност?
  • 3
    zmn06916730 avatar :-?
    Моа Преател Тайпи
    • - 1
    • + 1

    Защо не пишете за най-големите лъжци Борисов и ГЕРБ? А за Дневник като тролската им платформа?

    Нередност?
Нов коментар