🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ваксинираните антиваксъри щурмуват

Разкритието на bTV, че една трета от депутатите на "Възраждане" са имунизирани, не им попречи да поведат няколкостотин демонстранти в щурм на парламента

Протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати
Протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати
Протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати    ©  Георги Кожухаров
Протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е виждала доста абсурди, но сякаш за пръв път се сблъсква с точно такава колоритна комбинация: ваксинирани антиваксъри от парламентарно представената "Възраждане" предвождат протест срещу зелените сертификати, преминал в опит за щурм на парламента. Високоволтовата демонстрация, донякъде напомняща картината "Тръмписти щурмуват Капитолия" (за щастие, без да се стигне до пробив), беше обещана още преди Нова година от партията на Костадин Костадинов. Тогава той заплаши управляващите, че ако след празниците мерките не бъдат отменени, "заедно с депутатите от групата в сградата на парламента ще влязат хиляди граждани, за да превърнат демокрацията от представителна в пряка" - нещо като болшевики превземат Зимния дворец.

В сряда няколкостотин човека от цялата страна, изсипани от автобуси пред Народното събрание, наистина опитаха да направят точно това. Протестиращите, изглежда, не бяха демотивирани нито от липсата на лидера на партията Костадин Костадинов, който е в карантина (той държа реч "на живо" през екран на площада), нито от разкритията на bTV, че една трета от депутатите на проруско-антиваксърската партия (комбинацията едва ли е случайна) всъщност са ваксинирани и имат зелен сертификат.

Самите те, както и, общо взето, цялата група на "Възраждане" редом със съветника по здравната политика на партията доц. Мангъров се включиха в протеста. След едночасова шумна, но мирна демонстрация протестиращите бяха подканени от представители на партията да влязат в сградата. За момент те успяха да пробият полицейските кордони и да стигнат до централния вход. Отвътре пък други представители на "Възраждане" опитваха да ги пуснат, докато НСО барикадираше вратата с маса. В крайна сметка полицията овладя ситуацията. Очаквано имаше ранени полицаи и демонстранти, както и арестувани.

Случващото се е проблематично на много нива, но е особено показателно за това как, оставени без противодействие, фалшивите новини могат да вземат превес над реалността, а манипулацията - над истината, с опасни последици.

През уикенда репортаж на журналистката Мария Цънцарова от bTV разкри, че поне 4 от общо 13 депутати на партията, успяла да влезе в парламента именно благодарение на антиваксърски послания, всъщност са имунизирани, или по-точно казано имат сертификати, че им е поставена ваксина. Това е близо 31% от групата, която по този показател прилича повече на представителна извадка на обществото, отколкото на отдадени бойци на каузата срещу ковид ваксините и мерките.

Един от разобличените - секретарят на партията Николай Дренчев, например неотдавна бе цитиран да казва, че "както казва доц. Мангъров, докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам". По думите му също така ваксинирането е чудовищен социално-инженерен експеримент и не би препоръчал на никой да го прави. След разкритието на bTV обаче той уточнява, че се е ваксинирал "под натиска на семейството си" и за неговото спокойствие, без да уточнява дали са му опрели пистолет в челото.

Друг представител на партията, Стоян Таслаков, признава, че го е направил "малко под натиск на семейството" и по препоръка на свои познати специалисти от Великобритания, за да предпази свой много възрастен дядо - значи все пак вярва повече на Запада, отколкото на Москва.

Депутатът Даниел Петров казва, че взел лично решение да се ваксинира, но не успява да отговори какво го е мотивирало.

Ваксинираните депутати, разбира се, опитаха да омаловажат разкритията, аргументирайки се с популярни вербални клинчове: това било "личен избор", който според тях не влизал в конфликт с позициите на партията, а освен това те никога не били ползвали зелените си сертификати, въпреки че ги имат, защото тази система била несправедлива.

Самият Костадин Костадинов, който публично нарича ваксините "експериментална субстанция", също защити депутатите си, като определи действията им като "лично мнение". И в крайна сметка: "аз не мога да забраня на никого да експериментира със себе си" и "ако някой около мен иска да се ваксинира, не виждам причина да не го прави".

“Ваксините са експериментални течности. Не е минал периодът на изпитването им, който е четири години”

“Аз имам лично мнение, но ако някой около мен иска да се ваксинира, не виждам причина да не го прави"

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

лидер на „Възраждане” пред “Нова” съответно на 2 ноември 2021 г. и на 11 януари 2022 г.

В крайна сметка партията набърже коригира позициите си - не толкова против ваксините, но твърдо против антиковид мерките и сертификатите. "Нека ваксинирани и неваксинирани да застанат рамо до рамо в защита на нормалността и не позволяваме повече разделение в обществото", гласеше позицията на партия "Възраждане" за протеста.

Двойните стандарти на "Възраждане" обаче, изглежда, нямат никакво значение поне за част от избирателите на партията. Колкото до карантината на Костадинов, наложена на всички присъствали на заседанието на КСНС при президента след положителния тест на председателя на Народното събрание Никола Минчев, тя дори изигра положителна роля за лидера на "Възраждане", вкарвайки го в ролята на "жертва" на несправедливата система. (Тук и самите здравни власти си вкараха донякъде автогол, като обявиха в последния момент нови, съкратени срокове за изолация и карантина точно преди да наложат такава на присъствалите на заседанието - общо взето, цялото ръководство на държавата. Създаденото впечатление беше, че както преди, така и сега мерки продължават да се манипулират за политически нужди.)

Така "Възраждане" за момента умело успява да извлече политически позитиви от епидемията. Тя обаче, както и социалният дискомфорт няма да продължат още твърде дълго и козът на Костадинов е само с временен срок на годност. Тъжното в случая е, че част от тези няколкостотин избиратели на партията от видимо непривилегировани слоеве на обществото, пътували часове наред в пълни автобуси по време на поредна висока вълна със силно заразен вариант на вируса, вероятно ще платят със здравето си цената за фалшивите новини и политическите манипулации.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 18
    • + 4

    Американците тръгнаха у нас да правят цветни революции с така наречената "промяна". Добре, че Борисов е най-демократичния лидер, който тази държава е имала някога, а и знае добре, че ако не е мирен "Майдан" ще му направят кървав както в Украйна със снайперисти по покривите и остави "протестиращите" да безчинстват по улиците и да унижават полицаите. Борисов си обича народа и не му причини кървави размирици. Ето американците си сложиха правителство у нас с посочен от тях премиер - Кирето.
    Сега на свой ред "братушките" активират своите агенти у нас, които да свалят това правителство или поне да му покажат да не работи срещу руските интереси.
    Борисов вече го е играл този мач и от двете страни - два пъти го свалят руснаците с олигархията и един път американците с олигархията. Българинът не разбра, че в малките страни се случва това което Великите сили се договорят и това е така от край време!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1

    Мдамммм, хората на Възраждане не са като майките с т.н. болни деца на Маямата(не знам къде изчезнаха). Ще си имат... опозиция ПП&Ko.

    Нередност?
  • 3
    ogp03622986 avatar :-@
    Al Tatzov
    • - 1

    БУНТЪТ НА „БЛАТОТО“
    Или защо искаме да приключим с нацията


    12 Януари 20221, около обед. Близо 1 500 – 2 000 човека са се събрали около Народното събрание, по призива на проруската и антиваксърска партия „Възраждане“, като една група от тях се опитва да го щурмува.
    (снимка от дрон показва множеството, само че авторът, кой знае защо, ги е увеличил двойно: https://blitz.bg/ …/snimka-ot-dron-pokazva-kolko-antivaksri… - ако ви интересува, можете да прочетете накрая за техническите подробности по оценката*).
    АТАКАТА
    Те бяха подпомогнати и от неадекватната полицейска охрана. Липсваха отпред предпазни огради и полицаите бяха снабдени само с вълнени шапки(!), т. е. бяха предварително определени за жертви, само и само да не се дразни тълпата и да не каже после някой, че полицията на Промяната (т. е. на Рашков) бие протестиращи.
    От страна на ръководството на събралата се тълпа (имаше стройна организация) беше отправен призив мъжете да минат на първа линия, което предполагаше само едно – атака.
    Отвътре пък, депутатите на „Възраждане се опитваха да отворят вратите, за да може техните съпартийци да нахлуят вътре. Една не много схватлива репортерка от БНТ (рубриката „По света и у нас“), даде възможност в това време на депутат от партията да направи нахална пропаганда в ефир и да ръси неверни и измислени тези.
    ЦЕЛТА
    Същността беше, че отвън е „народът“, който трябвало да бъде допуснат вътре, за да каже на депутатите какво да правят. Т. е. да бъде извършена политическа революция от политическа групировка, която действа в съгласие с политиката на една външна сила, враждебна към България.
    С други думи, да бъде разрушен парламентаризма и да се тръгне под някаква форма към диктатура.
    Репортерката изобщо не се досети да попита депутата, това ли е “народът“, тези 1 000 -2 000 души отвън (обикновено за „народ“ се смятат няколкото милиона гласоподаватели, според НСИ - 5 750 000 човека).
    В това време тълпата, онлайн насърчена от вожда Костадинов, предприе челна атака, проби кордона от полицаите с вълнените шапки, незащитени със заграждения и започна да блъска по вратите ва парадния вход към НС.
    Съгласувано отвътре, депутатите от Възраждане гръмко настояваха да се деблокират вратите, за да може „народът“ да нахлуе.
    В настъпилата суматоха полицията, въпреки дадените жертви (най-вече ударени с твърди предмети), успя да се прегрупира и отново да отблъсне тълпата…
    ПРЕМИЕРЪТ
    Паралелно, от БНТ направиха онлайн връзка с премиера Кирил Петков. Той, в характерния си стил, белязан изглежда от нещо като форма на дислексия (спомнете си „ магистралата Видин-Шумен“, „един-два моста…“куролация“, „куролесен?“, вместо „корелация!“), някак си невнятно, с много думи и витиевати фрази, успя да каже… нищо.
    По-късно се разбра, че щял да се срещне с „протестиращите“, когато му изтече карантината. Явно не се е усетил, че по този начин само поощрява наглостта на „възражденците“.
    Личи си, че не познава психологията на тълпата. За пореден път, този човек се показа като неопитен и некомпетентен за длъжността, на която явно е попаднал случайно. Изглежда най-добре ще му приляга изразителната турска дума „аджамия“.
    БЛАТОТО
    По всичко личеше, че акцията е добре обмислена политически, изпълнена и съгласувана по военен образец. Тя много напомня миналогодишните „протести“, не само относно организацията, но и по отношение на голяма част от „протестиращите“. И тогава, и сега, голяма част от тях спадаха към огромният лагер на т. нар. „политическо блато“.
    Това е инертна маса от обезверени хора, невярващи в собствените си възможности, но силно „верващи“ в Месията, който ще ги „оправи“ (т. е. ще ги води в Обетованата земя, където, както е известно, текат реки от мляко и мед), като в случая явно се припознава Костадинов. Обикновено Месиите имат кратък живот. Тълпата бързо ги разлюбва, разпва ги и си търси нов Месия.
    Досега Месията беше Кирил Петков, но звездата му взе да помръква. Нищо чудно и той скоро да бъде разпнат от тези хора.
    Някои ги наричат „полезни идиоти“, „дебили“ и т.н., но не са прави. Това са наши сънародници, кръв от кръвта и плът от плътта на нацията. Поколения, жертви на 75-годишно промиване на мозъците от комунистическата пропагандна машина. Машината, която под модифициран, „капиталистически“ фасон, продължава безспирно да работи и до днес. Вече под формата на „свободни“ медии, на образователни и хуманитарни научни институции и т.н., собственост вече на Внуците или под тяхно управление и/или влияние.
    https://www.novetika.com/komunisti-aktivni-borci-protiv …/
    В тази среда избуяват бурените на всякакви конспиративни и хейтърски теории, от крайното антиваксърство („чипиране“ чрез ваксините, хвърляне на отрови от вражески самолети, за което свидетелствали инверсионните следи в атмосферата и други подобни безумия) до лъженауката на „тракедонизма“. Тук процъфтяват русофилството и примитивния шовинизъм (маскиран като лъжепатриотизъм с проруска окраска).
    Това е един друг, отделен и виртуален свят. Свят на крайности, на черното и бялото, свят без полусенки. Най-страшното е, че това пространство постоянно се попълва с нов човешки материал, включително и с млади хора.
    Тук господстват Вярата и догмата, а не научното познание.
    Общият брой на хората от т. нар. „политическо блато“ е може би нейде между 4 000 000 и 4 500 000 души над 18 г., или между 60 и 70% от населението на България над 18 г. възраст.
    Това е огромна, преобладаваща политическа прослойка. Тя задава политическият дневен ред в обществото, сваля и качва правителства и с нея се съобразяват на първо място политиците.
    ПРИЧИНИТЕ
    Това е и главната причина, в страната да не се извършват жизнено необходимите реформи и вече 30 години да търпим неработещи институции. По-точно, причината е в патологичният страх на политиците от негативната реакция на тази могъща обществена прослойка…
    (https://www.novetika.com/ochakvania-vtori-mandat-rumen …/)
    Всичко това означава, че съдбата на България до голяма степен е в ръцете на горепосочената група от населението.
    Който успее да я мотивира, той обикновено печели изборната надпревара, както в случая с последните избори за народни представители.
    Тук също се корени и причината за това, че:
    1. Месеци наред България да е на първо място в света, според брой починали от Ковид-19 на 100 000 жители… В последните два месеци сме изместени на второ място от Мексико (https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality - Mortality in the most affected countries )
    2. Съответно по брой ваксинирани процентно на населението сме на 41 място от 87 страни, (https://www.nytimes.com/ …/covid-vaccinations-tracker.html към 12 Януари 2022)
    като пред нас са например (все по-напред): Solomon Islands, Lesotho, Vanuatu, North Macedonia, Kosovo, Serbia, Romania, Cape Verde и т. н., а след нас няма нито една по-значителна страна:
    Bulgaria, Bosnia and Herzegovina, Angola, Jamaica, Uganda, Iraq, Ghana, Liberia, Guinea-Bissau
    Kyrgyzstan, Guinea, Ivory Coast, Equatorial Guinea, Gabon, Togo, Algeria, Namibia, Benin, Kenya, Republic of the Congo, Syria, Afghanistan, Gambia, Djibout, Central African Republic,
    Sierra Leone, Sudan, Senegal, Ethiopia, Malawi, Somalia, Niger, Nigeria, Burkina Faso, Mali,
    Zambia, Tanzania, Papua New Guinea, Cameroon, Madagascar, South Sudan, Yemen, Chad,
    Haiti, Congo, Burundi. Това са или страни, в които бушува или е имало наскоро гражданска война, или са преживели ужасни природни катаклизми, или смъртоносни епидемии, или са превзети от пирати, или изгорени от пустинята и борещи се с гладната смърт, или са изключително бедни, или са много изостанали, като до преди един век са живели в старокаменната епоха (палеолит).
    В последния случай става въпрос за Papua New Guinea (Папуа Нова Гвинея). Това е едновремешната страна на човекоядците, папуасите от о. Нова Гвинея. Там, някъде през 80-те години на XX век, беше изяден един от синовете на Рокфелер – учен антрополог. Както се вижда, ние сме в една група с тази страна и с още 45 други, с недобър имидж в света. А може би и ние да сме преживели наскоро война, бедствие, революция или особено смъртоносна епидемия (ебола, чума и т.н.) или пък ни нападнаха пирати? Или може би сме изгорени от слънцето и се борим с гладната смърт. Да не би пък, преди век, да сме живели в палеолита?
    3. Не, не и не, уважаеми читателю! Напротив, според най-авторитетни източници, в случая Международния валутен фонд (IMF),
    (https://en.wikipedia.org/ …/List_of_countries_by_GDP…)
    по абсолютен размер на Брутен Национален Продукт (БВП или GDP), България е на 73-то място в света (77.9 млрд USD или 133.2 млрд BGN към дн. дата).
    След нас има още 140 страни, много от които с по-голямо население, територии и с по-големи природни богатства. След нас са всички страни от Западните балкани, също Литва, Латвия, Естония, Словения и т.н..
    - По най-важния показател, БВП/GDP на глава от населението/per capita, който статистически определя богатството на една държава
    (https://en.wikipedia.org/ …/List_of_countries_by_GDP…)
    България е приблизително на 83 място (в зависимост от източника), с 11 332 USD/на глава от населението (според Международния валутен фонд, IMF), пред Русия с 11 273 USD/на глава от населението и само три места след Китай с 11 891 USD/на глава от населението, но също преди Турция с 9 407 USD/на глава от населението, преди Бразилия с 7 741 USD/на глава от населението, преди Ю. Африка с 6 861 USD/на глава от населението…
    Е, разбира се далеч сме от най-богатите, САЩ – 69 375 USD/на глава от населението (като не смятаме 8 богати държави, джуджета по население), но все пак, съвсем безспорно, сме сред богатите страни, макар и на скромно място.
    Но какво излезе, уважаеми читателю?
    • Излезе, че по макроикономически показатели, ние сме членове на Клуба на богатите страни в света, колкото това и да не се харесва на някои сред нас.
    • Това са фактите. Както е казал, някой си Ботйов: „свобода-та е мила, истина-та е свята…“.
    Интелигентният читател положително би се запитал, крайно озадачен: ако всичко по-горе е вярно (т.т. 1, 2 и 3), то как е възможно да се съгласуват такива взаимно изключващи се факти, като най-голяма смъртност в света от Ковид-19 и едно от най-ниските нива в света по степен на ваксинация. Отгоре на това, се числим към Клуба на богатите, но пък от друга страна се твърди също, че сме и сред най-нещастните в света, според собственото ни убеждение.
    Дали пък това не се дължи също и на демографската криза, в която сме изпаднали и където също сме световен антишампион (https://worldpopulationreview.com/ …/countries-with…).
    ПРИКЛЮЧВАНЕТО
    • Или пък ключът от тази загадка се крие в онова специфично и загадъчно качество на българина, склонността към саморазрушение, придобито изглежда през последните 75 години и имащо връзка с описаната по-горе преобладаваща прослойка от българския народ?
    Мисли читателю, може би ще успееш да разкриеш тази мистерия…
    Същевременно, опитите за приключване на нацията продължават.
    ________________________
    * площадът пред Парламента, където е разположена тълпата, може успешно да се апроксимира като полукръг, с диаметър 100 м., т.е. има площ 3900 м2 (разбира се, възможно е площта да е по-малка, това е приблизителна оценка), заедно с по-голямата част от паметника и паркираните 50 - 60 коли. От друга страна, в тълпите, дори когато атакуват с блъскане и натиск, гъстота е такава, че не може да бъде по-малка от 0.35 – 0.40 м2 средно на човек, иначе възникват смъртоносни заплахи за живота.
    Когато тълпата е в спокойно, но сплотено и уплътнено състояние, тази площ, която осигурява относителен комфорт, е от порядъка на не по-малко от 1м2 на човек, средно. От снимката (не съвсем ясна, заради линиите на броене) се виждат огромни разлики в плътностите по този полукръг. Най-висока е гъстотата в първите 4-5 м. и там можем да приемем дори 0.5 м2 на човек, средно.
    Сред такива атакуващи и необучени тълпи, вкупом и сплотено блъскат най-много първите десет редици. Ясно се вижда, че гъстотата започва да спада още около линията (хордата) на паметника, което е по-малко от половината площ на полукръга и накрая клони почти към нула.
    С други думи, логично е да приемем за средна площ 2 м2 на човек за целия полукръг, зает от тълпата. Тогава за общият брой излиза 1950 човека. Читателят може да се усъмни в приетите предпоставки, но те са взети от практиката.
    Първо, от пътуванията с легендарния студентски автобус № 80 до Дървеница през края на 60-те и началото на 70-те години. Там опитно бяха доказани здравословно допустимите максимални плътности на човешката маса (затова и тези автобуси рядко достигаха крайната спирка, защото при свръх претоварването редовно се самозапалваше задна дясна гума, поради триене в калника, обикновено някъде около „4-ти километър“). Второ, по време на протестите, 1989 – 97 г. г., беше много важно да се знае броят на присъстващите по многобройните митинги. Естествено, числата се удвояваха, утрояваха и дори удесеторяваха. Дори и грандиозният митинг на СДС, от 7 юни 1990 беше неимоверно раздут според обявената численост. Упорито твърдяхме, че наброявал 200 000 души, някои говореха дори един милион (!!). Това при положение, че общият брой на жителите едва ли надхвърляше 900 000. Хората не си даваха сметка, че такива чудовищни човешки маси не могат да се поберат не само в София, но и по света. След внимателни изчисления и измервания още в следващите дни, се оказа, че присъстващите на митинга не са надхвърляли 40 000 и то при най-оптимистични предпоставки. И двете платна на булевард „Ленин“ да са запълнени чак до хотел Плиска, при това с плътност 1м2 на човек (което не беше вярно). През тези години се придоби такава опитност, че можеше чрез внимателно наблюдение, да се оцени броят на хората в тълпата, с грешка не повече от ± 10 – 20%, като се прилагаше метода за броене по площи… Въпреки всичко, това си остана най-грандиозния митинг, който е виждала Столицата някога и едва ли ще види отново…
    С това искахме да покажем, колко склонен е човекът да преувеличава фактите, особено когато има някакъв интерес. Освен това, характерна склонност на човешкия мозък, е силно да преувеличава броят не само на хора, но и на множество еднакви предмети, струпани на едно място. Винаги ни изглеждат повече, отколкото са в действителност.
    Същото се отнася и за „протестите“ 2020-2021 г. г.. Тогава само на два пъти се постигна 3 500 – 4 000 общ брой на присъстващите, което не попречи да бъдат увеличени десеторно. Нещо, което беше физически невъзможно за това пространство…

    12.01.2022 Александър Тацов

    Нередност?
Нов коментар