🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Healthnews.bg се бори срещу "кликбейт" на здравните новини

Сайтът цели да преодолее обществените нагласи и да се говори за заболяванията от "първо лице"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Healthnews.bg e новинарски уебсайт, който цели повишаване на информираността в сферата на здравеопазването в България.

Неговият създател е студентът по медицина и здравен журналист Атанас Георгиев. Началото на healthnews.bg е поставено през лятото на 2019 г. с амбицията да се прави качествена журналистика и обективно отразяване на здравните новини от България и света. Атанас Георгиев събира малък екип, който никога да не работи на принципа "кликбейт", да не разпространява фалшиви новини и гръмки заглавия в името на финансова печалба на здравната медиа. Това е и един от основните мотиви за създаването на healthnews.bg - да се работи по различен начин, а не просто да се броят кликове върху недостоверна и непроверена информация, носещи по-голяма печалба.

Healthnews.bg следи и отразява само информацията от официални източници и институции в здравеопазването в България. Публикуваните на сайта интервюта също са с утвърдени лекари и експерти и представители на здравни институции.

Екипът на сайта отразява здравните новини и по света, но за това разчита само на утвърдени източници и медицински гайдлайни.

По-различната концепция на този здравен сайт е търсенето на лични истории на пациенти, които разказват своя опит, страховете и надеждите си в борбата си с болести и пристрастявания.

Това споделяне помага на много други да се справят с психологичните и физически предизвикателства, да разберат, че не са сами в преодоляването на проблемите си. Според Атанас Георгиев един от проблемите на пациентите в България е, че са малко структурите, които да им помагат с психологичното справяне със здравословните проблеми. Споделяйки личните истории на различни пациенти с техните заболявания, сайтът се стреми да достигне до голяма аудитория - хора със здравословни проблеми, които виждат опита на други в тяхното положение. Това, че не са сами, им помага да се справят по-лесно с психологическите предизвикателства на заболяването. Идеята на бъдещия медик е да се преодолеят обществените нагласи и българите да говорят за заболяванията си, въпреки че трудно се откриват хора, които открито споделят болките и трудностите си.

Аудиторията на здравния сайт е най-различна, като освен широката публика голям интерес има от страна на медицинските специалисти и студенти по медицина. Сред целите, които си поставя Атанас Георгиев, е да разшири дейността си и да се обхване още по-таргетирано и тясната медицинска аудитория.

Медийни партньори на Healthnews Bulgaria са "Хепактив", Medguide, Medilatte, Асоциацията на студентите изследователи, Medicalnews.bg, Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България и др. Желанието на създателя на здравния сайт healthnews.bg Атанас Георгиев е да организира повече партньорства с неправителствени организации, обединяващи различни групи пациенти.

Атанас Георгиев, собственик на healthnews.bg:

Личните истории на пациенти дават сили да продължиш напред

Визитка

Атанас Георгиев е студент по медицина, здравен журналист, основател и собственик на сайта healthnews.bg.

Защо решихте да направите здравен сайт?

- Всичко започна преди около година и половина. Преди това работех за друга медиа като журналист, но изобщо нямах идея от юридическа гледна точка как функционира един сайт. Забелязах, че голяма част от колегите ми четяха здравни медии, в които циркулират много фалшиви новини. Много сайтове работят на принципа кликбейт, с който постигат голям трафик и печелят от това. А медиите, които отразяват обективно, без да пишат някакви гръмки заглавия, всъщност не печелят. И аз реших да направя свой собствен сайт и винаги да отразявам обективно новините.

Какво е различното във вашия сайт?

- По-различното е, че имаме рубрика "Моята история", в която споделяме истории на пациенти с техните преживявания. Голяма част от тях искат да останат анонимни, но други застават със своите лица, като някои от тях са по-популярни личности. Това оказва един вид емоционална подкрепа на други, които са в същото положение. Имаме много интересни истории на пациенти с тежки заболявания, буквално срещнали се със смъртта. Хора, които са имали проблеми с наркотиците, също разказаха своята история, Това, което ми прави впечатление, е, че като че ли в България има една стигма около заболяванията. Хората се притесняват да говорят за това, което са преживели. Дали като един вид емоционална защита, дали заради обществени нагласи, не зная. Но това, което видях, е, че това помага на хората - когато видиш, че не си сам, че има други в "твоите обувки", преживели същото и все още се справят, това дава сили да продължиш напред.

Как намирате актуална здравна информации и лични истории?

- Много е трудно да се намерят личните истории. Причината според мен е, че голяма част се притесняват да говорят за това, което са преживели. Обикновено тези, които са се осмелили да го направят, са ни потърсили с цел да бъдат полезни и да накарат други да променят нещо в живота си, преди да стигнат до тежък момент.

Какви са бъдещите ви планове - лекар или журналист? И можете ли дадете съвет как да се разпознаят фалшивите новини?

- Харесвам журналистиката. Не мисля, че това ще ми попречи на медицината. Много пъти това ми е помагало да се информирам за новостите с новини и данни. Надявам се да продължим с нашия сайт, въпреки че е много трудно, когато не правиш кликбейт заглавия. Оказва се, че фалшивите новини и медиите онлайн, които ги разпространяват, са най-четени и най-печеливши. Надявам се, че нещо ще се промени, хората просто трябва да се научат да разпознават фалшивите новини. Това невинаги е лесно. Понякога нещо, което изглежда логично, нормално и не толкова гръмко, се оказва фалшива новина, защото никой не очаква да е. Това е глобален проблем, не само в България. Но според мен има липса на регулации и медиите, които публикуват невярна информация, трябва да носят отговорност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cuam4o avatar :-|
    Ангел

    Е па сложете им един линк, да им буустнете малко сайта в Гугъл де...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал