🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Списък с укрити авоари на магистрати и политици все пак има, но е потънал в прокуратурата

Председателят на ДАНС обясни пред комисията по корупцията, че наблюдаващият прокурор е отказал да даде данните на депутатите

През юни миналата година Сотир Цацаров, по чието искане ДАНС започна да проверява политици и магистрати за недекларирани имоти в чужбина, заяви, че справките са съдържали само оперативна информация, която била негодна за образуване на разследване
През юни миналата година Сотир Цацаров, по чието искане ДАНС започна да проверява политици и магистрати за недекларирани имоти в чужбина, заяви, че справките са съдържали само оперативна информация, която била негодна за образуване на разследване
През юни миналата година Сотир Цацаров, по чието искане ДАНС започна да проверява политици и магистрати за недекларирани имоти в чужбина, заяви, че справките са съдържали само оперативна информация, която била негодна за образуване на разследване    ©  Цветелина Белутова
През юни миналата година Сотир Цацаров, по чието искане ДАНС започна да проверява политици и магистрати за недекларирани имоти в чужбина, заяви, че справките са съдържали само оперативна информация, която била негодна за образуване на разследване    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредният опит на депутатите от парламентарната антикорупционна комисия да получат информация има ли списък с политици и магистрати с недекларирани банкови сметки и недвижими имоти в чужбина, както и участия в търговски дружества зад граница, включително и в офшорни компании, се сблъска отново с прокуратурата.

Отговор на този въпрос трябваше да даде председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на закритото заседание на комисията в парламента в четвъртък. Той обаче не отговори, а обясни, че събраната от службата му информация по разпоредена от главния прокурор проверка е присъединена към материали по прокурорска преписка, по която работата все още не е приключила. "С аргумента по чл.198 от Наказателно-процесуалния кодекс наблюдаващият прокурор не разрешава разгласяването й", казва Тончев в отговора си до депутатите от комисията, който им изпрати писмено.

Отказът на наблюдаващия прокурор за оповестяване на резултатите от проверката на ДАНС е по повод отправено подобно искане в средата на септември миналата година, а два месеца по-късно отказ със същите аргументи е дошъл и от административния ръководител на Специализираната прокуратура.

Всички документи са в прокуратурата

От писмения отговор на председателя на ДАНС се разбира също, че проверката дали политици и магистрати имат недекларирани имоти и банкови сметки в чужбина е възложена на службата от главния прокурор на 13.05.2019 г.

Тогава този пост се заемаше от Сотир Цацаров, който ще изпълнява длъжността председател на КПКОНПИ до 1 март, защото подаде оставка. "Въз основа на това разпореждане в ДАНС е създадена организация за събиране и обобщаване на информацията от всички компетентни институции. Резултатите от нея са предоставени на главния прокурор (Иван Гешев - бел. ред.)", се казва още в отговора на Тончев.

Въпросът за осветяването на лицата, които заемат или са заемали висши публични длъжности, но са укрили авоарите и имотите си в чужбина, беше зададен от депутата от "Има такъв народ" Георги Георгиев, който е зам.-председател на антикорупционната комисия в парламента. В предишния парламент в качеството си на член на оглавяваната от Мая Манолова временна парламентарна комисия по ревизията той зададе същия въпрос, но също не получи отговор.

Има ли разминаване

Отговорът на председателя на ДАНС, че информацията за проверката не може да се разгласява, защото "е присъединена към прокурорска преписка, по която работата все още продължава", влиза в противоречие с твърдението на прокуратурата от края на юли миналата година. Тогава от държавното обвинение обявиха, че не са установени недекларирани от магистрати и политици сметки и имоти в чужбина въз основа на проверката, която обхванала 38 лица на висши държавни длъжности. Този извод се базираше на две справки с класифицирана оперативна информация, по-голямата част от която според прокуратурата е била описана от ДАНС като "непотвърдена".

"В данните не фигурират лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и извършени разходи и инвестиции в чужбина. Посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за наличие на основателно предположение за извършено престъпление", се казваше още в съобщението.

Обявяването заключението от проверката беше по повод изказвания на вътрешния министър Бойко Рашков, който на няколко пъти постави въпроса защо вече две години няма резултати от проверката и какво прави прокуратурата.

Едно от обясненията му за бавенето беше, че така ще се даде възможност, ако има недекларирани авоари, те "да бъдат разчистени". "Напълно вероятно е да са притискани хората от списъка. Имаме си работа с рекетьори на държавна служба", каза тогава Рашков. Според него по времето, когато Цацаров е бил главен прокурор, е имал данни за близо 80 души от властта с недекларирано имущество в чужбина.

Списък има

"Ключовото от изслушването на председателя на ДАНС по време на закритото заседание на комисията е, че се потвърди, че има списък и в него има имена на политици, на прокурори и на съдии с недекларирано имущество в чужбина", каза за "Капитал" народният представител Георги Георгиев.

Той уточни, че от комисията са поискали от ДАНС информация кой е наблюдаващият прокурор и на следващото заседание на комисията той ще бъде извикан за изслушване, за да представи пред депутатите по-детайлна информация. "Включително ще се опитаме да разберем кои са имената от този списък. Също така ще извикаме за изслушване в комисията и директора на НАП, защото, ако има декларирано такова имущество в данъчната служба, е логично, че тази информация вече няма как да бъде класифицирана. Така че той може да ни съобщи кои са лицата", добави Георгиев.

По думите му тази проверка продължава вече над две години, което е твърде дълъг период. "Може да има лица, които по този начин да са зависими и да им се променя политическата воля в нарушение на конституцията. Сред тях може да има магистрати, които да са също зависими", смята Георгиев.

След излизането на статията, адвокат Андрей Янкулов от Анти-корупционния фонд отбеляза в коментар несъстоятелността на тезата, с която този списък се крие.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Геше-еф!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 7
    • + 2

    Списъците, Велина, мисля, се елемент от едно друго време, за което знаем само от книгите и филмите. За щастие.

    Хайде, моля, да не връщаме търсенето от въоръжени команди на евреи, комунисти, цигани, педерасти.

    В цивилизования свят за тая работа се ползва съдът.
    И прокуратурата, разбира се. И тя трябва да се раздели със съветския си военизиран перамидален модел, който следва от 1947г.

    Защо не се прави нищо от декларираното преди изборите от 4П и Дай,БГ за смяна на гл.прокурор, на ВСС, на устройствените закони?
    Вместо това се овладяват властовите и фонансовите лостове.

    Хайде, моля, в газетата да не разпалвате истерии като с Киро-Лениновите ксерокопия, които само защото са техни, трябва да се приемат 1:1 за обвинителни актове.

    Жалки са подобни съждения.
    И недостойни.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Явно в списъците има БСП-ари. Дали тролските отчисления стигат за укрити авоари по топлите страни се чудя...

    Нередност?
Нов коментар