Парламентарната комисия не прие доклада за дейността на КПКОНПИ

От антикорупционния орган признаха, че нямат методика за установяване на несъответствие между доходи и имущество

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията не прие годишния доклад за дейността на КПКОНПИ за 2021 г. "За" отхвърлянето му гласуваха 10 депутати от управляващото мнозинство, а шестима народни представители от опозицията от ГЕРБ и ДПС го подкрепиха. Предстои докладът да бъде разгледан и гласуван и в пленарната зала.

Дискусията по отчета за работата на КПКОНПИ за 2021 г. се състоя на заседанието на комисията миналата седмица, като в продължение на повече от два часа депутатите задаваха въпроси на зам.-председателя Антон Славчев и още трима членове на антикорупционния орган.

Докладът беше представен пред депутатите от тях, защото Сотир Цацаров, който оглавяваше КПКОНПИ, подаде оставка и тя беше гласувана от парламента в началото на февруари.

Двучасовата дискусия за работата на антикорупционния орган премина бурно и с множество въпроси и критики към дейността му, от като част от депутатите дори поискаха оставките на членовете му.

По време на дебата стана ясно, че КПКОНПИ избирателно е давала оценки за корупционен риск на внесени от Министерския съвет законопроекти в парламента, като един от основните фактори се е оказвал "общественото мнение". Оказа се и че все още има преписки по стария закон до 2018 г., които все още не са приключени от комисията. Няма и методика, по която да се установява значителното несъответствие на имуществото на проверяваното лице.

Оценка за корупционния риск според общественото мнение

Депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Гочев се интересуваше как КПКОНПИ прави оценките си за корупционен риск на законопроектите, които Министерският съвет внася в парламента. "Прави ми впечатление, че известна част от тези оценки бяха за Закона за движение по пътищата и аз не знам този закон да е чак такъв източник на корупция. Другите оценки също засягат по-скоро "рушветчийството", а не голямата корупция", каза той.

Членът на КПКОНИ Пламен Йоцов отговори, че от комисията са се ръководили от "общественото мнение" при подбора на законопроектите за оценка на корупционния риск.

"Учудвам се, че по другите преписки не сте се ръководили от общественото мнение, защото има някои преписки за хора на висши държавни длъжности и хора, които са в списъка "Магнитски", по които не виждам да сте предприели мерки, въпреки общественото мнение. И съм изненадан как по едни теми се влияете от общественото мнение, а по други - не", контрира депутатът от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски. Зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев му отговори, че това не е предмет на дирекцията, която колегата му оглавява.

Висящи преписки от 10 години

Депутатката от ПП Рена Стефанова се интересуваше от работата на КПКОНПИ по вече отменения закон за отнемане в полза на държавата на вече придобито имущество, който е действал от 2012 г. до 2018 г. И по който все още има висящи преписки. Тя цитира данните от доклада на антикорупционната комисия, според които за 2021 г. са образувани общо 5 преписки по отменения закон, без да се посочва кога точно са образувани. "През 2021 г. са прекратени производства по отменения закон - общо 2147 преписки на фона на 49 през 2020 г и 466 през 2019 г. Каква е била причината те да бъдат забавени", запита Стефанова.

Членът на КПКОНПИ Антоанета Цонкова й отговори, че през 2018 г. е било образувано тълкувателно дело във ВКС дали комисията може да продължава работата по преписките, ако е прескочила едногодишния срок. "Тогава бяха спрени над 120, защото се изчакваше постановяването на върховните съдии, което стана през март 2020 г.", каза Цонкова. Стефанова я попита коя е най-старата преписка, която е висяща, и дали не е още от 2012 г., на което Цонкова каза, че не може да отговори.

Няма методика

Депутатът от "Има такъв народ" Георги Георгиев попита членовете на антикорупционната комисия има ли единна методика, по която да установява значително несъответствие на имуществото на проверяваното лице и, ако няма, това не означава ли, че комисията би могла да "импровизира" при изчисляването на това значително несъответствие.

"КПКОНПИ винаги ясно е прилагала закона. В него ясно е посочено какво имущество се анализира - това, което е придобито през проверявания период, и дали лицето е разполагало със законен доход. Да, ние нямаме методика, но имаме вътрешни правила за анализ на събраната информация", отговори Цонкова.

Георгиев обаче се усъмни в обективността на този начин на определяне дали има несъответствие между доходите и имуществото на дадено проверявано лице, като даде пример с проверката срещу бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, чиято преписка за несъответствие между имущество и доходи беше прекратена, но изчисленията са показвали, че има несъответствие с около половин милион лева. "Не е ли точно липсата на методика причината за това", попита Георгиев.

Цонкова отговори, че разполагат със статистика, според която изчисленията на комисията и вещите лица почти се припокриват, а разликите са в рамките на под 5%. Този отговор предизвика Бачийски да попита при това положение как КПКОНПИ може да гарантира, че прилага за всеки отделен случай еднакъв критерий при определяне на несъответствието. "По всяка преписка работят инспектори - юрист и икономист. Имаме началник на отдел, който също наблюдава работата им, а след това решенията се вземат от нас", каза Цонкова.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател

    То оставаше при цчлото криене на информация да го приеме!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160571090866189
    Официално: Цацаров крие поне 59 доклада за несъответствие в декларациите на властта за 2019 г., подадени през 2020 г. Сред тях ли са 38-те лицата, заемащи висши публични длъжности, които не са недекларирали имоти и банкови сметки в чужбина?
    Освен това, няма и дума какво става с ежегодните декларации подадени през 2020 в които има несъответствия. Тях Цацаров лукаво ги пропуска.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател

    Цацаров крие несъответствията в декларациите на властта за 2019
    https://bird.bg/peps-discrepancies/
    Тази информация е от изключително значение към днешна дата, тъй като може да осветли някои от лицата, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани лично от тях или чрез свързани или подставени лица имоти и банкови сметки в чужбина. Информацията усърдно се крие от прокуратурата още от времето, когато е оглавявана от Сотир Цацаров и продължава да се укрива и до днес от главният прокурор Иван Гешев.

    Нередност?
Нов коментар