🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сотир Цацаров изпреварва с оставка отстраняването си от КПКОНПИ

По закон мястото му в съдебната система като прокурор от Върховната касационна прокуратура се пази

Изборът на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров
Изборът на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров
Изборът на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров    ©  Велко Ангелов
Изборът на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви пред "24 часа", че следващата седмица ще подаде оставка от поста, който заема, като ще поиска да бъде освободен считано от 1 март. В публикацията се казва, че Цацаров е направил това изявление след като е бил потърсен за коментар на готвените законодателни промени, които предвиждат разделяне на комисията на два или повече отделни органа (звена), при което сегашният председател Цацаров и без това щеше да бъде освободен, при това с доста нелицеприятни аргументи. От пресцентъра на КПКОНПИ потвърдиха новината за "Капитал".

Пред "24 часа"Цацаров коментира, че до 1 март ще успее да внесе в парламента годишния доклад за работата на КПКОНПИ. По закон той се внася ежегодно до 31 март. Тогава щял да коментира мотивите за оставката си.

Цацаров натрупа много обществени негативи както в битието си на главен прокурор, така и като председател на КПКОНПИ. Въпросът за неговото отстраняване беше поставен директно още по времето на консултациите за настоящото управление, когато Кирил Петков, тогава съпредседател на "Продължаваме промяната", а днес - премиер, в прав текст заяви, че двете червени линии, от които партията няма да се откаже при преговорите за правителство, са оставките на Иван Гешев и Сотир Цацаров. "КПКОНПИ трябва да заработи като една много силна антикорупционна комисия, ще говорим и за лидерска промяна. Сотир Цацаров не трябва да я оглавява, това е ясно за нас", каза Петков преди това и в телевизионно интервю.

През декември м.г. и правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че реформата на КПКОНПИ е приоритетна, тя ще бъде извършена до 2-3 месеца и неминуемо ще доведе до отстраняването на Сотир Цацаров.

Отнемането на достъп до класифицирана информация не означава, че Цацаров не може да се върне като прокурор във Върховната касационна прокуратура, където по закон мястото му се пази. Антикорупционният закон предвижда, че член на КПКОНПИ, който преди това е бил съдия, прокурор или следовател, след изтичане на мандата му в комисията или при предсрочното му прекратяване, се възстановява на заеманата длъжност преди избора, като времето, през което е бил член на Комисията, се зачита за стаж по Закона за съдебната власт. През декември 2019 г. Цацаров подаде оставка като главен прокурор няколко месеца предсрочно, но преди да бъде освободен от съдебната система, за да заеме мястото на председател на КПКОНПИ, той беше преназначен на длъжност прокурор от ВКП и едва след това - освободен. Още тогава коментарите бяха, че това се прави, за да има запазено място за връщане в системата.

Още при сформирането на новата власт "Продължаваме промяната" призоваха и другата спорва ключова фигура в съдебната власт обаче - главният прокурор Иван Гешев, да си подаде оставката, което той засега отказва да направи. За неговия случай има два варианта за действие, които са по-сложни и изискват повече време. Единият е чрез промени в конституцията, за които е нужно трудно събираемо в този парламент мнозинство, а другият е чрез промяна на състава на ВСС, който избира главния прокурор. Мандатът на сегашния съдебен съвет изтича през октомври.

Преди началото на парламентарния ден днес от управляващата коалиция поискаха с декларация оставката Иван Гешев - заради липсата на ефективни разследвания и системни слабости в работата на държавното обвинение. Депутатите от четирите партии на мнозитството - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", аплодираха на крака огласената позиция. Представителите на ГЕРБ и ДПС останаха на местата си без реакция. Малко по-късно от прокуратурата коментираха декларацията на управляващата коалиция като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт" и че декларацията има "изцяло политически характер".

Кирил Петков заяви също, че оценката му за работата на главния прокурор Иван Гешев съвпада напълно с това на управляващата коалиция по повод декларацията на мнозинството.

"Доверието - явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, вече е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи, както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури", заяви премиерът.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар