🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Алексей Навални - руският активист и критик на Путин, умря в затвора

Най-известният опонент на руския президент "се разболял след разходка"

Навални помогна за разпалването на протестите в Русия през 2011-2012 г., като водеше кампания срещу изборните измами и корупцията в правителството, разследваше и близкото обкръжение на Путин
Навални помогна за разпалването на протестите в Русия през 2011-2012 г., като водеше кампания срещу изборните измами и корупцията в правителството, разследваше и близкото обкръжение на Путин
Навални помогна за разпалването на протестите в Русия през 2011-2012 г., като водеше кампания срещу изборните измами и корупцията в правителството, разследваше и близкото обкръжение на Путин    ©  Reuters
Навални помогна за разпалването на протестите в Русия през 2011-2012 г., като водеше кампания срещу изборните измами и корупцията в правителството, разследваше и близкото обкръжение на Путин    ©  Reuters

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е починал в затвора, съобщиха от затворническата служба на страната. Смъртта му най-вероятно ще се разглежда като политическо убийство, тежащо на сметката на президента Владимир Путин.

47-годишният Навални - най-изявеният опонент на Путин и яростен критик на инвазията му в Украйна, се е разболял след разходка и "почти веднага загубил съзнание", посочват от затворническата служба. И допълват: "Бяха проведени всички основни мерки за реанимиране, които не дадоха положителен резултат." Лекарите от службата за спешна помощ са потвърдили смъртта му.

Навални беше в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг, където беше осъден на 19 години при "специален режим". На видеозапис от затвора през януари той изглеждаше отслабнал, с обръсната глава. "Причините за смъртта му са в процес на изясняване", казват от затворническата служба.

Екипът от поддръжници на Навални в изгнание реагира по следния начин на новината: "Засега няма потвърждение за това", написа говорителката му Кира Ярмиш в X, цитирана от Financial Times. Тя заяви, че адвокат на Навални е на път към отдалечената затворническа колония, където той беше преместен миналата година.

Смъртта на Навални най-вероятно ще се разглежда като политическо убийство, тежащо на сметката на президента Владимир Путин.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, коментира пред руския вестник "Комерсант", че Путин е бил информиран за смъртта на Навални. Песков посочи пред репортери, че е бил уведомен за смъртта на Навални "от Москва", и каза, че не знае причината за нея.

Пътят на Навални

Харизматичен активист за борба с корупцията, Навални беше вкаран в затвора преди малко повече от три години, след като се върна в Русия от Германия след лечение заради отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвини Путин.

След това Кремъл постоянно се опитва да го изолира от външния свят, като го държи при все по-ограничителни условия в известните като сурови и отдалечени затворнически колонии. През декември той беше преместен в затвор в Ямало-Ненецкия регион на Русия, на север от Полярния кръг, след като изчезна от общественото полезрение и в продължение на няколко седмици не поддържа връзка с правния си екип. Освен това многократно е бил наказван, като е бил в карцер 27 пъти, последно в сряда. В същия ден - Деня на влюбените - Навални публикува в социалните мрежи послание към съпругата си Юлия.

Бивш политик с националистически възгледи, Навални помогна за разпалването на протестите в Русия през 2011-2012 г., като водеше кампания срещу изборните измами и корупцията в правителството, разследваше близкото обкръжение на Путин и споделяше резултатите във видеоклипове, които събраха стотици милиони гледания. В продължение на години той остава трън в очите на Кремъл, като идентифицира дворец, построен на Черно море за лично ползване от Путин, имения и яхти, използвани от бившия президент Дмитрий Медведев, и проститутка, която свързва високопоставен служител на външнополитическата служба с известен олигарх. Върхът в политическата му кариера беше през 2013 г., когато спечели 27% от гласовете в изборите за кмет на Москва, които малцина смятаха за свободни и честни.

Западните лидери побързаха да предположат, че смъртта на Навални е причинена от Кремъл. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в петък: "За своите идеали той направи най-голямата жертва. ЕС държи руския режим единствено отговорен за тази трагична смърт". Френският външен министър Стефан Сежурне посочи в социалните мрежи, че Навални "плати с живота си за съпротивата си срещу системата на потисничество... в режима на Владимир Путин", а германският канцлер Олаф Шолц каза, че смъртта му е "ужасен" знак за това как се е променила Русия.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен коментира, че ако смъртта на Навални се потвърди, това "само подчертава слабостта и гнилостта в сърцето на системата, изградена от Путин. "Преди всичко ако това е истина, нашите мисли са с неговото семейство", заяви Блинкен. И допълни, че "Русия е отговорна".

Наскоро Путин започна президентска кампания за петия си мандат. Той вече е най-дългогодишният руски лидер след Йосиф Сталин и може да го надмине, ако се кандидатира отново за поста през 2030 г., което е възможно, тъй като през 2020 г. той пренаписа конституционните правила за ограничаване на мандатите.

Краят на надеждата за "красивата Русия на бъдещето"

Западни анализатори се обединяват около мнението, че когато Навални преживява опита да бъде убит с нервнопаралитично вещество през 2020 г., той е бил наясно, че никога няма да бъде в безопасност в Русия. Въпреки това след като се възстановява в Германия от отравянето, се връща у дома. Вероятно е движен от разбирането, че като руски опозиционен политик, не може да живее като политически емигрант, губейки връзка с родината си. Тогава Навални обяснява, че трябва да бъде в страната си въпреки риска.

Когато Навални преживява опита да бъде убит с нервнопаралитично вещество, той е бил наясно, че никога няма да бъде в безопасност в Русия.

Арестуван е, щом каца в Москва през януари 2021 г., и оттогава е затворен. Появява се чрез видео връзки от затвора за изслушванията по множество криминални дела срещу него - с обръсната глава и твърде широка затворническа униформа, но все така непримирим.

"Той никога не изостави надеждите си за това, което неговият екип нарича "красивата Русия на бъдещето", или края на репресивното управление на Путин и шансовете за политическа промяна", пише в коментар британската ВВС. И допълва, че след ареста на опозиционера Кремъл е предприел инвазията в Украйна, организацията на Навални е определена за "екстремистка", членове на екипа му са затворени, а критици на Путин напускат страната или са задържани.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dwv16871160231181155 avatar :-|
    Niki Tartalja
    • - 4
    • + 5

    будь проклята ты колыма что названна черной планетой. СССР възкръсна в най-отвратителната си форма, сталинизъм. гулаг отваря широко вратите си.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 10
    • + 3

    Борис Немцов бил убит от чеченци от ревност или с цел защита на семейната чест? И ти вярваш на това? В такъв случай със сигурност вярваш и в същестуването на розови еднорози. Нямам предвид стартъпи с капитализация един милиард долара, между другото аналогията ми харесва.

    Нередност?
  • 5
    beky avatar :-|
    1999
    • - 5
    • + 9

    И за какъв зор му е на Кремъл черният PR с Навални? Точно в момент, когато интервюто на Путин стига до 200-300 млн. души, въпреки пропагандната блокада от Запада! Когато поредната крепост - Авдеевка, пада! Когато ръстът на руския БВП е към 5, а из ЕС няма 2%?, Когато Западът се задъхва в проксито си?
    И изведнъж - Навални...
    Смъртта му е полезна единствено на онези, чиито елемент от опитите за разкашкване на Русия беше. Единствено мъртъв може да им е полезен за последно, защото жив в затворническата ватенка за 19 г в Арктика е напълно безсмислен.
    И да - по шума ще познаете...

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 5

    Медийният Невални.. като беше в затвора спря да си изпълнява договора - да е постоянно в медиите. Сега пак се върна.. точно преди изборите в Русия. Та правете си сметката кой има полза...

    Нередност?
  • 7
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • - 4
    • + 6

    Много сте жалки с цензурата, капитал! Всеки има право да си изкаже мнението, независимо дали съвпада с вашето!

    Нередност?
  • 9
    b.davidkov avatar :-@
    masay
    • - 4
    • + 6

    Няма разумно обяснение освен с цензура, защо коментарът #3 на D-r D , който постнах е изтрит.
    Мненията му много рядко са в грантовата линия, но това не ги прави неправилни. Напротив.
    Публикувам коментара му отново и така ще е, докато забранят и мен:


    "Бог да даде светлина за пътя на душата на Алексей Анатольиевич.

    Много показателно е как е представен А.А.Навальный в заглавието: "руският активист и критик на Путин". Щом се налага да се обяснява кой кой е, значи е недостатъчно популярен. Налага ли се обяснение след името на Кенеди, на Бисмарк, на Реджеп? Не се налага.

    Защо трябва да се дефинира кой е Навальный?
    Заради съспенса: "руският активист и критик на Путин" умира на каторга... Пропагандният набат тутакси ще посочи и убиеца му...
    Защото всъщност това е смисълът на смъртта му - розовата пропаганда с цяло гърло да назове убиеца. Забранен съм и не мога да прочета горе: споменат ли е Путин?

    Всъщност Навальный е поредната пожертвана бурма в геополитическия кеч на Запада с РФ. Страдалческата му героизация бе финализирана с един куп присъди, сумарният резултат от които му обещаваше да не види цивилни хора никога повече. А с разпускането на организацията му темата Навальный бе затворена дори за менторите му.
    Той можеше да им е полезен вече единствено чрез смъртта си.
    И - хоп!

    Известно време преди изваждането му на сцената, главно действащо лице на същия тепих беше Борис Немцов. И той "руски активист и критик на Путин". Някой днес помни ли го? Едва ли...

    Когато Борис (човек с невероятно излъчване!) бе застрелян една нощ насред Москва, се понесе кански писък със същия розов акцент, който ще слушаме дълго и сега.
    Половината руски посолства из Запада вече са с адрес на улици, прекръстени на името на Борис Немцов.
    След години стана ясно, че Борис се забъркал в някаква женска история и братата ѝ (чеченци) поели нещата в ръце...
    Сега - очаквано - останалите руски посолства из Запада ще са на улици, пренаименовани на Алексей Навальный...

    Употребиха го и жив, някое време ще го премятат и мъртъв."

    Нередност?
  • 10
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 4
    • + 6

    Предизвестена статия. Знаех какво ще прочета тук още щом научих за смъртта на Навални.
    Всъщност влязох във форума, за да потърся мнението на Доктора. Не е съм единственият, привлечен в този сайт единствено от неговите коментари. Триенето му го прави още по-популярен, защото мислите му са много по-близки до нас, отколкото платените публикации.
    Свобода за Д-р Д!

    Нередност?
Нов коментар