Западът удари тежко приближените до Путин милиардери

По-строгите мерки можеше да бъдат въведени отдавна, но това не ставаше, защото парите от Русия са се вкоренили в западните икономики през последните две десетилетия

В страни от ЕС вече започна конфискацията на яхти и имоти на руски милиардери.
В страни от ЕС вече започна конфискацията на яхти и имоти на руски милиардери.
В страни от ЕС вече започна конфискацията на яхти и имоти на руски милиардери.    ©  Reuters
В страни от ЕС вече започна конфискацията на яхти и имоти на руски милиардери.    ©  Reuters

ЕС, САЩ и Великобритания отговориха на инвазията на Русия в Украйна с опустошителни санкции срещу бизнесмените милиардери, за които се смята, че са от най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин. Сега те се борят да запазят активите си на фона на най-всеобхватните икономически санкции, наложени през последните десетилетия. Ето някои от най-известните санкционирани.

Алексей Мордашов

Състояние: 29.1 млрд. долара

Санкциониран от ЕС

Алексей Мордашов е направил състоянието си със стомана, собственик е на компанията "Северстал". Подпомагал е развитието на германско-руските икономически връзки, покрай което се ползва с добро име в Германия. От 2007 г. участва в управлението на туристическия концерн ТУИ, от който притежава една трета. Бизнес интересите му обхващат още веригата руски супермаркети "Лента", портала за онлайн търговия "Утконос", инвестирал е и в образователни и здравни фирми. И е смятан за приближен на Кремъл. Навремето руският вестник "Коммерсант" написа за него, че по време на аудиенциите при Путин седи чинно като детенце, което чака да му дадат закуска.

Алишер Усманов

Богатство: 17.6 млрд. долара

Санкциониран от САЩ, ЕС, Великобритания

Твърди се, че Алишер Усманов е един от любимите олигарси на Путин, а според Forbes е един от най-богатите. Бивш професионален фехтовач, ЕС го описва като "бизнесмен чиновник", който помага на президента да решава бизнес проблемите си. Роден в Узбекистан, докато все още е бил част от Съветския съюз, той управлява USM Holdings, огромен конгломерат, който включва добивна индустрия и телекомуникации, включително втората по големина мобилна мрежа в Русия "Мегафон". ЕС обяви санкции срещу него на 28 февруари, а САЩ и Обединеното кралство го последваха. Той нарече санкциите несправедливи и каза, че всички обвинения срещу него са неверни.

USM Holdings, изглежда, се надява да избегне санкциите на ЕС, тъй като Усманов притежава малко под 50% от акциите. Неговата суперяхта Dilbar, кръстена на майка му, е в процес на ремонт в Хамбург и сега е изложена на риск да бъде конфискувана.

Във Великобритания основните му видими инвестиции са в имоти. В Лондон той притежава Beechwood House, къща за 65 млн. паунда в сърцето на града, а извън Лондон в Съри - имението на Тюдор. И двата имота са замразени от властите на Обединеното кралство.

Неговият бизнес партньор Фархад Мошири притежава "Евертън", а компаниите на Усманов USM, "Мегафон" и Yota са ключови спонсори в клуба, като се предполага, че участието му е още дълбоко. "Евертън" прекъсна спонсорските договори и Мошири напусна поста член на борда на USM.

Роман Абрамович

Богатство: 12.4 млрд. долара

Санкциониран от Великобритания

Един от най-известните руски милиардери заради успехите на неговия футболен клуб "Челси", Роман Абрамович беше санкциониран две седмици след началото на войната. Някои предполагат, че той е просто толериран от президента Путин, други казват, че отношенията са много по-близки от това. Абрамович категорично отрича да има близки връзки с Путин или Кремъл, но неговото състояние, оценено на 12.4 млрд. долара, е уязвимо, ако бъдат наложени санкции. Той вече обяви, че иска да продаде "Челси" за 3 млрд. паунда, а къщата му за 150 млн. паунда в Кенсингтън гардънс в Лондон е обявена за продажба.

Абрамович направи парите си през 90-те години и беше един от водещите олигарси по време на президентството на Борис Елцин. Най-големият му пробив беше закупуването на петролната компания "Сибнефт" на ниска цена. Неговите активи включват третата по дължина яхта в света Eclipse, която миналата седмица плаваше край Британските Вирджински острови, и друга мегаяхта, Solaris, акостирала в Барселона.

Той започна да се оттегля от Обединеното кралство през последните години. През 2018 г. реши да не кандидатства за подновяване на бизнес визата си за Обединеното кралство, след като стана ясно, че Лондон няма да му я поднови. Вместо това използва новополучения си израелски паспорт, за да посещава Лондон. И докато преди ходеше на всеки домакински мач на "Челси", сега рядко го виждат на "Стамфорд бридж".

Олег Дерипаска

Богатство: 3 млрд. долара

Санкциониран - от САЩ

Когато президентът Путин дойде на власт, Олег Дерипакса беше изключително богат, състоянието му достигна около 28 млрд. долара, но сега се смята, че то е едва 3 млрд. Той натрупа богатството си през 90-те години на миналия век, ставайки лидер в алуминиевата индустрия. САЩ твърдят, че той е замесен в пране на пари, подкупи, изнудване и рекет, и съобщиха, че е "поръчал убийството на бизнесмен и е имал връзки с руска организирана престъпна група", пише BBC. Естествено Дерипаска отрича обвиненията.

Той пострада тежко по време на финансовата криза през 2008 г. и се нуждаеше от Путин, за да го спаси. През 2009 г. президентът го унижи, като публично намекна, че е откраднал химикалка. В доклада на Робърт Мюлер - американското разследване на руските усилия да се намеси в президентските избори в САЩ през 2016 г., е описан като "тясно свързан" с президента.

Той основа компания за зелена енергия и метали En+ Group, която е листвана на Лондонската фондова борса, но намали дела си в нея до под 50%, когато беше подложен на санкции на САЩ през 2018 г. По това време една от компаниите на Дерипаска - Basic Element, публикува изявление, в което нарекоха санкциите "безпочвени, смешни и абсурдни".

Той притежава огромен имот в Уейбридж, Съри, който се опитва да продаде за 18 млн. долара, откакто английско-руските отношения се влошиха след отравянията на Скрипал. Притежава и яхтата Clio, която беше на Малдивите през миналата седмица. За разлика от много санкционирани олигарси Дерипаска говори по-открито за своето виждане за войната, като се обърна към социалните медии, за да призове за мир. "Преговорите трябва да започнат възможно най-скоро!", написа той.

Игор Сечин

Състояние: неизвестно

Санкциониран от САЩ и ЕС

Връзките на Игор Сечин с Владимир Путин са дългогодишни и дълбоки според ЕС, който обяви санкции срещу него на 28 февруари. Твърди се, че е един от най-доверените и най-близки съветници на Путин, както и личен приятел, и се смята, че двамата поддържат ежедневен контакт.

Дължи развитието си на безмилостно справяне с опонентите - прякорът му в руската преса е Дарт Вейдър. Изтекла грама на американското посолство от 2008 г. го описва като "толкова сенчест, че се шегуваха, че може би всъщност не съществува, а по-скоро е нещо като градски мит, измамник, измислен от Кремъл, за да всява страх". САЩ наложиха санкции срещу него през 2014 г., които той нарече "напълно необосновани и незаконни". Те обявиха нови санкции срещу него на 24 февруари.

Кариерата на Сечин е редуване на позиции в политиката и бизнеса, понякога заемайки висши длъжности и в двете едновременно. Когато Путин беше министър-председател, той беше вицепремиер, а сега управлява държавния петролен гигант "Роснефт". Сечин е работил с Путин в кметството в Санкт Петербург през 90-те години на миналия век и се смята, че е бил в КГБ, въпреки че никога не е признавал открито това.

Базиран в Русия, никой не знае колко пари има Сечин, но французите заловиха яхта, наречена Amore Vero, която беше свързана с него, след като втората му съпруга Олга Сечина непрекъснато публикува свои снимки на борда. Има малко сигнали, че той има значително богатство в чужбина, което може лесно да бъде разкрито, и може да е трудно да се проследят и замразят повече от активите му.

Алексей Милер

Състояние: неизвестно

Санкциониран от САЩ

Алексей Милер е друг стар приятел на Владимир Путин. Той също е изградил кариерата си върху лоялността към президента, като е започнал, когато е бил заместник на Путин в комисията по външни отношения към кметството на Санкт Петербург през 90-те години.

Милер управлява изключително мощната държавна газова компания "Газпром" от 2001 г., но това беше изненадващо назначение и се смята, че той просто изпълнява заповедите на стария си шеф. Посланикът на САЩ в Москва през 2009 г. описа "Газпром" като "неефективна, политически ориентирана и корумпирана".

Милер не беше санкциониран след анексирането на Крим през 2014 г., но когато беше добавен в списъка в САЩ през 2018 г., той каза, че е горд. "Не съм включен в първия списък. Дори имах известни съмнения - може би нещо не е наред? Но най-накрая съм включен. Това означава, че правим всичко, както трябва", каза той.

Изглежда, че няма лесно проследими активи извън Русия и няма информация за нетното му богатство.

Пьотр Авен и Михаил Фридман

Състояние на Авен: 4.8 млрд. долара

Състояние на Фридман: 12.4 млрд. долара

Санкционирани от ЕС

ЕС описва Пьотр Авен като един от най-близките олигарси на президента Путин, а Михаил Фридман - като помощник на вътрешния кръг на Путин. Заедно двамата създадоха Alfa-Bank, най-голямата частна банка в Русия.

В доклада на Мюлер се казва, че Авен се е срещал с Путин в Кремъл около четири пъти годишно, като се казва, че всички предложения или критики, направени от Путин по време на тези срещи, са директиви и ще има последствия за Авен, ако не ги изпълни.

Двамата бяха предупредени от Путин през 2016 г. да защитят интересите си от бъдещи санкции. Миналата седмица се оттеглиха от инвестиционната група LetterOne с централа в Лондон, която основаха преди почти 10 години, защото акциите им бяха замразени от санкциите на ЕС на 28 февруари. Авен също така се оттегли като попечител на Кралската академия на изкуствата в Лондон.

Двамата бизнесмени заявиха, че ще "оспорят фалшивата и неоснователна основа за налагането на тези санкции - енергично и с всички налични средства".

Фридман живее в Лондон в къща до Lord's Cricket Ground и притежава огромен имот Athlone House в Северен Лондон, за който плати 65 млн. паунда през 2016 г.

На пресконференция в Лондон той каза, че войната в Украйна е "огромна трагедия", но няма да критикува директно Кремъл, като заяви, че това може да изложи на риск работните места на стотици хиляди служители.