🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Радев категорично отказа на правителството да освободи началника на НСО

Президентът критикува управляващите и по повод Северна Македония и намекна, че не трябва да гоним руската посланичка въпреки недоустимото й поведение

Въпреки критиките към правителството Радев описа отношенията си с премиера Кирил Петков като "нормални, конструктивни, в духа на законите"
Въпреки критиките към правителството Радев описа отношенията си с премиера Кирил Петков като "нормални, конструктивни, в духа на законите"
Въпреки критиките към правителството Радев описа отношенията си с премиера Кирил Петков като "нормални, конструктивни, в духа на законите"    ©  Юлия Лазарова
Въпреки критиките към правителството Радев описа отношенията си с премиера Кирил Петков като "нормални, конструктивни, в духа на законите"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Напрежението в отношенията между правителството и президента Румен Радев по някои теми пролича и днес, като пред журналисти държавният глава категорично и остро отказа да отстрани началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев, както правителството поиска от него през седмицата, и редом с това критикува за пореден път управляващите по темата за Северна Македония.

Днес пред журналисти той определи предложението за освобождаването на ген. Тонев като несъответстващо на закона, според който инициативата за назначаването и освобождаването му принадлежи на президента, а не на правителството. "Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет", коментира държавният глава на въпрос дали е назначил проверка в службата и ще предложи ли директорът ѝ да бъде отстранен. "Изобщо отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО и продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността", добави Радев.

През седмицата правителството предложи на президента да освободи шефа на НСО ген. Емил Тонев заради тежки нарушения. Тонев заема поста от 28 август 2020 г. Според говорителя на кабинета Лена Бориславова причината е в предоставените на прокуратурата от служители на НСО записи от камери на входовете на Министерския съвет, поискани в рамките на досъдебно производство. Прокуратурата се интересувала от списък на всички лица, които са влезли в МС в периода 23 февруари - 23 март.

По отношение на Северна Македония президентът призова правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание, към постигнатия консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и към волята на българите откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС, като натърти на "преди". "Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес щe предизвика поредната политическа криза във властта", каза държавният глава.

Коментарът на Радев идва на фона на известно напрежение по темата за Северна Македония между "Продължаваме промяната" и ИТН. През седмицата Слави Трифонов нападна премиера Кирил Петков, като в публикация във "Фейсбук" той твърди, че е "уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония". Пред bTV в събота председателят на Народното събрание Никола Минчев отрече от ПП да имат намерение да вдигат ветото на България за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС. "Това се вдигна като тема единствено от поста на Слави Трифонов във "Фейсбук", отбеляза шефът на парламента. В същото време обаче малко по-късно през деня Ива Митева от "Има такъв народ" обяви, че политиката на правителството във връзка с ветото на България за членството на Северна Македония в ЕС, както и натискът, който техните коалиционни партньори от ПП оказвали върху кандидата на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански, можело и да доведат до излизането на партията на Трифонов от управляващата коалиция.

Държавният глава коментира и скандалното поведение и коментари на руската посланичка Елеонора Митрофанова, като посочи, че тя отдавна е прекрачила допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване, трябвало да си отговорят на въпроса дали с нейното изгонване "извеждането на нашите моряци от опасните зони ще стане по-безопасно, какви са алтернативите за доставка на енергоносители и каква ще бъде цената, изобщо каква е ползата за България".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    "Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес щяло да предизвика поредната политическа криза във властта", каза държавният глава."

    И Радев си има национален интерес!

    Нередност?
Нов коментар