Премиерът отблъсна атака от тила

Противно на очакванията първият по-сериозен трус в правителството дойде не от коалиционните партньори, а от министър на "Продължаваме промяната"

Кандидатурата на постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков за министър на отбраната беше предложена в последния момент, след като БСП възрази срещу номинирания за поста Тодор Тагарев
Кандидатурата на постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков за министър на отбраната беше предложена в последния момент, след като БСП възрази срещу номинирания за поста Тодор Тагарев
Кандидатурата на постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков за министър на отбраната беше предложена в последния момент, след като БСП възрази срещу номинирания за поста Тодор Тагарев    ©  Цветелина Белутова
Кандидатурата на постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков за министър на отбраната беше предложена в последния момент, след като БСП възрази срещу номинирания за поста Тодор Тагарев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато се сформира четворната управленска коалиция, самите участници в нея открито говореха, че тя ще е "сложна" и "трудна". Първо, защото в коалицията влязоха идеологически несъвместими формации като БСП и "Демократична България", и второ - защото в нея присъства и енигматичната като политическо поведение формация на Слави Трифонов "Има такъв народ", чиито на два пъти провалени опити преди това да състави правителство станаха причина за два извънредни парламентарни вота миналата година. Освен това макар и не директно, влияние в кабинета получи и президентът Румен Радев, който досега имаше поне един свой представител в лицето на току-що сменения министър на отбраната Стефан Янев.

Сложната конструкция на сегашния кабинет няма как да не предизвиква напрежения при вземането на определени решения и изисква от премиера Кирил Петков непрекъснато да удържа крехките баланси между разнородните политически формации. И до този момент той успешно се справяше с тази задача. Новата ситуация с руската агресия в Украйна обаче засегна именно дълбоките противоречия.

Как взема решения коалицията

Така например, за да няма сътресение в редиците на "Демократична България" заради коалирането с БСП, "Продължаваме промяната" прие да подпише коалиционното споразумение за съвместно управление с всяка партия поотделно. По чувствителната за БСП тема "Русия" и приемането на декларацията срещу инвазията на Кремъл в Украйна беше направен компромис от останалите формации в коалицията точките да се гласуват поотделно, което позволи на социалистите да подкрепят документа, но без част за подкрепата на санкциите, срещу които БСП се обявява.

Засега се спазва и договореният принцип по всички законопроекти, които се приемат от парламента, да се постига предварително съгласие в рамките на управляващото мнозинство. Това важи и за кандидатурите на представителите на коалицията в различни държавни органи, какъвто беше случаят с избора на председател и член на КЕВР.

Първият сериозен трус

Войната в Украйна изигра ролята на стрес тест за новото правителство, който обаче показа неочакван проблем. Той дойде не толкова от разминаванията между партиите в коалицията, а от тила на премиера. Вече бившият военен министър Стефан Янев, заел поста от квотата на "Продължаваме промяната", предизвика криза със свои изказвания и беше отстранен от поста. В разгара на военната агресия на Русия срещу Украйна и единната позиция по него на всички партньори и съюзници на България се стигна до публичен скандал, предизвикан от явното несъгласие на Янев с политиката на кабинета по тази тема. В поредица от свои телевизионни участия и статуси във фейсбук той упорито наричаше случващото се в Украйна "операция", а не "война", за което настоява в Русия и Путин, призоваваше за неутралитет на страната ни в конфликта и обяви, че целта на тези, които го критикуват, е "да сложат на негово място някой по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси". Янев дори заплаши кабинета с предсрочни избори, ако бъде освободен от поста.

Сложната ситуация на Петков

Демонстративното разминаване точно в този момент на министъра на отбраната с премиера и правителството постави Кирил Петков в много сложна ситуация. От една страна се създаде впечатлението за разнобой вътре в кабинета за политиката и решенията, които се вземат във връзка с войната в Украйна. От друга - предизвика напрежение в две от партиите в управляващата коалиция. Поведението на Янев разгневи привържениците на "Демократична България", които организираха в социалните мрежи подписка с искане за оставката му и организираха протест пред сградата на БНТ миналия петък, когато участва в "Панорама". Отделно БСП, чиито избиратели в по-голямата си част са русофили, явно се е почувствала заплашена от засилените през последните две седмици слухове за готвен политически проект на близкия до президента Стефан Янев и това втвърди още повече проруските й позиции.

Напрегнатите отношения на ръководството на БСП с Румен Радев произтичат от устойчивите подозрения за негова, макар и неофициална подкрепа на такъв проект, който ще черпи гласове от социалистическата партия.

.

При тази усложнена от партийни съображения ситуация пред Петков имаше два възможни хода. Единият беше да се опита да замаже разнобоя между него и вече бившия министър на отбраната, така както реагира при първото публично разграничение на Янев от политиката на правителството. В края на декември Янев заяви, че в България не трябва да се разполагат допълнителни войски на НАТО, което малко по-късно премиерът определи като "лично мнение". Такъв ход обаче предполагаше конфликтът в правителството да се задълбочи, като вкара още повече БСП в конкуренция за проруските избиратели и да подложи на изпитание търпението на "Демократична България", която е на диаметрално противоположни позиции.

Другият възможен ход на Петков беше да отстрани Янев, което премиерът и направи. "Никой министър в този кабинет няма право да прави собствена външна политика през Фейсбук. Никой министър няма право да се чувства залог за стабилността на коалиционното правителство. Никой министър не може да нарича случващото се в Украйна по друг начин освен "война", обоснова решението си за смяната премиерът.

Неприятната ситуация, в която Петков се оказа, обаче продължи.

В понеделник той обяви, че на мястото на Янев за министър на отбраната ще предложи дългогодишния военен експерт Тодор Тагарев и дори внесе кандидатурата му в деловодството на парламента. Часове преди обаче тя да се гласува на извънредното заседание на Народното събрание във вторник, Тагарев беше оттеглен и на негово място беше предложен представителят на българската мисия на НАТО в Брюксел Драгомир Заков. Промяната се наложи след среща на парламентарната група на БСП с премиера в понеделник вечерта, на която от партията на Нинова са възразили срещу кандидатурата на Тагарев. Според депутати от левицата Петков е заявил, че се е спрял на Тагарев след няколко отказа на поканени други кандидати за поста. Обяснил също, че още от сформирането на правителството Янев се опитвал да води собствена политика в министерството на отбраната и публичното му противопоставяне сега на решения на кабинета просто е преляло чашата.

От БСП пък се противопоставили на кандидатурата на Тагарев с аргумента, че той има "доста твърда позиция по отношение на Украйна", а в същото време Янев има симпатиите на по-голямата част от избирателите на социалистическата партия.

Възраженията на БСП принудиха Петков да търси нов кандидат под заплахата социалистите да не подкрепят рокадата и така смяната на Янев или да се провали, което щеше да създаде още по-голяма криза в мнозинството, или да трябва да зависи от гласовете на ГЕРБ или ДПС, които биха се се опитали да използват такова развитие за своите цели.

Очевидно решението Заков за бъде предложен за министър е станало в последния момент, защото останалите формации от коалицията, включително и министрите от кабинета, разбраха за него час преди да започне извънредното заседание на парламента. То закъсня с половин час, защото депутатите трябваше да изчакат кацането на самолета му от Брюксел. В крайна сметка Заков беше избран с внушително мнозинство, като освен от партиите на мнозинството, той получи подкрепа и от ГЕРБ. От ДПС се въздържаха, а "Възраждане" изобщо не участваха в гласуването.

Ще прави ли Янев нова партия

За това "извиване на ръцете" от страна на БСП срещу кандидатурата на Тагарев има и друго неофициално обяснение и то е свързано именно със слуховете за нов ляв политически проект начело със Стефан Янев. Депутати от мнозинството твърдят, че за него вече са започнали разговори, включително и с народни представители.

Освен от бягство към него силно симпатизиращите на президента избиратели от партията на Нинова се притесняват и от преминаването към него на хората от вътрешната опозиция в БСП, която в последния изборен цикъл и без това изгуби много гласове. В прав текст за създаването на такъв проект заговори и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "Господин Янев очевидно през цялото време се е готвел за собствена политическа кариера и е използвал поста си на военен министър не просто за да си върши работата като такъв, а да подготвя своя собствен политически проект", заяви той във вторник вечерта пред bTV.

Президентът не взе страна

Кризисната ситуация около оставката на военния министър и драматичния обрат в избора на неговия наследник принудиха президента Румен Радев също да вземе отношение по въпроса. То се очакваше с интерес, тъй като Стефан Янев се смята за силно близък до него, а от друга страна, успехът на Кирил Петков в политиката започна от служебния му кабинет, където сегашният премиер беше икономически министър. Изказването на Радев трябваше да покаже и дали може да се говори за по-сериозен разрив между президентската институция и кабинета, особено след като държавният глава публично разкритикува правителството заради смяната на ръководството на държавното дружество "Булгаргаз" и призова наскоро правителството да намали ставката на ДДС за хлебни изделия от 20% на 9%.

В коментара си за ситуацията обаче президентът не взе страна. Той определи Янев като "успешен министър-председател в трудни за България времена". "Именно неговото правителство започна промяната. Показа, че страната ни може да се управлява по друг, демократичен начин и неговото правителство организира честни избори, които докараха сегашните управляващи на власт", каза Радев. В същото време обаче той отправи и критики към Янев, като заяви, че е очаквал повече от него като военен министър и "като ангажимент към българската армия и като работа за гарантиране на нейната боеспособност". Президентът опроверга и слуховете за създаването на нов политически проект с негови "подставени лица". "Не правя никакви политически проекти с никого. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия", декларира Радев.