🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румен Радев тръгна на лов за "заместващи" изтребители

Бойни самолети втора ръка може да запълнят времевата дупка между пенсионирането на МиГ-29 и усвояването на новите F-16 Block 70

Ако схемата със САЩ не сработи, Радев е провел алтернативни разговори с нидерландския премиер Марк Рюте за придобиване на лизинг на употребявани F-16, модернизирани до стандарта MLU.
Ако схемата със САЩ не сработи, Радев е провел алтернативни разговори с нидерландския премиер Марк Рюте за придобиване на лизинг на употребявани F-16, модернизирани до стандарта MLU.
Ако схемата със САЩ не сработи, Радев е провел алтернативни разговори с нидерландския премиер Марк Рюте за придобиване на лизинг на употребявани F-16, модернизирани до стандарта MLU.    ©  Reuters
Ако схемата със САЩ не сработи, Радев е провел алтернативни разговори с нидерландския премиер Марк Рюте за придобиване на лизинг на употребявани F-16, модернизирани до стандарта MLU.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев е провел днес серия от разговори с държавни глави на страни - членки на НАТО, за евентуално придобиване на употребявани изтребители. Идеята е България да ги използва до получаването и въвеждането в оперативна готовност на новите F-16 Block 70, които страната ни закупи от САЩ, но ще получи не по-рано от 2025 г. Основното притеснение на държавния глава е, че изтребителната ни авиация ще бъде "приземена" в периода между неизбежното пенсиониране на старите съветски МиГ-29 и идването на бъдещите американски изтребители, които според него ще влязат в пълна оперативна готовност чак около 2030 г.

"Въпросът, който поставих на Министерският съвет, на Министерството на отбраната, на щаба на отбраната, беше да се разгледат всички възможни опции, така че ние да не прекъснем тази способност", каза Радев след лидерската среща на НАТО, която се проведе днес в Брюксел. Според него е очевидно, че в ситуацията на растяща ескалация Русия категорично отпада като опция за поддръжка на МиГ-29. Договорено е да бъдат изследвани възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили (ВВС), но това се очертава само като временно решение. Ресурсът на двигателите на ползваните от нас стари съветски изтребители ще изтече за около една година и с полска помощ може да бъде удължен за още известно време.

"Фактът, че ще имаме оперативно готова ескадрила от нови F-16 около 2030 г., означава, че ние трябва да запълним тази празнота", каза още президентът. Според него големият риск при подобна ситуация е да загубим най-ценния си ресурс: "летци, техници и авиационни специалисти". Затова Радев е обсъдил въпроса с премиера Петков и го е поставил на американската страна "в лицето на президента Байдън и на министъра на отбраната", за да се намери решение.

Помощ от Америка...

Според държавния глава, ако не може да се ускори доставката на новите F-16, трябва да се мисли за придобиване на подобни щатски изтребители втора ръка на лизинг, които да запълнят празнотата. Доставката на новите Block 70 обаче не само че едва ли ще може да се ускори - от една страна, заради логистичните проблеми покрай пандемията в новата фабрика на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, но също така заради опитите на Вашингтон да форсира производството на огромната партида бойни самолети за Тайван, който по принцип е на опашката след България, но е стратегически важен за САЩ и потенциално заплашен от масирана китайска инвазия.

Ако схемата със САЩ не сработи, Радев е провел алтернативни разговори с нидерландския премиер Марк Рюте за придобиване на лизинг на употребявани F-16, модернизирани до стандарта MLU. Това е същият клас изтребители като португалските, които страната ни не успя да придобие в първия мандат на Бойко Борисов и които впоследствие отидоха в съседна Румъния. За разлика от португалските обаче нидерландските са по-дълго ползвани и по-близо до края на жизнения си цикъл, но и вероятно и по-добре поддържани.

...или от Европа

В случай че и план "Б" се окаже неуспешен, ще се търси вариант за европейски изтребител, отново на лизинг, каза още Радев. Разговор е воден с премиера на Италия Марио Драги (най-вероятно за използваните изтребители Eurofighter, които неуспешно участваха в последното наддаване у нас), както и с френския президент Макрон, който най-вероятно е предложил използвани бойни самолети Rafale, каквито придоби съседна Гърция. Планирано е темата за българските изтребители да бъде обсъдена и на среща между премиера Петков и германския канцлер Олаф Шолц.

Германските ВВС, също като италианците, по принцип разполагат с многоцелеви бойни самолети Eurofighter, както и със стари Panavia Tornado, които обаче се пазят, най-вече защото могат да бъдат използвани за нанасяне на удари с американски тактически ядрени бомби B61. От друга страна, правителството в Берлин вероятно ще е склонно да се освободи от някои свои застаряващи самолети, тъй като наскоро обяви намерение да закупи 35 броя американски стелт-изтребители F-35. До придобиване на Eurofighter от страна на България обаче е малко вероятно да се стигне, тъй като този тип иначе много добри изтребители са изключително скъпи за поддръжка и експлоатация - нещо, което винаги е било ахилесова пета на армията ни.

"Над 10 години във ВВС като командир на различни нива, включително и като ръководител на преговорния екип, аз се занимавах с това - доставката и придобиването на нов изтребител със съвременни способности, който да замени МиГ-29. Не стана тогава", обобщи Румен Радев. И добави: "10 години са ужасно много време."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Чудно защо липсва много логичният въпрос: след като бяхме принудени да платим авансово 2,2 млрд лв за Ф-16, които трябваше да се произведат в непостроен тогава завод и които ще дойдат след 10 години, никой не носи отговорност за това?

    Кой похарчи взетите на заем 2.2 млрд лв за нещо изключително ефимерно?

    Що за върховен главнокомандащ имаме? При това бивш командир на ВВС, който си наседна езика и не използва най-силния довод - обръщението към нацията, за да отстои несъгласието си със сделката?

    Който не използва мъжество да отстои правотата на позицията си заради конюнктурни интереси да не дразни Козяк, за да му разрешат втори мандат, е поредната шушумига на Дондуков.

    Плевнелиев, Радев: открийте разликата...

    И сега ще хвърляме пари за стари аероплани на лизинг. Що не ги взехте още тогава?
    Или трябваше да дадем едни 2,2 млрд лв данък Голям брат?

    Верно няма прокуратура!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-?
    evpetra

    Как така изведнъж се оказахме без армия?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Льотчика изтърва първия комисион за ефките и сега бърза за нещо джобпарасъ макар и втора ръка ...

    Нередност?
  • 4
    rax1574718227630288 avatar :-|
    Claudia Wagner-Schmidt

    Wir, hier, in Deutschland müssen auch für F-35 warten...ce la vie! Es gibt viele Aufträge und scheinbar die Firma Lockheed-Martin kann nicht so scnell alle dies Aufträge erfühlen. Das im Voraus bezahlter Deposit ( kaparo) wird die Firma sicherlich von dem vereinbarten Kaufpreis abziehen.

    Нередност?
Нов коментар