🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кандидатите за управител на БНБ представят концепциите си

Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ"

Любомир Каримански (вляво) и Андрей Гюров
Любомир Каримански (вляво) и Андрей Гюров
Любомир Каримански (вляво) и Андрей Гюров    ©  Дневник
Любомир Каримански (вляво) и Андрей Гюров    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двамата кандидати за поста управител на БНБ - Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ", представят днес концепциите си пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. Това е третият опит да бъде избран наследник на гуверньора на централната банка Димитър Радев, чийто мандат изтече миналото лято. Но първият път, когато номинираните стигат до изслушване.

Изслушването и отговорите на въпроси са важни. Проблемът е, че картите изглеждат раздадени. Много по-вероятна на този етап изглежда номинацията на Каримански - освен от партията на Слави Трифонов, тя почти сигурно взима и гласовете на ГЕРБ и ДПС. Подкрепата за Гюров е от ПП, ДБ и БСП, но те имат по-малко гласове. Следващата седмица, когато ще е гласуването в пленарна зала, може да се разиграе и друга опция - да няма избран с достатъчно гласове, но тази математика е сложна и зависи от броя присъстващи от партии и поведението на "Възраждане".

Каримански, през ИТН, отклони поканата на "Капитал", затова медиата му изпрати въпроси. Гюров прие поканата и отговорите му може да прочетете тук.

"Капитал" следи изслушването на живо, като можете да го гледате и тук.

19:15

Изслушването приключи. Предстои бюджетната комисия да изготви доклад, който да внесе в деловодството на Народното събрание. След това депутатите в пленарна зала ще гласуват за двамата кандидати, като за да бъде избран някой от тях, той трябва да получи 50%+1 от гласовете на присъстващите в залата.

18:50

В отговорите на зададените от депутатите въпроси и двамата кандидати обявиха, че "червената линия", която не биха прекрачили по отношение на влизането в еврозоната, е приетото от Народното събрание решение приемането на еврото да стане при настоящия фиксиран курс на лева спрямо него.

Двамата също така коментираха, че са за спазването на ангажимента за присъединяване към валутния съюз от 1 януари 2024 г., стига това да е възможно.

"Необходими са допълнителни анализи какво ни очаква като членове на еврозоната, но няма съмнение, че в дългосрочен план е едно добро решение", посочи Андрей Гюров.

"Икономическата ситуация е тази, която диктува и която ще покаже дали можем да спазим тази дата - да, датата е фиксирана и бих искал да я спазим. Важното е да защитим икономиката на страната и да намерим подходящия икономически момент България да се присъедини", отбеляза от своя страна Любомир Каримански.

Друга обща позиция беше виждането им, че трябва да бъде запазен сравнително консервативния подход на БНБ при управлението на валутните резерви. Както и да се разгледат възможности за получаване на по-добра доходност от част от тях.

17:25

Любомир Каримански наблегна на необходимостта от това централната банка да подпомага правителството със съветите си във връзка с настъпилата кризисна ситуация и наслагването на няколко кризи.

Очертаните стратегически цели от него са шест:

  • Икономически анализи, изследвания и прогнози, свързани с инфлацията и икономическия растеж.
  • Влизането в еврозоната. Тук той бе доста уклончив, не спомена срок и призова за адекватен план с мерките и стъпките по присъединяване към валутния съюз и анализ на ползи и разходи. "Не бива да се допуска да се адаптират чужди сценарии към българския вариант за присъединяване към еврозоната".
  • Банков надзор и регулации - където по думите му има все още дефицити, които следва да бъдат запълнени.
  • Оценка на рисковете пред банковата система.
  • Платежна инфраструктура и дигитализация.
  • Институционално модернизиране на БНБ.

16:55

Андрей Гюров отчете, че банковата система е стабилна и добре капитализирана, но е изправена пред нови предизвикателства, сред които дигитална трансформация и киберсигурност, променяща се регулаторна среда, потенциална концентрация на риск в отделни институции. По думите му БНБ следва да търси баланс между икономическите предизвикателства и предприеманите мерки, който да води към заздравяване и устойчиво развитие.

В изказването си той очерта пет приоритета, върху които ще се фокусира, ако бъде избран за управител на БНБ:

  • ефективен и модерен банков надзор;
  • подготовка и управление на процесите по приемането на България в еврозоната;
  • дигитална трансформация;
  • подобрение на вътрешната и външната комуникация на централната банка;
  • повишаване на авторитета на БНБ като желано място за работа.

По отношение на концентрациите на риск в банковата система Гюров отбеляза, че БНБ следва да приложи еднакво строги правила към всички участници на пазара, като сравни това с управлението на пандемията от COVID-19 - "който спази правилата, може да води нормален живот, който не ги спази, си стои вкъщи или напуска пазара".

16:25

След гласуване депутатите от комисията приеха да изслушат и двамата кандидати. Допускането на Андрей Гюров беше прието с 9 гласа "за" и 8 въздържали, а това на Любомир Каримански беше подкрепено със 17 гласа.

16:15

Бившият министър на образованието и науката и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев поставя под съмнение академичното признаване на докторската степен на Андрей Гюров, което по думите му е извършено само от Американския университет в България. Повод за въпроса е разписаното в процедурните правила за избор на управител на БНБ изискване кандидатите да имат завършена магистърска степен.

В случая опозицията оспорва дали тази докторска степен може да се приеме като доказателство, че Гюров има придобита магистърска степен. Кандидатът е представил оригинал, проверен и от Американския университет, но опозицията в парламента опитва да намери причина да се отстрани Гюров. Председателстващият заседанието Румен Гечев (БСП) предлага изслушването да се проведе, а до гласуването в зала да се извърши проверка на документите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Лъже ли Каримански за стажа си?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160640428816189
    Кандидатът на ИТН за шеф на БНБ Каримански хем е работил в банката на Кюлев ДЗИ, според неговото CV, хем в трудовата му книжка има стаж в БНТ, НСРТ и бТВ.

    Нередност?
Нов коментар