Закриването на спецправосъдието отива в пленарната зала (обновена)

Промените в ЗСВ срещат монолитната съпротива на ГЕРБ, ДПС и главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев се появи на заседанието на правната комисия в парламента.
Главният прокурор Иван Гешев се появи на заседанието на правната комисия в парламента.
Главният прокурор Иван Гешев се появи на заседанието на правната комисия в парламента.    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев се появи на заседанието на правната комисия в парламента.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На извънредно заседание на правната комисия в парламента мнозинството направи финалните крачки към закриване на специализираните съд и прокуратура - проект, който беше обсъждан, но по различни причини не успя да се осъществи в предишните два парламента през миналата година.

Във вторник след очакваната съпротива от страна на изявилата се като монолитна коалиция против приемането му - между ГЕРБ, ДПС, главния прокурор Иван Гешев и магистрати от специализираните съдилища, мнозинството на четворната коалиция в комисията успя да прокара текстовете в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за закриване на специализираните структури.

Така с 12 гласа "за" и 5 "против" комисията прекрати съществуването на Специализирания наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Най-сериозна съпротива с комисия срещнаха текстовете, които уреждат кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване. Спорове предизвика и премахването на кариерните и финaнcoвитe бoнycи зa члeнoвeтe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт (BCC) и инcпeĸтopитe ĸъм ИBCC.

Финалното решение ще бъде взето от пленарната зала, като по предварителна информация се очаква това да се случи в четвъртък.

По време на цялото заседание на правната комисия във вторник дебатът въвреше бавно, а депутатите от опозицията, както и представителите на специализираните звена затъваха в общи политически изказвания. Председателят на комисията Милен Матеев ("Продължаваме промяната") призоваваше колегите си да не се стига до "второ първо четене". Именно първото четене на законопроект е за общи изказвания по идеите и целите на закона. Второто четене е по същество и се предполага, че народните представители ще изчистват спорните моменти в текстовете.

Политическите изказвания на едро обаче започнаха преди обед и продължиха през цялото заседание на комисията, което приключи в 19 часа.

Гешев vs. Иванов

Тон даде главният прокурор Иван Гешев, който се появи на заседанието неочаквано за парламентаристите. Гешев каза, че присъства от уважение към парламента, защото по думите му нямало никакви юридически доводи за закриването, предлагано от управляващите.

Шефът на държавното обвинение опита да предизвика съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да влязат в личен спор.

"Виждам, че флагманът на съдебната реформа Христо Иванов е тук", каза Гешев, след което призова Иванов да изтъкне "юридически аргументи в подкрепа на закриването на спецсъда, ако има такива". В противен случай щял да си тръгне, защото си имал и друга работа.

Иванов отвърна, че решението дали да се закрие даден съд може "и е напълно валидно" да бъде и политическо.

Малко след това, след кратка размяна на реплики, Гешев напусна заседанието.

Опит отново да бъде провалено

В началото на заседанието беше направен и опит то да бъде провалено. Маневрите в тази посока съвсем очаквано дойдоха от страна на ГЕРБ и ДПС, които през целия ден гласуваха монолитно против. При едно от гласуванията бившата председателка на правната комисия в третия мандат на ГЕРБ Анна Александрова дори съобщи гласовете на ГЕРБ и ДПС накуп, без дори да погледне дали представителите на движението въобще са гласували.

Бившите управляващи опитаха да отложат решението за закриването на спецсъда, с аргумента че трябва да "се създаде работна група", която тепърва да обсъжда законопроекта, нищо че той е приет на първо четене. Идеята на ГЕРБ беше подкрепена от ДПС.

Срещу нея гласуваха представителите на три от формациите в управляващата коалиция - без "Има такъв народ", които се въздържаха. Ива Митева каза, че и според нея трябва "работна група от експерти" да обсъди текстовете, преди парламентът да ги разглежда. По думите ѝ ИТН не подкрепят предложението на ГЕРБ само защото има твърдения за тяхна игра с ГЕРБ и ДПС.

"Това е единствената причина да гласуваме така", каза тя, уточнявайки, че иначе подкрепя създаването на работна група.

"Организираната престъпност ще ни приеме"

След като главният прокурор си тръгна, а опитът за провал на заседанието от страна на ГЕРБ и ДПС не сполучи, щафетата за атака на промените поеха специализираните съдии, които също присъстваха.

Те разбираемо изразиха твърда позиция против закриването. Според съдия Пенка Ангелова това, че управляващите имат достатъчно гласове, не означава, че имат право да приемат промените. "Цялата тази процедура е незаконна, независимо че имате фактическата възможност", каза тя.

Съдия Вилислава Ангелова обвини управляващите, че нямат никаква представа как работят спецсъдилищата. Според нея, след като разпоредбите в ЗСВ бъдат приети, спецсъдиите всъщност ще се спасят, защото работата им била "свързана с огромен стрес".

По думите на Ангелова магистратите лесно ще си намерят работа, защото имат вече десетгодишен опит по дела срещу престъпни групи. "Организираната престъпност с радост ще ни приеме", каза тя. Но думите ѝ не предизвикаха никаква реакция сред парламентаристите.

Опонира ѝ представителят на Висшия адвокатски съвет - адвокат Инa Лyлчeвa. Тя се oбъpнa ĸъм cпeцcъдиитe: "Зaщo c тaĸъв дpaмaтизъм пocpeщaтe зaĸpивaнeтo нa eдин cъд?". Bиe ĸoлeĸтивнo ли peшaвaтe дeлaтa, попита тя и добави, че съдийската работа е самотна и не предполага "обща политика или не дай си Боже обща наказателна политика".

Очаква се Законът за съдебната власт да влезе в пленарна зала още тази седмица.