"Продължаваме промяната" официално се учреди като партия

Формацията ще има свои кандидати за местните избори и е готова да жертва политическото си дълголетие в името на "правилните неща"

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев по време на учредяването на партия "Продължаваме промяната"
Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев по време на учредяването на партия "Продължаваме промяната"
Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев по време на учредяването на партия "Продължаваме промяната"    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев по време на учредяването на партия "Продължаваме промяната"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако ние не оправим страната, няма да има какво да оставим на следващото поколение. На нас се падна честта да започнем да чистим. Започнахме да чистим и виждаме мръсотия." С тези думи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обясни в петък вечерта защо "Продължаваме промяната" става партия.

Учредителното събрание на формацията беше насрочено за петък вечерта в Пловдив. На събитието присъстваха голяма част от депутатите от групата на ПП в парламента, както и министрите на досега неформалното движение около премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев.

"Продължаваме промяната" тръгва по пътя на партийното учредяване четири месеца след като влезе в управлението. За да се явят на избори, Петков и Василев учредиха коалиция "Продължаваме промяната", като ползваха регистрациите на малките партии "Волт" и "Средна европейска класа".

Почистване на държавата

В петък те обявиха причините да се учредят като партия. Една от тях е мръсотията в държавата. "Тя [мръсотията] хвърчи навсякъде, виждаме я всеки ден. Чистенето не е чиста работа, но някой трябва да я свърши. (...) Основаваме ПП и много често ме питат каква е философията на тази партия. Тя е много проста - да си подредим държавата, да я изчистим и да направи така, че да искаме да живеем в България и да се гордеем с това."

Премиерът Кирил Петков обяви от своя страна, че "с Асен и групата около нас" бързо са научили, че сами не могат и няма как да стане "само на ентусиазъм". "Колкото повече работим заедно, колкото повече бутаме в една посока, колкото повече съмишленици, толкова повече промяната се случва", каза той.

Правителството и разбирането за властта

Петков направи обзор на първите 100 дни управление на правителството му, в което влизат още "Демократична България", БСП и "Има такъв народ". Той призна грешки на управлението, обяснявайки, че са били неволни.

По думите му усилията са си заслужавали заради резултати, които могат да се видят. Петков посочи и примери - увеличаването на възнагражденията на медиците, както и "запазването на дюните на плаж Корал" (лична кауза на Петков още преди влизането му в политиката - бел. ред.), което е станало възможно, след като има власт, а преди това усилията му не довеждали до резултат. "Това зависи от нас, ние го правим, ние го променяме и изведнъж този целият shit, който ти се е случил в последната една седмица, но си казваш - това си заслужаваше", каза Петков.

След това премиерът коментира и генерално разбирането си за политическата игра. "Понеже сме в политиката и политиката е мръсно действие, има една книжка на Макиавели от XIV век, четейки тази книга, леко ти се повръща", каза Петков и допълни, че има "хора, които правят точно обратното, предпочитат любовта и честността. Вярвам, че когато не използваме правилата на Макиавели, имаме късмет", посочи Кирил Петков.

По думите му, за да се случат "правилните неща", от ПП биха рискували да не са политически дълголетни. "Ако трябва да рискуваме да не сме успешни, да не сме стабилни, да не сме дълголетни, заслужава си, но сме направили само правилните неща", каза той.

ПП - "облачна партия" със собствени кандидати на местния вот

Впоследствие Кирил Петков и Асен Василев бяха избрани за съпредседатели на учредяващата се партия. Премиерът отрече промяната в статута на политическия им проект да е подготовка за предсрочни избори. Петков заяви, че "Продължаваме промяната" ще има свои кандидати на предстоящите местни избори.

Асен Василев каза, че ПП ще е "облачна партия", което означава, че всички членове и симпатизанти на формацията ще участват основно онлайн в партията, "без да създаваме тромави структури с много офиси".

Принципите и целите на "Продължаваме промяната", записани в устава на партията са: върховенство на закона; равенство на всички български граждани пред закона; политически плурализъм и независима съдебна власт; зачитане на основните права на човека; свобода на словото; връщане на доверието на гражданите в институциите, както и придържане към постиженията на развитите демократични общества и Европейския съюз.

Националният съвет на партията ще включва 67 души - в това число Петков и Василев. Той ще има мандат от четири години и ще заседава на всеки три месеца. Посочва се, че в широкото ръководство на партията могат да бъдат не само нейни членове, но и "изтъкнати представители на обществото - учени, икономисти, лекари, юристи и други".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    В Република България, валутният борд запазва създаващия щети метод за емитиране на левове.
    Все още, Министерството на финансите е с реално съгласие за запазване на държавната грешка. Неправилното поведение е водещата причина за щети в Република България. Държавната грешка поразява бедни и богати.
    Централната банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация.
    Съхраняването на създаващия щети метод за емитиране на пари създава нови трудности. Последиците са инфлация и прояви на стопанска разруха.
    Запазването на финансовата грешка е най-сигурния начин за подсигуряване на политическия провал на правителството.

    Нередност?
Нов коментар