След първите 100 дни: Властта навлиза в турбуленция

Първият най-голям тест за управляващото мнозинство ще е изборът на управител на БНБ

Правителството на Кирил Петков дойде със заявката за промяна, но изглежда, че реформите няма да станат толкова бързо.
Правителството на Кирил Петков дойде със заявката за промяна, но изглежда, че реформите няма да станат толкова бързо.
Правителството на Кирил Петков дойде със заявката за промяна, но изглежда, че реформите няма да станат толкова бързо.    ©  Цветелина Белутова
Правителството на Кирил Петков дойде със заявката за промяна, но изглежда, че реформите няма да станат толкова бързо.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството вече премина първите сто дни от управлението си, но кабинетът на Кирил Петков на практика нямаше този толеранс от по-спокойно време, който символично се дава на всяка нова власт,

В известен смисъл още в началото на мандата си и премиерът Кирил Петков беше наясно, че нито той, нито правителството му ще имат тази "привилегия" на предшествениците си. "Някои хора казваха, че може би ще имаме сто дни на по-спокойно време. Оказва се, че имаме само един следобед или една вечер за решаване на кризите", заяви той след първото заседание на Министерския съвет в средата на декември. Тогава правителството трябваше да предприема спешни мерки, свързани със здравната криза, с драстично повишените цени на електроенергията и свързаните с това компенсации за битовите потребители и бизнеса, както и да подготви бюджета за 2022 г., след като предишният кратък парламент успя само актуализира стария.

Кризите в същото време започнаха да се променят и - както показват политическите процеси около решенията за войната в Украйна и избора на нов управител на БНБ - да придобиват екзистенциално значение за съдбата на нестандартната управляваща коалиция.

От криза в криза

Когато оглави правителството, премиерът Кирил Петков едва ли е очаквал, че към тежките кризи, които наследи, заедно с натрупаните през трите мандата на ГЕРБ проблеми във всички посоки ще се прибави и още една - войната на Русия срещу Украйна. Към съществуващите трудности тя прибави и нови заплахи за енергийната обезпеченост плюс растяща инфлация и се превърна в първото сериозно предизвикателство пред новия кабинет, защото извади наяве политическите разделителни линии в управляващото мнозинство. Заради твърдата позиция на БСП срещу предоставянето на поисканата от нападнатата Украйна военна помощ България се оказа в жалката компания само на Унгария сред партньорите в НАТО.

От поста беше освободен военният министър Стефан Янев, който също публично се разграничи от позицията на правителството за военната агресия на Русия и призоваваше за някакъв "неутралитет". С подобни послания в този хор се изяви и президентът Румен Радев. Едва тази седмица той започна да дава сигнали за някакво доближаване до позицията на международната общност (и на три от четирите формации в коалицията) срещу агресията на Владимир Путин, като призова правителството да изпрати "бронежилетки и каски" за мирното население в Украйна. Не е ясно дали зад тази промяна стои нежеланието на Радев да бъде слаган в една редица с Корнелия Нинова, но призивът му постфактум може да предизвика нови политически интриги в правителството.

Проруската сюжетна линия постави премиера Петков в сложната ситуация да избира между лоялността към евро-атлантическите партньори и потенциалната вътрешна криза в управляващото мнозинство. И резултатът от това лавиране е за сметка на авторитета на България в международен план.

Реформите забуксуваха

Така цялата енергия на правителството се насочи за решаването на кризите и това забави работата по основните послания, с които "Продължаваме промяната" и останалите три политически сили от коалицията сформираха новата власт. Част от тях бяха свързани със съдебната реформа, по която няма на този етап кой знае какъв напредък. Едва тази седмица бяха приеха на първо четене промените, с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Плановете за бързо реформиране на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) също засега удрят на камък. Четирите формации се разбраха по структурни промени за комисията и дори бяха изготвени текстовете на законопроекта, но от повече от месец той е заседнал според депутати в кабинета на говорителя на правителството Лена Бориславова - вероятно за нова редакция.

Единственият успех с антикорупционния орган, който предишната власт на ГЕРБ използваше като бухалка, беше оставката на председателя й Сотир Цацаров, но доколкото мястото му временно се зае от заместника му Антон Славчев, чието име беше свързано със скандала "апартаментгейт", разликата не е видима.

В изявлението си за 100-те дни на правителството Кирил Петков също изрази недоволство от "скоростта на обещаната промяна". "Тя идва с по-малки крачки, отколкото ни се иска, но в правилната посока", каза той във вторник.

Вътрешните причини

Освен политическата неопитност на "Продължаваме промяната" част от причините за загубата на темпо са свързани с отношенията между партиите в управлението партньори и начина, по който функционира коалицията. Според депутати от мнозинството различните формати, в които управляващите се договориха да вземат общите решения, не работят. Все по-рядко се събират и т.нар. експертни съвети, където трябва да се обсъждат законопроектите, преди да бъдат внесени в парламента. Трудно работи и политическият формат с председателите на парламентарните групи на мнозинството, сведени до минимум в последните два месеца са и коалиционните съвети на лидерите на четирите формации и когато трябва да се вземе бързо политическо решение, това обикновено става по телефона.

Все още в някои министерства не са назначени и съветниците от другите политически сили, договорени в коалиционното споразумение - след решението всеки министър сам да си избира заместниците. Идеята беше, че всяка формация ще носи политическа отговорност за дейността за дадено министерство, но без то да се превръща в партиен анклав. "Ако различните формати в коалицията не заработят, има опасност решенията в парламента да се вземат от тематични мнозинства, в които участват и партиите от опозицията", каза за "Капитал" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Източници на напрежение

Постоянен източник на напрежение в коалицията се оказват кадровите назначения. Повече от месец тече публичен скандал между депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев и министъра на земеделието от БСП Иван Иванов. Ябълката на раздора са както споровете по отделянето на Агенцията по горите от земеделското министерство и нейните правомощия, така и спорни партийни назначения в горския сектор от страна на БСП.

Напрежение има и по линия на прекомерните апетити за различни назначения от страна на "Има такъв народ".

Преди две седмици от партията на Слави Трифонов заплашиха, че ще бойкотират заседанията на парламентарните комисии заради отказа на председателя на парламента Никола Минчев да увеличи квотата на формацията в комисиите, което правилникът за работата на Народното събрание не позволява. Депутати от опозицията пък твърдят, че бившият председател на предишните два кратки парламента Ива Митева се опитва да води сепаративни разговори с тях за подкрепа на кандидатурата й за конституционен съдия.

Според депутати от мнозинството има и сериозно разминаване между премиера Кирил Петков и министъра на регионалното развитие от ИТН Гроздан Караджов за това как да продължи строителството на автомагистрала "Хемус". Петков настоявал възложените от правителството на Бойко Борисов инхаус поръчки да се прекратят, но Караджов застъпвал мнението, че строежът на магистралата трябва да продължи така, както е започнат от ГЕРБ.

Изборът на гуверньор на БНБ може да създаде криза

Ако досега управляващите успяваха да прикриват тези напрежения, а случаят с позицията за войната в Украйна поне засега не налага решение на парламента, което може да разцепи мнозинството, издигането на две кандидатури за управител на БНБ - на председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и на депутата от ИТН Любомир Каримански, заплашва да се превърне в тест за оцеляването на коалицията и на каква цена.

За това предупреди и Христо Иванов. "Има риск напрежението да прерасне в криза. Трябва ясно да осъзнаваме риска от излизане извън основния принцип на тази коалиция: постигане на общи мнозинства по важните въпроси. Управлението на финансовата система, което зависи и от БНБ, е фундаментален въпрос на държавното управление. Ако по него допуснем разцепление, това ще бъде огромен проблем", каза той в парламента, след като стана ясно, че за поста в централната банка един срещу друг ще се изправят двама кандидати от управляващата коалиция. Коментарът му дойде и на фона на провалилия се опит ден преди това управляващите да се явят с една кандидатура. На проведения във вторник коалиционен съвет са отсъствали представители на ИТН, а лидерът й Слави Трифонов заявил по телефона твърдото си намерение да номинира Каримански, разказаха пред "Капитал" присъствали на разговорите.

Това противопоставяне предполага и възможността бъдещият управител на БНБ да бъде избран с гласове на ГЕРБ и ДПС, което силно би променило цялата политическа ситуация.

Ще има ли коалиция "анти-Магнитски"

Едно от притесненията на депутати от мнозинството е свързано с това, че ДПС и ГЕРБ биха могли да изтъргуват подкрепата си за кандидата на ИТН срещу чадър за санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" лица, едно от които е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Освен че БНБ следи как се прилагат санкциите от банките в България, тя осъществява и надзор върху финансовите потоци, свързани с прането на пари. От тази гледна точка ДПС имат пряк интерес от избора на следващия гуверньор. ГЕРБ пък имат интерес да създадат напрежение в управляващата коалиция, особено след показния арест на лидера на партията Бойко Борисов и заявката им за поемане на курс към предсрочни парламентарни избори.

За намеренията на Каримански да оглави БНБ се знае още от предходния парламент, както и за разговорите му сега с двете опозиционни партии за подкрепа на кандидатурата му. Към тази коалиция по интереси може да се присъедини и партия "Възраждане", въпреки че лидерът й Костадин Костадинов постави червена линия - подкрепа срещу отказ на бъдещия управител на БНБ от влизането на страната ни в еврозоната.

Дори и без "Възраждане" ИТН, ГЕРБ, ДПС биха имали мнозинство от 118 гласа - с девет повече от общия брой на депутатите от ПП, БСП и "Демократична България", които застават зад Гюров. Изборът на управител на централната банка става с обикновено мнозинство от присъстващите в залата (минимум 121 народни представители), а кандидатите се подреждат според броя на получените гласове. Предположенията за обединение на трите опозиционни формации зад кандидатурата на Каримански идват от факта, че с помощта на тези партии бяха прокарани правилата за избор на управител на БНБ и съкратения срок от 7 дни за внасянето на номинациите.

От формациите, които подкрепят Гюров обаче, не изключват и варианта ГЕРБ или поне част от депутатите им да подкрепят кандидата на "Продължаваме промяната" за управител на БНБ.

След номинациите на Каримански и Гюров политическите формации заявиха, че тепърва ще обсъждат кандидатите и след това ще вземат политическо решение. Едно обаче е сигурно - в оставащите около две-три седмици до избора на новия управител на БНБ между управляващи и опозиция ще вървят всякакви пазарлъци. Въпросът е на каква цена ще се водят и дали "Продължаваме промяната" и ИТН са готови да я платят.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 1

    Не е в турбуленция, в свредел е.

    Коалицията бе промотирана единствено и само като анти на Борисов във всички възможни направления. Т.е. лепилото между двата аморфни политсубекта 4П и ИТН и несъвместимите по всички възможни линии БСП и ДБ беше отрицанието.
    И тъй като бацевщините определено бяха дотегнали до смърт на всички (с изкл. на неговите си), политическия миш-маш получи юнашки кредит на доверие.

    Макар че, ако човек се беше замислил, можеше още тогава да сложи юзди на фриволния си оптимизъм, защото нагледно се видя как между серията предсрочни изроби се спъхва шеметната подкрепа за абсолютно идентичния на 4П политпроект ИТН. Демек - Киро, Асен и Лена Б вървят по същата пътека.

    Принципна разлика между Слави Трифоновистите и Киро Асенистите няма, защото и двете формации нямат задължителните елементи на политическа партия: идеология, привърженици, сплотени около нея, местни структури, организационен живот. Това са центростремителни проекти около една - две фигури, които дават всичкото на проекта. Махнете Сл.Тр от ИТН или Киро, Асен и Лена Б. от 4П и кулата от карти ще се срути, защото нито някои от сценаристите, нито Лорер или жена му могат да дадат живот на мъртвата черупка.

    Това с вождистките политпроекти е déjà vu, защото така се оттече в канала и първата политическа лястовица от ятото на политическите пилигрими - НДСВ, след като царят реши, че си е взел каквото има да взема.

    Повече от видимо е, че лидерски формации се създават (освен, за да приберат едни бюджетни пари) и да свършат конкретна работа.
    Царят влезе в политиката, за да си върне имотите.
    Сл.Тр, направи партия, за да си начеше вождистката краста.
    План-програмата на 4П е пределно ясна: под диктовка издълбаване на пропаст между България и Русия.

    И това боде в очите след военните декларации, гоненето на 10 руски дипломати, заявленията на финансовия министър (!) без никакви консултации или алтернатива, че няма да преговаряме с Газпром за нов договор, а сега и задаващата се non grata за посланичката - неща, които се случиха ударно в рамките на седмица.
    Единственото, което логично следва да бъде направено, е да обявим война на РФ... С тая слабичка руска армия...

    И ако говорим сериозно, червената линия в българската политика е не отношението към Русия, а разбирането за справедливост, защото заобикалянето на Русия с нато и инсталираните в съседните й постсаветски държави десетки американски секретни биолаборатории е много видимо и разбираемо защо се прави.
    И тук изобщо не става въпрос за русофили-привърженици на Възраждане или БСП. Става въпрос за противопоставяне на доста елементарната пропагандна помия, която ни дави.

    И БСП няма никакъв друг шанс, ако иска да се съхрани, освен да напусне коалицията, в която - и така, и така е като бяла врана. Оставайки в тая дирижирана от Козяк конфигурация, рискува да се имплозира и привържениците й да потърсят представителство при Янев, Костадинов, и едва мърдащото без Каракачанов ВМРО.

    Национализмът и здравото чувство за реалност са пътя за отърване.

    Иначе идва логичният въпрос (който с пълна сила се отнася и за нас) и никой атлантик не му дава отговор: защо след като Украина трябваше да го играе гумена патица за руската мечка, американските й ментори не й предоставиха съвременно ПРО, а я оставиха със съветските 40-годишни ракети Точка-У да се опъва на свръхзвукови комплекси, а украинците да стават пушечно месо?

    И какво като в БГ пристигнат 200 US солджъра с 15 БТР-а?
    Освен за проститутките край Ново село и за ДБ това е пределно безсмислено начинание.

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Да, да и отново да.

    Знаеш ли, като започнаха да се появяват тези типчета по-често реших да попрегледам отново какво правят. В началото на К-19 кризата тези двамата дементи бяха съставили лансирания и от Икономедия План Харвард и се учудих, но далеч не очаквах, че ще се появят като министри. Гастролите на КП и разни други неадекватници из протестите от 20-та и последващото избиране за министър на икономиката очевидно не бяха несвързани събития. За щастие с планът им не се случи нищо, даже словаците емпирично доказаха каква тъпотия би било това, че даже и правителството им падна покрай скандала с руските ваксини впоследствие...

    Та май месец м. г. заразгледах разни статии и очерци. За Василев знаех историята с Невек и компанията за билети и информацията ми беше, че беше предозирал с гледане на филми тип "Социалната мрежа" и си беше помислил, че може да прецака съдружниците си в стил Цъкърбърг във ФБ. Уви, не се е получило много успешно...

    Но той не ме удиви/притесни толкова. Асен без Кирил е нищо. В действителност имат крепка дружба, но в политически контекст просто е съпровождаща фигура, няма харизмата и комуникационния усет.

    Тогава се загледах в някакви видеа за КП. Например един път при Саша Безуханова Киро разказваше на някаква "Вечер за наивници" как е стартирал бизнеса си с недвижими имоти. Бях потресен. Виждал съм всякакви бизнесмени и предприемачи. От малки до големи, през някои от най-големите в страната. Български и чужди. Няма успешен и адекватен такъв в дългосрочен аспект, който да прави бизнеса си по начина, по който Петков го разказа.

    Изначално правенето на бизнес е относително скучна работа. Създаваш някакъв продукт или услуга, започваш да я предлагаш и в същото време създаваш структура, която да контролира административни и други процеси, опитваш се да реинвестираш и да растеш и тн. Ако има нещо вълнуващо - обикновено са контакти с клиенти и хора. Минал съм през ИТ, през международни компании, през институции. Все едно и също. Вярно е, че историята на Епъл, Гугъл и тн е изключително магическа и интересна, но се пропускат толкова много странични детайли, че още в момента, когато е влезнала първата стотинка инвестиционен капитал, компанията е започнала да се формализира и да става зряла корпоративна структура. А през последния епичен кредитен цикъл, се създаде и тази стартъпърска митологема. В България конкретно се изляха милиони по линия на нелепите фондове за иновативни проекти, при това с крайно съмнителна ефективност и резултати. Извън чисто студентски организации като Старт Ит Смарт се появиха и такива, които преплитаха стандартните агит-НПО дейности, но през призмата на секси стартъпите. Не и без подкрепата на АзБ между другото. Така се роди невероятната трибуна на Саша Безуханова Муув.бг. Хора с минимален инстинкт за реално съзидание, но преповтарящи мантри за стартъпи, зелена енергия и изкуствен интелект или подобни фъкъп найт събития като това на Саша. В същото това събитие, Кирцата направи такъв невероятен разказ, че ако го чуе сериозен инвеститор надали ще повтори грешката да му повери капитал. Възмутих се, но в крайна сметка всеки сам си разполага с парите.

    После изгледах някакво невероятно участие при Дремджиев от 2018-та, в което обясняваше простотии за Банско, които тотално не издържаха на базисен анализ. Една от епичните му тъпотии беше, че банките щели да имат проблеми с кредитите, които са дали, защото била прекалено ниска заетостта на хотелите... в период когато туризмът в Благоевград 3 поредни години генерираше повече нощувки и на по-висока стойност. Сега го проверих отново. Естествено имаше намесена и инициатива по линия на втория лифт, плана на Боян Петров (лека му пръст). Преповтаряне на мантри, рецитиране на изкривени цифри, избирателно тълкуване... куролация на макс, както казва премиерчето. Чак ме хвана яд, че съм инвестирал години от живота си в това да чета учебници по статистика, математика и специализиран изчислителен софтуер. Още в далечната 2018-та този палячо си е повтарял по същия начин простотиите за корупция, още тогава си е говорил в типичния стил да повтаря и преповтаря някакви бъз-уърдове, но през един елементарен лексикален анализ си личи липсата на връзки в изреченията и тезите. Но пък патос! О, Патос! Ето, тук сме, протест, искаме това, този уважавам, онзи е корумпиран, нека да направим, той ми каза... Иначе казано - "другари, дайте да дадем" на нов глас. И още тогава прозираше интелектуалният нарцисизъм, неистовото желание на този човек да демонстрира себе си, да се покаже колко е успешен, да "лидира"(някое от другите ДБ покемончета беше сковало този невероятен термин вместо приятната дума "води"). Комсомолец с неистова жажда да се покаже и докаже, готов да рецитира и преповтаря прилежно мантрите, с които е захранен. В някои отношения изглежда и готов да прекрачва морални граници, по това което съм чувал от историята с Боян Петров.

    Последното, което изгледах тогава, беше някаква Тед ток презентация.Тогава ми стана и лошо. Темата беше нещо от типа "Стратегия за по-добър стандарт". Тогава вече разбрах, че говорим за нелеп човек. Гръмко боравене с термини, които не разбира в дълбочина. Опростяване до крайност на сложни проблеми, което не спомага за разбирането и анализирането им, камо ли за решаването. Дежурното вмятане за Харвард. Повтаряне и преповтаряне на историята с Волаком и глупавите провиотици. Всъщност цялата презентация беше с ясното послание - ако искате да сме успешни, вижте ме какво правя аз, бъдете като мен. Струящ нарцисизъм, често характерен за силно успешните хора - но ако при един Събев това е подплатено с 220 млн оборот на година и близо 31 млн нетна печалба, при Петков беше ... с приказки колко е велик. Викам си каквото - такова... В крайна сметка служебен министър. Поглеждам коментарите... отдолу хвалебствия. Браво, г-н Петков, адмираций г-н Петков, защо това не е премиер, а Тиквата, С такива хора България ще се оправи. Стана ми лошо, когато впоследствие се вдигна медийната машина за да ни инсталира ново премиерче по най-грозния, явен и глуповат начин.

    Имам привилегията да съм се учил от някои от най-престижните имена в икономическата сфера в България. Повтаряха ни в групата, че единственият начин за устойчив прогрес личностно е да четеш, да се учиш, да търсиш знанието. Да си последователен и постоянен. Да си смирен и разумен.

    Сравнявам тези прости ценности с всичко описано за КП. Няма ги. Арогантност, самовлюбеност. Но вместо мосю ПКП да си е самодостатъчен, той държи да пръска и прожектира образа си навсякъде. Хартиен лъв, който преповтаря комсомолски глупости, комуто продават най-нелепите възможни идеи срещу едно потупване по рамото.

    Промяната се оказва изключително кисело грозде, за което скоро ще плащаме скъпа цена. А когато това се пренесе из цяла Европа, тогава ще видим колко точно единни сме в ценностите си, колко точно устойчив е съюзът. Ако се окаже, че не е толкова, колкото комсомолеца Петков си е мислел, ще излезне, че неопитното момченце е изгорило мостове, които ще ни отнеме години да изграждаме наново. Само дето 2022-ра не е 1989-та, само дето икономиката ни е силно ориентирана към услуги и ЕС, само дето индустрията, доколкото я има, би била съсипана при подобни цени на енергийните носители, само дето демографски сме в скандална ситуация. За завършек - един от проблемите, за които говорим рядко за да не си разваляме съня, е турската политика и някои от по-специфичните изказвания на Ердоган. Приятелчета, можем да бъдем спокойни. Ердоган няма нужда да изстрелва един патрон, нито да пуска един дрон. С подобно лидерство ние сами попадаме в прегръдката на икономически по-силни съседи и просто бавно и методично ще се върнем там, където сме били преди 150 години.

    На фона на всичко това аз бих предпочел дискусионен от неолиб гледна точка лидер като Орбан, който може и да обслужва приятелчетата си, ама грам не ми пука. Цената на някои надписан ремонт с 50% се плаща навсякъде, само процентът варира. Цената на това да ни управляват некадърници, които не могат да използват елементарна дипломация, камо ли пък да мислят за благосъстоянието ни, е по-висока.

    Нередност?
  • 3
    janeausten avatar :-|
    janeausten
    • + 1

    До коментар [#2] от "Quandt":

    Вие кого предлагате да изберем? Бойко Борисов и компания? ДПС? Нинова? Костя Копейкин? Други желаещи да вземат властта няма. Е, ДБ има желание да дава демократичен акъл на всяка власт - затова не я броя.
    И още - като не ви харесват Кирил и Асен, не им издирвайте изявите от последните 10 години да ги гледате , че и да ни ги преразказвате. По резултатите- или липсата на такива- ще ги съдим, не по Тед ток.

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1

    До коментар [#3] от "janeausten":

    Обожавам това. Човек казва неща и веднага "Ами кого предлагате, онези ли". Ами в момента бих предложил или предпочел ако ще коалиция между системните Герб, БСП и ДПС само и само политика да се върши от зрели хора. Включително, както казах в някоя друга тема, не бих изключил да извадим от нафталина и стари фигури. Обществото има нужда от някакъв широк консенсусен формат в момента, а текущата коалиция цели единствено окопиране в постове и евентуалното премахване на Гешев, което в момента е най-малкият проблем. Ситуацията в момента е изключително трудна, а това правителство не се справя и за Слаб 2 с нея. Така че конструкцията на Радев би могла много лесно да си замине, ако оттегли доверието си от нея.

    За изминалите 100 дни + един мандат като служебни министри се насъбра достатъчна извадка за да съдим. Вземи едно ББР например, понеже там се изговори много. На практика си изпоназначиха приятелчета и познати по полит-линия, само за да могат да поемат руля. Банката не функционира нормално, една облигационна емисия не могат да структурират от глупостта си.

    Не съм сигурен кое точно ти дава правото да ми казваш какво да гледам и какво да пиша. Ако имаш желание инвестирай този час за да изслушаш какво разказва ПКП в тези клипчета. След това послуиай речите му в парламента. Ако не забележиш, че по един и същи начин се прелива неспособността да говори свързано, нескопосаноста му и склонността за самовеличиаене, то значи трудно мога да ти помогна...

    А нали спомена, че по делата трябва да ги съдим... ами да, трябваше. Трябваше да не ги съветват от БНБ да си оттеглят исканията, дето входираха преди да им е влезнал в сила указа за назначаването и да го осъдят за това. Или за канадската простотия. Щото всичките дела са такива - некадърни и нескопосани. Всеки ден и час на власт от тези аматьори са щета.

    Нередност?
  • 5
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1

    Цялата работа уж беше да се смени модела ама като гледам май единственото ще е да се разруши всичко постигнато. И между другото аз лично вярвам, че ГЕРБ също биха били за смяна на модела и ако беше се постигнало споразумение ГЕРБ, ПП, ДБ можеше да се случат хубави неща. Сега това облъчване с прокуратура и корупция ще върши работа още известно време. Поне плана с милиардите ще мине. Предстои да видим на къде ще потекат парите. Във всеки случай в момента още вървят проектите от ГЕРБ и предстои да видим фиаското след празната минала година. Ще излязат и съкрушителните статистики и накрая ще стане ясно, че царя е гол. Е да пропагандата може да притъпи общественото мнение за кратко, още някоя акция, някой и друг цирк, но накрая пак ще дойде времето на празния хладилник...

    Нередност?
  • 6
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    Това правителство е абсурдна американска марионетка! АВ обясняваше по телевизора, че инвеститорите за завода за акумулатори били му доведени от американското посолство.
    Пак от американското тече линията за "борба с корупцията", в която бе вплетен комедийния арест на Борисов.
    Пак оттам е директивата за отказа от руски газ, която същият АВ огласи онзи ден. И тъй като никаква алтернатива няма обезпечена, допускам, че първо ще се реже, пък после ще се мисли.

    След тия Борисов ще ни се привиди като дьо Гол!

    Нередност?
Нов коментар