Промяната продължава със "стоп-мнозинства"

Нов кабинет или избори през есента няма да променят ситуацията в парламента

В петък ще стане ясно дали Асен Василев ще върне мандата на президента Радев или ще предложи правителство
В петък ще стане ясно дали Асен Василев ще върне мандата на президента Радев или ще предложи правителство
В петък ще стане ясно дали Асен Василев ще върне мандата на президента Радев или ще предложи правителство    ©  Надежда Чипева
В петък ще стане ясно дали Асен Василев ще върне мандата на президента Радев или ще предложи правителство    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Нов кабинет или избори през есента няма да променят ситуацията в парламента.
  • ГЕРБ, ДПС и ИТН са в устойчив съюз срещу промени в КПКОНПИ.
  • ПП, ДБ и БСП включиха наложителните реформи в управленска програма за едва шест месеца.

Нервното очакване дали в рамките на 47-ия парламент ще се състави правителство ще приключи най-рано до две седмици. Още в петък ще стане ясно обаче дали номинираният от "Продължаваме промяната" за премиер Асен Василев ще върне мандата, или ще се опита да предложи кабинет с вече готова програма.

Какъвто и да е изходът от ситуацията - правителство (с първия или третия мандат) или избори през есента, реалният резултат на практика ще бъде един и същ. И той много ще напомня на последните две седмици в това Народно събрание. Шарени мнозинства по интереси между уж несъвместими политически сили ще са все по-чести. Вероятно е да придобият нова характерна особеност: да не се конструират за прокарването на някакви решения, какъвто е обичайният случай, а с точно обратната цел - за блокирането им.

Такава тенденция ясно се видя в изтичащата седмица, в която новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" (плюс/минус "Възраждане"), оформило се след свалянето на кабинета "Петков", блокира работата на правната, енергийната и регионалната комисия в парламента. С това четирите партии сложиха прът в опитите на управляващото малцинство да прокара предложенията си за ключови реформи начело с антикорупционната. "Маските паднаха", коментира председателят на правната комисия Милен Матеев от "Продължаваме промяната". Колегата му от БСП Явор Божанков пък изтъкна координираните действия между партиите на Борисов, Карадайъ и Трифонов.

Това не попречи на левицата малко по-рано същия ден по силата на съвсем други обстоятелства да влезе в сходна коалиция с ДПС и ГЕРБ в опит за връщане на хартиената бюлетина. Синхронизирани действия между ПП, ИТН, ДБ и "Възраждане" успяха на онзи етап да запазят машинното гласуване.

Още от същото

Прогноза за още от същото може да се прочете между редовете в резултатите от последното социологическо проучване на "Алфа рисърч", което отчита почти еднаква електорална подкрепа за ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (около 20-те процента, с лека преднина за формацията на Борисов).

Предизвикалата политическата криза партия на Слави Трифонов бележи нова загуба на избиратели и при избори днес би останала под прага за парламента (3.3%), като се очертава да бъде заменена от новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев.

"Възраждане" спира възхода си - както поради изострилата се конфронтация между ГЕРБ и ПП, която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев. Партията на Костадин Костадинов засега остава с 8% подкрепа.

БСП успява за момента да стабилизира електоралните си позиции (11.5%), но динамиката в този сектор е твърде силна. "Български възход" (на Стефан Янев) стартира с малко над 5% подкрепа и тепърва ще се изяснява как всъщност ще се разпределят гласовете между трите формации, борещи се за един и същ електорат.

"Демократична България" също запазва избирателите си в София и големите градски центрове, което ѝ осигурява поне 7% от потенциалния вот. ДПС, както обикновено, се движи около 8-те процента.

Какво означава това

Ако тенденцията се запази, това би означавало, че и след евентуалните предсрочни избори би се повторил познатият вече процес с трудно сформиране на управляваща коалиция за излъчване на правителство. Новият фрагментиран парламент с голяма доза сигурност ще доведе до сходна с настоящата ситуация.

Това на свой ред прави възможни крайни състояния, каквито наблюдавахме през последните 10 дни - от почти единодушно приемане на актуализацията на бюджета (минала с 230 гласа) до всевъзможни динамични коалиции по интереси за спиране на едно или друго решение.

Практиката е доказала, че когато групите в парламента не са особено многочислени, плаващите мнозинства се формират по-скоро, за да осуетят дадено решение, а не за да го прокарат.

Подобна конфигурация води след себе си два сигурни извода. На първо място цялостни и съществени реформи са почти невъзможни.Както и доминация на една партия, подкрепяна от неофициални партньори - като познатата ни от последните 12 години от симбиоза между ГЕРБ и ДПС.

Ако все пак не се стигне до избори

През следващите две седмици, когато ще стане окончателно ясно дали и кога ще има избори, възможността да се състави правителство в сегашния парламент все пак остава, макар и все по-минимална.

Основната причина за неяснотата какво ще се случи без изненада отново е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която, след като свали правителството и влезе във фактически съюз с ГЕРБ и ДПС, започна да дава сигнали, че би преговаряла с доскорошните си коалиционни партньори за нов кабинет.

От "Продължаваме промяната" нарекоха "глупост" идеята за разговори със Слави Трифонов и Тошко Йорданов, като към тях добавиха и депутатите Ива Митева и Любомир Каримански.

Това не отказа ИТН да предлага разговори. Впоследствие спря опитите за такова развитие с обяснението, че ПП не искали да правят коалиция с тях, а само търсели подкрепата им. В превод - ПП, ДБ и БСП не са склонни да предоставят постове на ИТН срещу евентуална подкрепа за проектоправителството на Асен Василев.

От партията на Трифонов отново обявиха, че надеждата за съставяне на кабинет е в третия мандат, който президентът Румен Радев ще връчи на избрана от него парламентарна група. Според конституцията първите два проучвателни мандата са фиксирани - за двете най-големи по численост групи. В случая на ПП и ГЕРБ, но от партията на Борисов заявиха, че ще върнат мандата.

Позицията на ИТН за кабинет с третия мандат, изказана веднага след свалянето на правителството, беше изтълкувана като заявка към президента да го връчи именно на тях.

Програмата "Василев": петилетката за шест месеца

Програмата на партньорите от останалата в малцинство коалиция между ПП, ДБ и БСП предвижда скоростна съдебна и антикорупционна реформа, както и избиране на членове на някои регулаторни органи. Наред с това смели крачки са маркирани в социалния, енергийния и транспортния сектор.

Идеята е всичко това да се случи в много сгъстен срок, тъй като документът предвижда правителството да действа едва половин година, ако бъде избрано.

Разпространеният от коалицията документ оставя усещането за опит целият четиригодишен мандат да се вмести в в шест месеца.

Партньорите са записали, че ако се стигне до създаване на тяхно правителство до края на юли, парламентът ще избере отново Никола Минчев от "Продължаваме промяната" за свой председател. Наред с това, отново до края на юли, вътрешният министър в оставка Бойко Рашков трябва да бъде избран за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ. До края на септември пък следва да се приеме изцяло нов закон за работата й, с който тя да получи и по-широки правомощия.

Целият проект на законодателна програма до края на годината предвижда над 60 точки, разделени по сектори. Освен таймлайн за приемането на различни нормативни актове са предвидени и срокове за избор на членове на някои регулаторни органи, които ще бъдат номинирани от ПП, ДБ или БСП.

Според плана, ако се се състави кабинет, до края на септември трябва да бъде номиниран нов управител на БНБ, както и да бъдат попълнени овакантените места в КЗК и КФН.

В сектор Правосъдие е записано, че трябва да се проведе избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, които предстоят да изтекат през 2022 г.

До края на септември трябва да бъдат приети и промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и НПК. С тях се цели постигането на промени в досъдебното производство, за да бъде достигната по-голяма ефективност; създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и на търсене на отговорност в случай на престъпление от главния прокурор съгласно изискванията на осъдителните решения срещу България.

В енергетиката се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ "Козлодуй" на ядрено гориво, което не идва от Русия, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори.

В отделен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г.

Според разписаните текстове до края на ноември пък трябва да бъдат приети 21 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които ще дадат възможност България да започне усвояването на второто плащане от 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа.

Основната неизвестна

В същото време от лагера на управляващото малцинство не идват сигнали, че необходимите още шест депутатски гласа за формиране на мнозинство зад евентуалния нов кабинет с премиер Асен Василев са осигурени.

Не е ясно как дори и да намерят 121 народни представители, ПП, ДБ и БСП заедно с независимите депутати ще успеят да прокарат амбициозната си програма с реформи, които биха засегнали пряко интересите на двете основни партии от опозицията - ГЕРБ и ДПС. Това съмнение беше потвърдено и с провалената три пъти за две седмици правна комисия, така че да не се допусне разглеждане дори на първо четене на внесения преди повече от месец закон за КПКОНПИ.