🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ-ДПС-ИТН блокират приемането на мерки срещу корупцията

Новото мнозинството проваля заседанията на ключови комисии в парламента

Комисията по енергетика в парламента в сряда 20 минути след обявеното начало на заседанието.
Комисията по енергетика в парламента в сряда 20 минути след обявеното начало на заседанието.
Комисията по енергетика в парламента в сряда 20 минути след обявеното начало на заседанието.
Комисията по енергетика в парламента в сряда 20 минути след обявеното начало на заседанието.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако традиционното схващане за работата на мнозинството в парламента е да приема законодателни промени, то 47-ият парламент в последните седмици промени тази представа. В ситуацията, възникнала след гласувания вот на недоверие на правителството на Кирил Петков, новото мнозинство, сформирано от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", работи точно обратното - демонстративно саботира дори първоначалното обсъждане в ресорните парламентарни комисии на внесени важни законодателни промени. Не е изключено причината да е, че повечето от тях са със силна антикорупционна насоченост.

"Маските паднаха", заключи в сряда следобед председателят на правната комисия в парламента Милен Матеев след като стана ясно, че заседание и тази седмица няма да има. Така за трети път беше провален опитът да започне разглеждането на новия антикорупционен закон. Ако дебатите по актуализацията на бюджета миналата седмица бяха оправданието за провалянето и на двете заседания на комисията, тази сряда членовете й от ГЕРБ и ДПС изобщо не се появиха, а представителите на "Има такъв народ" не влязоха в залата - стояха пред вратата ѝ по думите на депутата от БСП Явор Божанков. Заседанието, което беше насрочено за 14.30, така и не започна поради липса на кворум.

Проектозаконът за КПКОНПИ е в Народното събрание вече почти месец. Той беше внесен от "Продължаваме промяната" ден, след като Слави Трифонов оттегли министрите си от кабинета "Петков", а депутатите от "Има такъв народ" напуснаха управляващата коалиция. Според представители на ПП сред причините за разпадането на четворната коалиция е и съпротивата на ИТН срещу проекта за антикорупционен закон, както и срещу предложението новата КПКОНПИ да бъде оглавена от Бойко Рашков.

Законът въвежда нови фигури в борбата с корупцията - на разследващите инспектори. Те ще работят по широк кръг престъпления, ще имат разследващи функции и ще могат да искат съдействие, сведения и документи от десетки органи - държавни и общински.

Авторите на проектозакона уверяват, че новият антикорупционен орган няма да е паралелна прокуратура, защото всичко, събрано от инспекторите, ще стига до съд след преценка на държавните обвинители. Инспекторите обаче ще могат да обжалват пред съда прокурорските откази да бъде образувано досъдебно производство.

От ИТН се обявиха против закона, а партията заедно с ГЕРБ и ДПС саботира всички опити за разглеждането му. Не е ясно какви са критиките на формацията на Трифонов срещу вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. За съпротивата на ГЕРБ и ДПС обяснение има. ГЕРБ обвиняват лично Рашков за ареста на Бойко Борисов през пролетта на тази година, а ДПС го обвиниха в "репресии" след като той и екипът му предприеха ефективни мерки срещу купуването на гласове в избирателни райони на ДПС по време на трите парламентарни избора миналата година.

Блокиране и на енергийната и регионалната комисия

По същото време заседание в сряда трябваше да има и енергийната комисия в Народното събрание. Мнозинството на ГЕРБ, ДПС и ИТН провалиха и него. Дневният ред предвиждаше гледане на два важни проекта. Единият урежда промяна във функционирането на данъчните складове, така, че да се осигури по-голяма конкуренция на пазара на горива. Другият е свързан с ограничаването на бюрокрацията при издаване на разрешителни за соларни панели за собствено потребление.

На същото заседание трябваше да бъде изслушан и енергийният министър Александър Николов - в рамките на блиц контрола на комисията.

Ден по-рано, във вторник, същото мнозинството на ГЕРБ, ДПС и ИТН провали кворума и на комисията по регионални въпроси. Тя трябваше да разгледа четири важни законопроекта - промени в Закона за обществените поръчки, в Закона за устройството на територията, Закона за пътищата и Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев написа в профила си във "Фейсбук" преди заседанието, че "в парламента започва поредният сблъсък между гражданското общество и строителното лоби". Сблъсъкът обаче не се състоя.

Според депутата от ДБ Ивайло Мирчев промените вадят очите на два типа субекти: "едните са традиционните играчи с интереси в енергетиката, а другите - строителните фирми-корупционни касички, които от години източват бюджета". "На това трябва да бъде сложен край, а в петък от 11:00 часа свикваме извънредна комисия, за да проверим дали и този път партньорите от новата коалиция ще бойкотират заседанието ѝ", каза още Мирчев.

Новото мнозинство блесна и в здравната комисия

Миналата седмица заседанието на комисията по здравеопазване не беше демонстративно провалено, но по предложение на д-р Ивайло Христов от ИТН и под диктовката на ГЕРБ дневният ред беше намален от 4 на 2 точки, като Христов обясни, че този парламент има съвсем малко време и трябва да се съсредоточи върху важните неща.

По този начин бяха директно отхвърлени две точки, а комисията изобщо не се запозна с проблемите на образната диагностика, независимо, че рентген и скенер са част от повечето клинични пътеки в болница.След това Христов гласува срещу внесен от самия него законопроект за ТЕЛК.

С гласовете на новата коалиция и по предложение на "Възраждане" беше тотално объркана и актуализацията на бюджета на здравната каса, като бяха приети два взаимно изключващи се текста. Наложи се те да бъдат поправяни след много дискусии в преходните разпоредби на Закона за държавния бюджет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 1

    Не вярвам някой да е изненадан , че Чалгарят на Републиката и неговата пасмина са "троянски кон"!

    Нередност?
Нов коментар