🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой се страхува от машините за гласуване

Проектите на ГЕРБ и БСП водят до обезсмисляне на машинното гласуване и създаване на възможност секционните комисии да подменят резултатите от вота

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Идеите на ГЕРБ и БСП за промени в Изборния кодекс не просто връщат хартиените бюлетини повсеместно, но изцяло обезсмислят машинното гласуване
  • Секционните комисии получават правото да коригират протоколите от машините, което отваря пътя за манипулации
  • Твърденията, че спадът на избирателната активност се дължи на машинното гласуване са далеч от истината

Ако се съди по предложенията за промени в Изборния кодекс и усърдието, с което ги придвижват, ГЕРБ, БСП и стоящите зад тях ДПС подготвят сериозни манипулации на следващите избори - когато и да са те. Официалният мотив на вносителите за връщане на хартиената бюлетина във всички секции е "безпрецедентното спадане на избирателната активност", но този мотив е несъстоятелен по ред причини - дори само за това, че от 2013 г. у нас се наблюдава трайна тенденция за спад на изборната активност, а причината за това няма как да е машинното гласуване. Истинската причина е, че засега машинното гласуване все още е пречка пред търговията с гласове и контролирания вот, макар че в перспектива ще се намери алгоритъм и за това.

Доказателство за истинската мотивация на вносителите на проектите е реалният практически ефект, който проектът залага: обезсмисляне на машинното гласуване и създаване на възможност секционните комисии безнаказано да подменят резултатите. Това е накратко ефектът от предложенията на ГЕРБ и БСП за промени в Изборния кодекс, внесени в парламента (БСП през април, а ГЕРБ - на 14 юни). В сряда за пореден път ГЕРБ, БСП и ДПС не успяха да наложат вкарването на двата проекта в дневния ред на парламента, но тези опити ще продължат.

И двата проекта по различен начин предвиждат не просто запазването на задължителното ръчно броене от секционните комисии на контролните разписки от гласуването, но обявяват резултатите именно от това броене за меродавни вместо протокола, който машината разпечатва след приключване на гласуването. Ако има разминаване между данните от протокола и резултатите от преброяването на разписките, за действителни се смятат данните от ръчното преброяване, изрично гласи проектът на ГЕРБ, като така обявява, че членовете на секционните комисии броят по-правилно от машините. На практика това означава, че с резултата от ръчното броене на комисията ще може да се опровергае протоколът от машините. Става въпрос за същите тези секционни комисии, чийто капацитет да се справи със задачите си е поставян под съмнение при всеки избор.

По този начин се отменят основните достойнства на машинното гласуване - бързото обработване на данните, което машината вади веднага след края на изборния ден, елиминирането на всякакви човешки грешки и манипулации в протоколите, както и контролирания вот. Удря се и по цялостното доверие в изборния процес, защото именно тези партии, които са най-обвинявани, че купуват гласове, в момента обясняват как хората основателно и масово нямат доверие в машините.

От друга страна, ръчното броене на контролни разписки залага една сериозна възможност за манипулация - контролните разписки лесно се фалшифицират, те са като касови бележки и нямат никакви защити. Освен това се пускат в непрозрачна урна, в която не се знае какво е сложено преди това.

Според мотивите на БСП причината за спада на изборната активност при последните два избора е "въздържането на голяма част от избирателите да участват в изборния процес и да упражнят активното си избирателно право поради страх или неудобство да не се злепоставят публично, поради неумението си да работят се електронните изчислителни устройства в изборните секции" (правописът запазен). Ако беше това, нямаше да се налагат корекциите в начина на отчитане на резултатите от машинния вот, който не е свързан с действия на избирателите. Нещо повече - БСП предлагат и корекция в текста, който дава публичност на процеса на приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии и прехвърляне на данните от записващото техническо устройство в общинската избирателна комисия - в присъствието на кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, медии, социолози. Точно от този текст - чл. 446а, БСП предлага да отпадне публичното прехвърляне на данните от записващото техническо устройство и проверката им, което означава да остане публично само предаването на протоколите. Причините за тази корекция не са споменати в мотивите, но пък няма как да не направи впечатление, че и двата проекта - на ГЕРБ и на БСП, разполагат с крайно оскъдни и декларативни мотиви.

Крум Зарков: Показателно за нечисти намерения



"Изборният кодекс, приет през 2014 г., е бил предлаган за изменение в последните осем години 67 пъти. Една трета от тези промени са в навечерието на избори - против всякакви правила[...].

Самият факт, че ви е толкова важно и създавате атмосферата в този парламент само за този въпрос, е достатъчно показателен за нечистите ви намерения."

Виновни ли са машините

На какво се дължи силният спад на избирателното активност през лятото на м.г. и наистина ли ГЕРБ и БСП вярват, че причината е в машините. Отговорът и на двата въпроса е в едни и същи факти.

Действително около 560 хиляди по-малко гласуваха през юли спрямо април м.г., когато активността падна от 3,33 млн. на 2.77 млн. Въвеждането на безалтернативното машинно гласуване през юли обаче е много назад в причините за този спад, коментираха още тогава анализатори, мотивирайки се с разреза на "изчезналите" гласове. Общото мнение, наред с разгара на летните почивки след продължителна карантина, страха от ковид и умората от втори поред (тогава) избор, че основната, решаващата причина за този спад са действията на МВР срещу купения и контролирания вот, поради което е констатирано драстично намаляване на броя на гласувалите в ромските села и квартали из цялата страна, т.е. там, където е съсредоточен в най-голямата си част този вот. На тези места резултатите за ГЕРБ се сриват между 80 и 90% през юли спрямо април м.г. С по-малко, но също така значително се сринаха и резултатите на ДПС в някои от тези места. Според разбивката на "Галъп интернешънъл" на динамиката и структурата на вота ромският вот като дял от общото гласуване е намалял с около една трета, или с 60 000 гласа, което обаче не е равномерно разпределено из страната, написа "Капитал" през юли. В големи ромски секции избирателите масово не са се явили да гласуват - до 80%. Според "Галъп" подобно е и намалението в дела на гласувалите безработни, които обаче в абсолютна стойност са почти 214 000 по-малко. Заключението е, че само тези две групи са "отговорни" за половината от липсващите гласове между двата вота. Или, както нагледно обяснява изборен експерт - Бойко Рашков има далеч по-голяма заслуга за спада на изборната активност от всички останали фактори - ваканционният период, въвеждането на безалтернативно машинно гласуване, изборната умора, страха от COVID-19 и др.

Косвено доказателство в тази насока дава и публикуваният наскоро доклад на ЦИК за изборите, проведени през 2021 г. От него става ясно, че при изборите през м.г. намалява не само броят на гласувалите с машини, но и на тези, които гласуват с хартиени бюлетини.

От доклада на ЦИК: Намалението е както за машинните гласове, така и при хартиените

В 9145 избирателни секции в страната е имало машинно гласуване както на изборите за народни представители на 4 април 2021 г., така и на изборите за народни представители на 11 юли м.г. и на 14 ноември м.г. Броят на гласувалите избиратели в тези секции е, както следва:

  • на 4 април, когато се е гласувало по желание с хартиена бюлетина или машинно, от 6 068 028 вписани избиратели в избирателните списъци са гласували 2 860 637, или 47,14% от вписаните в списъците;
  • на 11 юли, когато вече се е гласувало само машинно (в тези секции), от 6 094 838 избиратели в списъците са гласували 2 334 718, или 38,31% (с 525 919 по-малко от 4 април).
  • на 14 ноември от 6 098 429 вписани избиратели са гласували 2 177 739, или 35,71%. (с 682 898 по-малко спрямо април и със 156 979 спрямо юли.)


В 2259 избирателни секции в страната е гласувано само чрез хартиени бюлетини на всички избори през м.г., както следва:

  • на 4 април - от 316 755 вписани избиратели са гласували 185 172 избиратели, или 58,46%;
  • на 11 юли - от 308 578 вписани избиратели са гласували 171 126 избиратели, или 55,46%; (14 046 по-малко спрямо април).
  • на 14 ноември - от 307 205 вписани избиратели в избирателните списъци са гласували 163 590 избиратели, или 53,25%. (21 582 по-малко от 4 април и 7536 спрямо 11 юли).


За прецизност трябва да се отчита, че броят на вписаните избиратели в секциите с машинно гласуване се увеличават, а тези в секциите с хартия намаляват, макар и незначително спрямо общия брой.

Така или иначе, същественият извод е, че трите избора през миналата година бележат ясна тенденция на намаляване на броя на гласуващите както в секциите с машини, така и в секциите, в които се гласува само с хартиена бюлетина, като броят на гласуващите с хартиена бюлетина намалява процентно спрямо вписаните в тези списъци.

Една от логичните причини е умората на избирателя с всеки следващ избор, освен затруднения пазар на гласове и пандемията. Иначе в БСП трябва да се замислят дали наистина ако отпушат хартиените бюлетини и доведат някакви притеснени и срамуващи се избиратели до урните, това ще компенсира увеличението на невалидните гласове. Защото невалидните бюлетини през последните два избора се колебаят между 13 и 15 хиляди, но през април м.г. бяха над 86 хиляди, а през 2017 г. - близо 170 000. Но този въпрос е свързан с другия, за който намеква Зарков - има ли нечисти намерения в целия ажиотаж около връщането на хартиените бюлетини.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mal55646797 avatar :-|
    mal55646797
    • - 2
    • + 1

    Кой се страхува от висока избирателна активност, възпрепятствайки пенсионерите да упражнят законните си права?

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    Въпросът може и да се обърне:
    - @КОЙ го е страх от хартиените бюлетини?..

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    Хартиените бюлетини са .. добър начин за контролирания, купен и фалшифициран вот... Неграмотниците им се дава клечка, конче, рабош.. От горния край докъдето стигне края...
    После... ако има глас за... неправедния кандидат... лесно се прави бюлетината .. недействителна... драснахме тука...

    ДПС например редовно гласува дерибея с комисията... кадънките да по полето или у дома... В цели общини не е възможно кмет да не е корупционер, посочен от крадокрацията... А не си за тях, а нама дори съчки в гората за тебе.. най-добре се изнеси.. Затова и има толкова празни къшли в Родопите.. В Пиринско.. Лудогорието.. Северозапада..
    И - не са само ДпС.. Гееб.. БкП..
    Хората по места са пропищели от кърсердари... На желтите павета се правят на хахо... освен ако нема захлебване...от провинциите...

    Нередност?
Нов коментар