🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Асен Василев сменя Петков като премиер в кабинета, който ще предложи ПП

Възможно е Кирил Петков да стане финансов министър. Корнелия Нинова се връща на масата на преговорите

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на Асен Василев като кандидат премиер на "Продължаваме промяната"
Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на Асен Василев като кандидат премиер на "Продължаваме промяната"
Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на Асен Василев като кандидат премиер на "Продължаваме промяната"    ©  Надежда Чипева
Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на Асен Василев като кандидат премиер на "Продължаваме промяната"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кирил Петков няма да бъде кандидат-премиер за нов мандат на "Продължаваме промяната". За този пост официално беше предложен настоящият вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев. Това стана ясно от изявление на Петков в петък на обяд. По-късно през деня Василев получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от държавния глава Румен Радев.

По неофициална информация на "Капитал" Петков най-вероятно също ще остане в изпълнителната власт, но все още няма яснота каква ще е позицията му. Един от обсъжданите варианти е да поеме досегашния пост на Василев като министър на финансите.

Двамата са съпредседатели на ПП, а в изявлението пред медиите премиерът в оставка съобщи, че лично той е предложил на партията си Василев да е новият министър-председател.

"Намираме се на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната за държава, която просперира, или риска да се върнем назад към задкулисието, кукловодите и чуждите интереси. Няма да допуснем България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматуми до 12 ч. Няма да го допуснем, защото не ни е страх", заяви Петков.

В изявлението си той фиксира и срок за работата на кабинета - половин година, както и конкретните задачи, които трябва да приключи за това време. Това ще са и предложенията на ПП при преговорите за намиране на парламентарна подкрепа за правителството.

Сред изброените от Кирил Петков приоритети са: промените в 22 закона, които са условия за отпускане на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост; реформа на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която да бъде оглавена от вътрешния министър в оставка Бойко Рашков; изработване на механизъм за разследване на главния прокурор с независим съдия; избиране на нови членове на ключови регулаторни органи с изтекъл мандат като КЗК, КФН, БНБ и др.

Премиерът в оставка открои също довършването на енергийната диверсификация и на плана за развитие на българското земеделие, като открои и създаването на държавна агенция по горите, чиято дейност да сложи край на "дървената мафия".

Последният приоритет, посочен от Петков е особено любопитен, заради обстоятелството, че изваждането на нова Агенция по горите от Министерството на земеделието беше в приоритетите на сваления кабинет. БСП обаче, в чийто ресор попадна земеделското ведомство, остро се противопоставиха на идеята и ПП я "замразиха" като отстъпка към социалистите. Със сегашната заявка "Продължаваме промяната" показват промяна и в политиката си на отстъпки.

Последователно, в рамките на няколко дни, ИТН и БСП съобщиха, че ще водят преговори за съставяне на ново правителство с мандат на ПП само при условие, че кандидатът за премиер е различен от Петков. Причините за това при двете партии са различни. "Има такъв народ", които на практика инициираха разпадането на коалицията, твърдят че не могат да работят с Петков и го обвиняват в национално предателство по казуса със Северна Македония. БСП пък постави условието си след решението за отзоваване на рекордния брой от 70 дипломати и служители в мисията на Русия в България.

В последните седмици "Продължаваме промяната" се намира в комплицирана ситуация. След падането на кабинета с вота на недоверие, внесен от ГЕРБ и подкрепен от ДПС, ИТН и "Възраждане", Петков и Василев започнаха да търсят депутати, които да ги подкрепят. Към момента официално от партията на Трифонов се отцепиха петима народни представители. Те обаче са недостатъчни за прокарване на правителство, за което са нужни 121 гласа.

След като събориха правителството и от ИТН казаха, че отново биха преговаряли с ПП, но без Кирил Петков.Смяната му с Василев формално отговаря на тези настоявания. Ако Петков поеме поста министър на финансите обаче не е ясно каква ще е позицията на партията на Слави Трифонов.

Когато вицепремиерът в оставка и председател на БСП Корнелия Нинова постави условието си за Петков, наред с това каза, че БСП ще се върне в преговорите, ако бъде изпълнено. И след изявлението на премиера в оставка уточни, че тепърва "трябва да се разговаря по политики, както и по срокове".

В тази ситуация лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде пресконференция, в която обяви, че действията по изгонването на руснаците са "дилетантски", но партията му застава зад правителството, "заради войната в Украйна". "Нито крачка назад", призова Борисов.

Думите му могат да се тълкуват и като пореден опит за сближаване с ПП и ДБ, след като преди седмица Борисов разви тезата, че е нужно страната да се управлява от евроатлантическа коалиция.

Възможно е ГЕРБ директно или индиректно да спомогнат за създаване на правителство. Това може да се случи или с гласуване "за" такъв кабинет, или с отсъствие на част от депутатите на Борисов от залата, за да бъде свален кворумът в парламента, тъй като правителството се избира с обикновено мнозинство от присъстващите.

Какво ще бъде мнозинството зад евентуален следващ кабинет, попита и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който постави този въпрос като централен за бъдещото управление и времетраенето му. Според него приоритетите, описани от Кирил Петков, са "релевантни на тези на Демократична България".

Иванов каза, че в следващите дни коалиционните органи на ДБ ще вземат решение дали ще подкрепят новия вариант на правителството, в което досега участваха и техни министри. И изрази надежда в евентуално бъдещо правителство да се подобри комуникацията между партньорите, която досега е била "много сериозен проблем".

След като президентът Румен Радев връчи мандата на Василев в петък следобед започна да тече конституционният срок от една седмица, в който партията трябва да предложи състав на правителство за гласуване в парламента.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 2

    ГЕРБ наистина имат шанса да надмогнат политическите си пристрастия и по един или друг начин да подкрепят правителството. Нормално е след едни следващи избори БСП да не участва пряко в управлението, за да потръгнат сериозните реформи с твърда евроатлантическа насоченост и без слугинажа на руските интереси у нас.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 2

    Като фен на Хари Потър се радвам , че след краткото управление на ГИЛДРОЙ ЛОКХАРТ се задава може би още по краткото на СКАБЪРС ...

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 1
    • + 2

    Айде сега.. михлюзи.... Чемодан.. вокзал и на Масква... след Митрофанова..
    Асен даже е по-добре като МП, тъй като е Без-ком-про-ми-сен... не мека Мария като Кирил...
    Въпреки това те са чудесен екип... Със сила страшна разкриха схемите на крадокрацията... Време е, вече е крайно време.... и да и се и счупи путлероидската глава... така че България да не бяга от българите..
    ДБ, за която гласувам, ще е добре да се обединят с ПП.. Протестите започнаха, когато Христо се опита да акостира на марината на Доган.. в сараи, разравани от Нефтохим, бургаски кифлажии и широко затворени очи за тоталната корупция... Но на стари лаври не се лежи...
    Съдебна реформа, здравна и образователна... Общинска също... Децентрализация и изнасяне на министерства извън Селофия...

    Шанс БГ да стане най-накрая пълноценна Европа лежи при тях...
    За Азия и Анадола - БкП, ДпС, ГееБ, Израждане, Има такава чалга.. Но по добре се изнесете натам... където е шариата.. и ни отървете от вас...
    Практис уот ю прийч...

    Нередност?
Нов коментар