БСП ще задържи мандата до петък

Законодателната програма на ПП, БСП и ДБ ще е последен тест дали този парламент може да оцелее още известно време

Корнелия Нинова ще предложи на националния съвет на БСП съдбата на третия мандат да се реши в петък
Корнелия Нинова ще предложи на националния съвет на БСП съдбата на третия мандат да се реши в петък
Корнелия Нинова ще предложи на националния съвет на БСП съдбата на третия мандат да се реши в петък    ©  Юлия Лазарова
Корнелия Нинова ще предложи на националния съвет на БСП съдбата на третия мандат да се реши в петък    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Тройната коалиция планира да внесе в парламента законодателната си програма, за да тества финално дали може да намери подкрепа от 121 депутати, след като Слави Трифонов оттегли ИТН от преговорите.
  • Засега се очертава БСП да задържи мандата поне до петък.
  • Не е ясно ще бъде ли предложено решение за казуса с КЕВР.

Ръководството на БСП се събра, за да обсъжда как да постъпи с третия мандат за съставяне на правителство, но окончателното решение ще бъде взето от националния съвет на партията във вторник.

След заседанието председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски заяви, че ще бъдат предложени на националния съвет два варианта за действие с третия мандат, които са с хоризонт този петък. "В петък и двата варианта ще бъдат изпълнени и решени", заяви той. Свиленски обаче не пожела да уточни какви точно са тези варианти, за които ще решава широкото ръководство на социалистите.

Опит за съставяне на кабинет, ако има подкрепа за законите

По неофициална информация по време на заседанието на коалиционния съвет, което се проведе в неделя вечерта, лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП), БСП и "Демократична България" (ДБ), са обсъдили възможността да предложат на депутатите да гласуват в пленарната зала законодателната програма, която беше договорена между все още управляващите партии при опита за съставяне на правителство с първия мандат - на ПП.

Идеята е, че ако програмата получи подкрепа от най-малко 121 депутати, БСП ще може да предприеме следващата стъпка и да излъчи премиер. Ако при гласуването не се събере мнозинство, социалистите ще върнат мандата на президента Румен Радев.

След като лидерът на ИТН обяви миналия петък, че оттегля партията си от преговорите за съставяне на кабинет, от трите все още управляващи формации най-вероятно ще разчитат на още депутати от партията на Слави Трифонов да напуснат парламентарната група. При гласуването на вота на недоверие на правителството на Кирил Петков от ИТН се отцепиха шест народни представители, които обаче бяха недостатъчни за преодоляването на искането за оставката на кабинета.

Възможно ли е ново разцепление сред депутатите на ИТН

За подобно очакване сподели и премиерът в оставка Петков. Той заяви в неделя по Nova news, че в парламентарната група на ИТН има около 8 депутати, които не споделят политиката на ръководството на партията за напускане на коалицията. Най-вероятно това ще е последният опит да се реализира формулата за управление на ПП, БСП и ДБ и независими депутати, въпреки че според народни представители от тези формации шансовете за още едно разцепление на парламентарната група на ИТН са минимални.

В договорената законодателна програма с хоризонт 6 месеца при преговорите с първия мандат на ПП, която беше основата на разговорите и при третия мандат, се предвиждаха промени, свързани със съдебната и антикорупционната реформа, икономиката, финансите, здравеопазването и социалната политика. Сред тях са законопроектът за КПКОНПИ, промени в закона за съдебната власт и кадровите промени в ключовите рeгулатори, сред които КЗК, КФН, както и изборът на управител на БНБ.

Засега обаче не е ясно дали трите формации ще предложат решение за избора на председател на КЕВР. В края на миналата седмица точно с този аргумент преговарящите за съставяне на правителство в предишния четворен формат - ПП, БСП, ИТН и ДБ, се споразумяха социалистите да задържат мандата до 15 август с мотива, че е наложително да се избере председател на ключовия регулаторен орган. Казусът възникна, след като изборът на Станислав Тодоров беше обявен от КС за противоконституционен.

Часове след като решението за задържането на мандата беше оповестено от Корнелия Нинова, гръмна скандалът с нерегламентираното онлайн излъчване на заседанието на парламентарната група на ДБ, което Слави Трифонов използва за повод да обяви, че оттегля формацията си от преговорите.

Ако ходът на ПП, БСП и ДБ със събирането на мнозинство за законодателната програма не успее и БСП върне мандата в петък, най-ранната дата, на която могат да се проведат извънредните парламентарни избори е 2 октомври. А управляващите изчислиха, че за да се проведе процедурата за избор на председател на КЕВР, са необходими поне три седмици. Все пак след връщането на мандата президентът Румен Радев ще реши на коя точно дата да е предсрочният вот.