Слави Трифонов сложи точка и на този парламент

С раздухан от ГЕРБ фалшив предлог лидерът на ИТН предотврати промените за борбата с корупцията и създаде блокаж в КЕВР

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви че ИТН изобщо не са имали намерение да участват в евентуално правителство и са намерили повод в записа, за да напуснат преговорите
Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви че ИТН изобщо не са имали намерение да участват в евентуално правителство и са намерили повод в записа, за да напуснат преговорите
Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви че ИТН изобщо не са имали намерение да участват в евентуално правителство и са намерили повод в записа, за да напуснат преговорите    ©  Георги Кожухаров
Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви че ИТН изобщо не са имали намерение да участват в евентуално правителство и са намерили повод в записа, за да напуснат преговорите    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Излезлият запис от заседанието на депутатите от "Демократична България" е удобният повод за ИТН да провалят преговорите да правителство, което така или иначе най-вероятно щеше да се случи на по-късен етап
  • Партийните органи на БСП ще решават в началото на следващата седмица съдбата на третия мандат, след като Слави Трифонов оттегли партията си от преговорите за правителство
  • Корнелия Нинова обяви избора на председател на КЕВР за ключов, за да не изпадне енергетиката ни в колапс

БСП, която получи от президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство, ще реши в началото на следващата седмица дали да го върне на президента Румен Радев, или да го задържи, докато Народното събрание не избере председател на КЕВР, но вече е пределно ясно, че дните на 47-ото Народно събрание са преброени.

Трифонов пак дръпна шалтера

В петък Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ", с която БСП реши да преговаря за съставяне на ново правителство, обяви, че изтегля формацията си от разговорите. С подобно изявление - "изтеглям министрите си", в началото на юни той даде началото на правителствената криза, тъй като след като партията му излезе от коалицията, управляващите останаха с малцинство и правителството на Кирил Петков беше свалено с внесен от ГЕРБ вот на недоверие. Така Трифонов даде да се разбере, че слага точка и на този парламент - за втори път в рамките на по-малко от година, след като по подобен начин беше провалено и предишното Народно събрание.

Повод за реакцията му стана изтекъл запис на неправомерно онлайн излъчване на заседание на парламентарната група на "Демократична България", по време на което съпредседателят й Христо Иванов информира депутатите за хода на преговорите с БСП за правителство. В записа няма нищо смущаващо (според депутати понякога такива заседания на групите протичат далеч по-бурно, когато се обсъждат важни въпроси), но лидерът на ИТН използва няколко от казаните неща в него, за да прекрати участието на партията си в разговорите.

Христо Иванов всъщност информира депутатите от ДБ, че в проблем може да се превърне условието за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" (ПП) законопроектът за КПКОНПИ да бъде приет окончателно. "От ИТН настояват обаче законопроектът да бъде приет на първо четене и тогава да се избере правителство с евентуално тяхно участие, а след това законопроектът да се гласува и на второ четене", казва Иванов и цитира думи на Тошко Йорданов от разговорите, че "така ще са сигурни, че ако ПП, БСП и ДБ си направят "бухалка", ИТН ще са в коалицията, която ще я управлява".

Съпредседателят на ДБ изразява и недоволство от това, че когато Корнелия Нинова е преговаряла с ИТН, не е поставила въпроса те да си сменят преговорния екип в лицето на председателя на парламентарната група Тошко Йорданов, както и че не е предложила нова управленска формула, според която ИТН да не участва в евентуалното правителство със свои министри, а само да го подкрепя. Иванов прави и прогноза, че тези неизчистени въпроси ще доведат до "силен блокаж" по време на преговорите за състава на евентуалния кабинет.

Малко след като ГЕРБ даде пресконференция по повод записа, Трифонов обяви преговорите за "лицемерни". "Правителство на лицемерието няма на правя и ще отидем на избори. Няма по-демократичен акт от изборите, защото суверенът решава на кого да даде доверието си и суверенът определя правилата на играта", каза той в изявлението си, което отново беше излъчено по партийната телевизия "Седем осми".

Случайно или не

Едва ли някой е имал илюзията, че предвид сложните отношения между четирите формации, те могат да се съберат и отново да управляват заедно, но случайно или не неправомерното излъчване на заседанието на групата на ДБ дойде в ключов момент от преговорите между тях. Часове преди това ПП, БСП, ИТН и ДБ се разбраха социалистите да задържат мандата до 15 август, за да може да бъде избран председател на КЕВР, а това време щеше да бъде достатъчно и да може да бъде приет законопроектът за КПКОНПИ и да бъде избран вътрешният министър в оставка Бойко Рашков за председател и на антикорупционната комисия. Последните две неща бяха условията на ПП за включването в преговорите за евентуално правителство на ИТН.

На пръв поглед от формацията на Трифонов приеха тези условия, като подкрепиха на първо четене законопроекта за КПКОНПИ с редица уговорки и гласуваха заедно с ПП, БСП и ДБ правилата за избор на председател на антикорупционната комисия, като дори заявиха, че нямат "сериозни възражения" срещу кандидатурата на Рашков.

След това обаче дадоха няколко знака, че приемането на условията на ПП няма да мине безпроблемно. Първо при преговорите си с БСП обвързаха окончателното приемане на законопроекта за антикорупционната комисия с избора на правителство, а при гласуването на правилата за избор на неин председател подкрепиха предложението на опозицията това да стане в 14-дневен срок, а не както предлагаха от ПП, БСП и ДБ - в рамките на 5 дни.

"Предварително е имало замисъл този мандат да не се състои, ИТН не са имали намерение да участват и записът е нещото, което ускори нещата. ГЕРБ и ДПС се уплашиха, че може да бъде приет законопроектът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да бъде избран за председател на антикорупционната комисия и решиха отново за пореден път да дръпнат ИТН., каза Корнелия Нинова в първото си интервю за Nova news в събота, след като Слави Трифонов оттегли партията си от преговорите.

От тази гледна точка излезлият запис е по-скоро удобният повод за ИТН да провалят преговорите, което така или иначе най-вероятно щеше да се случи на по-късен етап. Правейки го сега обаче, от формацията на Слави Трифонов се опитват да прехвърят вината на ДБ за проваления мандат и отиването на предсрочни избори.

Тази ситуация обаче работи и за опозицията на ГЕРБ и ДПС, които доста истерично критикуваха обявеното от Нинова решение за задържане на мандата и се опитаха да превърнат във фарс приемането на правилата за избор на председател на КПКОНПИ с обещанието да поведат война, ако Рашков бъде избран на поста. Неслучайно изтеклият запис беше охотно разпространяван в социалните мрежи от депутатите от ГЕРБ, а Борисов се оправда, че първо за него научили от "Възраждане".

Съвсем отделен е въпросът как администрацията на парламента допусна това. Според обясненията на депутати камерите в зала "Запад" на парламента, които преди това са излъчвали заседанието на временната комисия за проучване на фактите около подписването на меморандума на правителството с Gemcorp, не са били изключени.

Играта за КЕВР

ГЕРБ и ДПС имат и интерес да не се избира председател на КЕВР. След решението на Конституционния съд, че изборът на председателя на енергийния регулаторен орган Станислав Тодоров е противоконституционен, има реална опасност работата му да бъде блокирана и не е ясно какво се случва, ако не бъде избран нов човек на поста (повече за решението тук). Според някои от тълкуванията начело може да се върне предишният председател Иван Иванов, но това е спорно, защото неговият мандат изтече, при това още през 2021 г. Регулаторният орган би могъл да работи и така, но в него има представители на различни политически сили, включително на ГЕРБ и на ДПС, които на практика могат да блокират решенията му.

Ходовете пред Нинова

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова е изправена пред сериозна дилема. От една страна продължаването на преговорите за съставяне на правителство и наложителният избор на председател на КЕВР й даваха сериозни основания да забави връщането на мандата. При тази ситуация обаче тя ще продължи да бъде атакувана от ГЕРБ и ДПС, които вече я призоваха да върне мандата в понеделник и дори призоваха президента Румен Радев да насрочи дата за извънредните парламентарни избори.

В събота Радев призова БСП да изпълни мандата съгласно конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд от 1992 г. Нито в основния закон, нито в тълкувателното решение обаче има посочен срок, в който парламентарната група, получила третия мандат за съставяне на правителство, трябва да го върне изпълнен или не. За разлика от първите два тура, когато той се връчва на посочен от съответната парламентарна група кандидат за премиер и той има 7-дневен срок да го изпълни или да го върне неизпълнен, при третия процедурата е малко по-различна. Мандатът се връчва на председателя на парламентарната група, която трябва да номинира кандидат за министър-председател, като за това няма посочен конкретен срок. Според тълкуването на КС това е така, защото за разлика от първите два мандата, които се връчват на първата и втората политическа сила в парламента, президентът дава третия мандат на формация по негов избор, на която е необходимо повече време, за да проведе консултации с останалите партии за съставяне на кабинет.

Нинова обяви избора на председател на КЕВР като ключов. "Решението за връщането на мандата е политически и партиен въпрос, а изборът на председател на КЕВР е държавнически въпрос, защото може да доведе до колапс в енергетиката.", каза тя. И определи призивите на ГЕРБ и ДПС за бързото връщане на мандата и обвързването му със 7-дневен срок като "новата опорка". Нинова припомни и ситуацията с третия мандат от миналата година, когато БСП го получи на два пъти. "Тогава нямаше подкрепа за правителство, но имаше призиви към БСП да задържи мандата, за да могат да се приемат антикризисните мерки заради пандемията и актуализацията на бюджета", каза Нинова и припомни, че тогава социалистите са задържали мандата 11 дни. Това е намек, че най-вероятно от БСП ще се опитат да дадат още малко време на този парламент, за да се избере поне председател на КЕВР. Друг е въпросът дали ще се намери мнозинство в парламента за неговия избор.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ysc09646840 avatar :-|
    ysc09646840
    • - 5
    • + 4

    На предишния парламент точка сложи Христо Иванов, който отказа да участва в управление с мандат на БСП, поставяйки Слави пред свършен факт.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "ysc09646840":

    То реално и на този парламент Христо Ивнов сложи кръст.
    Изтеклият запис не е скандален с нищо друго, освен с перфектното политическо ли;емерие, което начабникът на Дай,БГ е овладял до съвършенстнво!

    Силата на ДБистите е мазното приказване пред публика и тънкото уреждане зад гърба на публиката. Затова и синият триумвират персонално не се подлъга да се впише в изпълнителната власт, а остана в парламента да дърпа конците.

    Забатачването от Кировото правителство на всичко, до което се докосна, направи повече от ясно, че 4П като холограма на ДБ рушат подкрепата и за ДБ и те отнасят негативите на кьопавото управление.

    Близо до ума е, че Христо Иванов & Co нямат абсолютно никакъв интерес от нов брак по сметка с политическите нефелници от 4П. Христо Иванов всъщност направи нужното друг да дръпне шалтера на тая коалиция и да обере негативите. Е, н тоя руска рулетка нервите на Слави Тр. не издържаха...

    Какво следва? Ами избори, на които Възраждане и Яневата партия ще оберат протестния вот на социалистите срущу въртиопашщината на Нинова. Работещ парламент пак няма да стане, защото останките от дясното и лявото, макар и с по десетина дупутата, ще реват до отмала, че Путин е превзел БГ парламента. И ще го разтурят скоропостижно.

    На следващите избори по Коледа "в имате на националното спасение" Христо Иванов (ако влезе в парламента, все пак) официално ще заведе партийката си в евроатлантическото легло на баце, чаршафът на което ще бъде постлан от ДПС.

    И нито дума повече няма да се чува за мафия, за Пеевски, за Кап.Андреево, за ВСС и пр. словесни дъвки, с които изобилства речта на измятащия се като липова дъска десен политик.
    Защото ще си е изпълнил здачата: да изпере Герб и да го върне на власт. Съвместно със себе си, естествено.

    Което е видимата цел на всичките му политически упражнения в последната година.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Мислехме, че след ГЕРБ по-лошо няма как да има.. да ама вече видяхме. Та ГЕРБ е време да се върне на бял кон. Явно по-хубаво от ГЕРБ и ДПС не можем да имаме в тая демокрация и наличните партии. А да - новите партии не могат да спасят положението. Малките - също.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "mickmick":

    Не, не, mickmick!
    Това с белия кон ни го подготвяха от цветничката революцийка от 2020 г. Козяшките господари на баце просто тогава му показаха какво се случва на непослушните авторитари - свалят ги от власт, по-независимите ги съдят и убиват (Милошевич), а най-непокорните просто ги убиват (Саддам, Кадафи).
    Бнкянецът е уличен пес и веднага схвана намека. Оттогава той е по-католик и от папата по отношение отстояването на американските интереси тук.
    От Козях оцениха старанието му и преди седмица привикаха проамериканските подводници от герб, ПП, ДБ и БСП, за да изградят т.н. евроатлантическа коалиция. Доста срамно действие в абсурден разрез с описаните във Виенската конвенция дипломатически функции, но така е с хегемоните - леко безцеремонни са.

    Тази коалиция с център бацевия герб по един или друг вариант ще ни се случи, защото трябва да се превърнем в прифронтова държава и в пушечно месо, което хегемонът да хвърля като съчки в запаления от него огън.

    Затова на Козаците им трябва герб - с най-масовата подкрепа партия, чиито лидер моментално схвана намека и гръбнакът му стана мек като пластилин.

    Ще ми се да видя български политик с изправен гръбнак.

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Човек разбира, като слуша Слави ибрикчия, колко тежки поражения чалгата нанася...
    Шефа им каза айдеде, пари нема действайте...
    За Ковид има ваксина... за чалга - не...

    Нередност?
Нов коментар