Наесен с песен: предизвестеният край на 47-ия парламент

Съдбата на Народното събрание вече е в ръцете на президента Румен Радев

В началото на миналата седмица Корнелия Нинова и Георги Свиленски взеха третия мандат от президента Румен Радев, но му го върнаха неизпълнен
В началото на миналата седмица Корнелия Нинова и Георги Свиленски взеха третия мандат от президента Румен Радев, но му го върнаха неизпълнен
В началото на миналата седмица Корнелия Нинова и Георги Свиленски взеха третия мандат от президента Румен Радев, но му го върнаха неизпълнен    ©  Цветелина Белутова
В началото на миналата седмица Корнелия Нинова и Георги Свиленски взеха третия мандат от президента Румен Радев, но му го върнаха неизпълнен    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • БСП върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.
  • Оттук нататък всичко е в ръцете на Румен Радев - той трябва да разпусне парламента и да определи датата на предсрочните избори.
  • Бившият социален министър от двете служебни правителства на Стефан Янев Гълъб Донев се сочи като вероятния служебен премиер.

И последната възможност за съставяне на кабинет в рамките на този парламент се провали. Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, чиято партия получи третия мандат за съставяне на правителство, върна празна папката на президента Румен Радев в четвъртък. От тук нататък всичко вече е в ръцете на държавния глава. Той трябва да определи колко още дни ще работи 47-ото Народно събрание и кога ще са извънредните парламентарни избори. Ще назначи и хората, които ще управляват страната в следващите най-малко три месеца в назначения от него служебен кабинет, докато се избере нов парламент, който (евентуално) да състави редовно правителство.

Счупените преговори с третия мандат

"Направих всичко по силите си", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова на страницата си във фейсбук в сряда малко след като опозицията от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" заедно с бившите й коалиционни партньори от "Има такъв народ" (ИТН), с които преговаряше отново за кабинет, бламираха внесеното от социалистите проекторешение за приемане на законодателната програма на евентуалния кабинет с хоризонт от шест месеца. Тя беше договорена между "Продължаваме промяната" (ПП), БСП и "Демократична България" (ДБ) при преговорите за съставяне на правителство с първия мандат и допълнена с част от предложенията на ИТН, които бяха върнати на масата на преговорите от БСП при опита за сформиране на кабинет с третия мандат.

Това според социалистите трябваше да бъде тест дали трите управляващи формации могат да съберат мнозинство от най-малко 121 депутати, след като в края на миналата седмица Слави Трифонов изтегли партията си от преговорите за кабинет. БСП и "Продължаваме промяната" разчитаха вероятно на още едно разцепление в редиците на ИТН, както стана при гласуването на вота на недоверие на правителството на Кирил Петков. Тогава шестима от парламентарната група на ИТН напуснаха формацията на Трифонов.

Групата на ИТН обаче този път беше единна и отказът точката с проекторешението да влезе за обсъждане в дневния ред на парламента на практика отне всички аргументи на Нинова да задържи мандата. Същата съдба най-вероятно щеше да има и намерението да се удължи работата на парламента, за да се приемат няколко неща, най-неотложното от които беше изборът на нов председател на КЕВР. Миналия петък все още преговарящите за правителство ПП, БСП, ИТН и ДБ се договориха Народното събрание да работи до 15 август с този аргумент.

Малко след това обаче в публичното пространство излезе неправомерното онлайн излъчване на заседанието на парламентарната група на "Демократична България", по време на което депутатите обсъждаха хода на преговорите, и това даде повод на Слави Трифонов да прекрати разговорите за евентуален кабинет.

Колаборацията между ИТН и опозицията от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отказа БСП от намерението все пак да внесе решение парламентът да удължи работата си още известно време и показа, че трите все още управляващи формации не могат да приемат вече нищо в този парламент. (ГЕРБ, ДПС и ИТН внесоха три идентични проекторешения в парламента за връщането на бившия председател на КЕВР Иван Иванов отново на поста и това най-вероятно ще бъде гласувано, въпреки че ПП, БСП и ДБ имаха други предложения за изход от кризата с енергийния регулатор.) Така на Нинова не й остана нищо друго, освен да сложи точка на процедурата с третия мандат, като го върне неизпълнен на президента.

Отчаяният опит на БСП да реализира мандата

Нинова, изглежда, наистина е смятала, че счупената четворна коалиция може да се залепи поне за още половин година. Партията, чийто лидер е тя, е една от формациите, които имат най-малко интерес от предсрочни парламентарни избори. От последните два парламентарни вота трендът в подкрепата на партията й е низходящ. На изборите през юли миналата година БСП беше трета политическа сила с малко под 360 хил. гласа. На вота няколко месеца по-късно през ноември беше четвърта, като получи с близо 92 хил. гласа по-малко. Провалиха се и опитите на социалистите в този парламент да прокарат заедно с ГЕРБ и ДПС гласуването с хартиена бюлетина (именно машинното гласуване от БСП изтъкват като причина за спада на гласове) и е съвсем естествено социалистите да се притесняват от още по-нисък резултат на предсрочния парламентарен вот.

Освен това на политическия терен загрява новата формация на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход", който се счита за един от конкурентите на социалистите за по-умерените червени гласове.

Скорост, според социологическите проучвания към този момент, набира и "Възраждане", които също черпят гласове от проруски настроените избиратели. Част от тях също са в електоралното поле на социалистите.

Не е изключено и лидерът на БСП да се е надявала, че все още може да се реализира сценарият за по-сериозно разцепление в редиците на ИТН. Партията на Трифонов е в разпад и е застрашена от изпадане от следващия парламент и изглежда логично в парламентарната група на ИТН да има още недоволни от "самоубийствената" политика на лидера Слави Трифонов и ръководството й. Според депутати до последно народни представители от нейната формация и от ПП са се опитвали да привлекат към трите управляващи формации още свои колеги от ИТН и от "Възраждане".

ПП има интерес от предсрочни избори

Каквито и обаче да са били съображенията на Нинова, още след като ПП върна първия мандат, беше ясно, че опитът да се реанимира четворният формат на управляващата коалиция е обречен на неуспех. (Повече тук) Първо, защото нямаше как формацията на Кирил Петков и Асен Василев да приеме отново за партньор партия, която ги свали от власт. Евентуален кабинет с участието отново на ИТН, освен че щеше да е още от същото, щеше да е и под постоянна заплаха от потенциален разпад заради антисистемното поведение на партията на Слави Трифонов, която провали и предишния парламент, въпреки че беше първа политическа сила.

От тази гледна точка отиването на предсрочни парламентарни избори беше единственото решение за "Продължаваме промяната". Още повече че свалянето на председателя на парламента Никола Минчев и правителството на Кирил Петков от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН след това и протестите в подкрепа на кабинета вляха нова енергия в ПП, които дотогава заради сложната икономическа ситуация около цените на електроенергията и газа бяха започнали да губят подкрепа. Сега според социологическите проучвания партията на Петков и Василев е с почти изравнени позиции със сочената дотогава за първа политическа сила ГЕРБ и има реален шанс да победи на предсрочния парламентарен вот.

Притесненията на ДБ

Притеснение от предсрочните парламентарни избори обаче има в редиците на ДБ. Съпредседателите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов до последно призоваваха да се сформира кабинет, дори и след като Трифонов се опита да прехвърли отговорността върху тях за провалените от него преговори. Причината е, че на този вот, за разлика от предишния, когато ПП успя да привлече освен техни избиратели и по-широк кръг хора заради добрите си отношения с президента Румен Радев, сега опасенията им са, че заедно с формацията на Кирил Петков и Асен Василев ще се борят за един и същ електорат. Тези опасения засега не се потвърждават от социологическите проучвания, които дори им дават по-голяма подкрепа от резултата им от последните избори, но от ДБ отново сондират възможността да се явят в коалиция с ПП на предсрочния вот.

"Ще направим предложение за общо явяване на изборите. Това е логично при много голямото припокриване, което има при нас", каза Христо Иванов, след като стана ясно, че БСП връща мандата на президента. Засега обаче от ПП отхвърлят тази възможност. Миналата седмица премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че коалиция с ДБ ще има след изборите.

Президентът е на ход

След връщането на мандата от БСП съдбата на 47-ия парламент е в ръцете на президента Румен Радев. Той трябва да издаде указа, с който да разпусне Народното събрание и да насрочи датата на предсрочните парламентарни избори. Според депутати това може да стане още в средата на следващата седмица. Ако тогава дейността на парламента бъде прекратена, парламентарният вот може да бъде насрочен за 2 октомври. Още повече че държавният глава няма да има основания да бави указа за разпускането на парламента, ако депутатите изберат нов председател на КЕВР още тази седмица. Заедно с това Радев трябва да назначи и служебен кабинет. По неофициална информация като евентуален служебен премиер се сочи Гълъб Донев, който беше министър по труда и социалната политика в двете служебни правителства на Стефан Янев миналата година, а в последното беше и вицепремиер.