Парламентът връща Иван Иванов в енергийния регулатор

Решението беше гласувано окончателно в четвъртък и освен инициаторите от ГЕРБ, ДПС и ИТН подкрепа дадоха и депутати от ПП и ДБ

Изборът на предишния председател на КЕВР Станислав Тодоров беше обявен за противоконституционен от съда
Изборът на предишния председател на КЕВР Станислав Тодоров беше обявен за противоконституционен от съда
Изборът на предишния председател на КЕВР Станислав Тодоров беше обявен за противоконституционен от съда    ©  Цветелина Белутова
Изборът на предишния председател на КЕВР Станислав Тодоров беше обявен за противоконституционен от съда    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • При сектор в блокаж най-бързият вариант се оказа връщане към статуквото.
  • Първата задача на новия стар председател ще е цената на природния газ за август.
  • Промяната не успя да подсили с нови имена важните регулатори в икономиката.

Най-регулираният бранш в България е енергетиката, защото буквално всяко движение по проект, лиценз, цена или финансиране на дружество от сектора е в ръцете на регулатора. Без председател заради решението на Конституционния съд Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) блокира, защото не може да има заседания според правилника. Тази задача спешно решаваше в последните си дни сегашният парламент. Но тя е трудна заради липса на мнозинство и юридическа сигурност кой е верният ход.

Вече установеното трио ГЕРБ, ДПС и ИТН предложиха стария председател Иван Иванов, вероятно защото са работили добре с него. Другият изход - да се промени Законът за енергетика и регулаторът да може да работи без председател, се подкрепяше от управляващата тройка - ПП, БСП и ДБ, но и те нямаха мнозинство. Така в четвъртък Иванов бе задължен да се завърне в регулатора. В пленарна зала освен триото ГЕРБ, ДПС и ИТН, решението получи подкрепа и от част от депутатите на ПП (27) и двама от ДБ.

А равносметката е, че за седем месеца управление промяна няма да е настъпила в нито един важен регулатор: БНБ, КЗК, КФН. И макар КЕВР да имаше временно обновяване, статуквото се завръща.

На прощаване

За развръзката можеше да се съди от проведеното в сряда заседание на енергийната комисия в парламента. Там с огледални предложения излязоха ГЕРБ, ДПС и ИТН, като формално бе гласувано последното. То казва, че начело на регулатора ще се върне старият председател до избирането на нов.

Макар Иванов няколко пъти да заяви пред медиите, че предпочита да не се завръща, това не би имало значение, ако парламентът го задължи.

Липсата на време и мнозинство блокира другата идея - в закон да се уреди кой е зам.-председател от останалите комисари в регулатора. Формално от "Продължаваме промяната" стартираха и процедура за избор на нов председател. Но със съзнанието, че е обречена поради липса на време в този парламент.

Защо е важно КЕВР да работи

Ако не се намери изход от кризата, енергетиката може да изпадне в колапс. Първо, защото КЕВР определя цените на тока, газа и водата. Цената за електроенергията вече е решена, но тази за газа, която се приема всеки месец, трябва да бъде одобрена в началото на август. На енергийна комисия бяха изслушани и комисарите на КЕВР, които заявиха, че няма опцията цената от предходен месец автоматично да бъде приета, както се смяташе първоначално.

Друг проблем е свързан с програмата "Освобождаване на природен газ", която е регулирана от КЕВР и чрез нея се предоставят количества на газовия хъб "Балкан" за индустриалните потребители. Допълнително, има заявления в момента за лицензии на чужди доставчици на природен газ, които няма кой да приеме. Нови търговци потенциално биха могли да предложат количества, които да свалят общата цена на синьото гориво.

КЕВР няма как да актуализират и цените на ВИК дружествата заради скъпата електроенергия. Има и съвсем реален сценарий, в който може да се спре и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, тъй като изисква допълнителни мрежови одобрения от страна на регулатора.

Списък на КЕВР с ключовите блокирания виж тук.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    След като в България все още имаме монополи, вместо свободен пазар, ще продължаваме да си отглеждаме корупция във всевъзможни "комисии" и "агенции", които никой не знае защо, какво и как "регулират".

    Нередност?
  • 2
    boian.ikonomov avatar :-(
    jgold
    • + 1

    Мафията блокира избора на нов управител на БНБ и остави Радев, блокира избора на нов шеф на БНБ и остави Кошлуков, сега КЕВР...
    Отделно си се пребори за Капитан Андреево, за да си има пари за си купи следващите избори...
    И междувременно си организира "протести" на пътищари и зърнопроизводители (планиран)...
    Няма измъкване от блатото, уви...

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby

    До коментар [#2] от "jgold":

    Вие въобще следите ли събитията в дъжавата и как се случват нещата?? Не може да такава идиотия да има и приказки на Алангро. За това всякакви измамници ви лъжат и обират държавата когато успеят да докопат власт.
    Проблемът с КЕВР дойде след решение на КС за незаконосъобраност при избора на новия председател заради правната неграмотност явно на тази Лена. Сега единственото възможно решение е предишният председател да бъде върнат на този пост тъй като е последният човек гласуван от НС по законна процедура. А Иван Иванов е кандидатура на ДБ и подкрепен от всички партии в минало Народно събрания, да не говорим, че е доказан професионалист и достоен човек. Имаше кампанията последните дни срещу него защото спря дотациите на дотациите за ВЕИ-тата от които държавата и данъкоплатеца всеки месец се ощетяваха със стотици милиони.
    В БНТ ако сте следили нещата представителите в СЕМ не можаха единодушно да изберат кандидат с 3 или повече гласа. Там хората на Радев ви с ПП не се разбраха за Венелин Петков. Учудващо е, че БНТ ви е трън в очите след като най-рейтинговите национални медии БТв и Нова, плюс БНР обслужват Промяната ви. Какво ще промени една БНТ и да си сложат тяхен кандидат??
    Изборът за шеф на БНБ беше вътрешна коалиционна борба между ИТН и ПП дали да е Каримански или Гюров. Ясно беше на всички, че и двамата не стават за този пост и там оставиха безспорен професионалист като Радев. И слава Богу, че така се случи макар и да не разбирате какво е шеф на БНБ! Много ми е чудно какво щеше да помогне за Промяната ви ако Гюров беше избран?
    За Капитан Андреево българският съд се произнесе, че предишната фирма извършвала контрола по границата е отсранена неправомерно. Скоро ще излезне името на олигарха, който поръча на Киро тази атака срещу тази фирма там с цел да се намести друг.

    Нередност?
Нов коментар