🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Почти същите избори

Предстоящата кампания за нов парламент не обещава нови интриги, въпросът е пет или шест ще са политическите сили в него

На този етап "Продължаваме промяната" са скептични за предизборна коалиция с "Демократична България".
На този етап "Продължаваме промяната" са скептични за предизборна коалиция с "Демократична България".
На този етап "Продължаваме промяната" са скептични за предизборна коалиция с "Демократична България".    ©  Юлия Лазарова
На този етап "Продължаваме промяната" са скептични за предизборна коалиция с "Демократична България".    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно 21 дни преди официалното начало на предизборната кампания основните сюжети, свързани с предсрочния вот на 2 октомври, са три. Краткосрочната интрига е ще се явят ли заедно на изборите "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Тя обаче ще намери разрешение до 17 август, когато е крайната дата за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК.

Другата основна тема, разбира се, е коя политическа сила ще бъде първа - ГЕРБ или "Продължаваме промяната". Засега подобна прогноза е трудна.

Все пак на този етап данните на различни социологически агенции сочат, че формацията на Борисов изпреварва с малко ПП. Според Добромир Живков, директор на "Маркет линкс", чието проучване от началото на август, финансирано съвместно с bTV, дава преднина от 3.3% на ГЕРБ, причината не е спад в номиналната подкрепа за формацията на Кирил Петков и Асен Василев, а в мобилизацията на електората на партията на Бойко Борисов.

Третият съществен предизборен сюжет е доколко фрагментиран ще бъде следващият парламент. От това на практика зависи как ще се развие политическата ситуация след вота - с ново правителство или с поредни нови избори.

Добромир Живков смята, че не е изключено да е по-малко фрагментиран и с шест политически сили. И той, и колегата му от "Галъп" Първан Симеонов са по-скоро скептични за влизането на "Има такъв народ" в следващото Народно събрание заради низходящия тренд на партията на Слави Трифонов. Подобна е прогнозата им и за формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход", въпреки, че данните на "Маркет линкс" сочат, че засега двете формации са на ръба на 4-процентната бариера. "Има такъв народ" има 2.8%, а партията на Янев - 3.9%.

За да се изчисли каква е възможната конфигурация на 48-ия парламент обаче, на първо място е нужно да стане ясно ще има ли предизборна коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", или ще се явят самостоятелно на вота.

Аргументите на ДБ за предизборна коалиция

Идеята за общо явяване на предсрочните парламентарни избори дойде от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който малко след като правителството на Кирил Петков беше свалено от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", предложи предизборно обединение между ДБ и "Продължаваме промяната"."Трябва ни наистина голяма формация, която ще може да направи заявка за самостоятелно управление. Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната. Не за един мандат, не между две служебни правителства и не за няколко месеца", каза Иванов.

Впоследствие той разшири офертата към ПП, като включи в евентуалната предизборна коалиция и организациите, които активно участваха в протестите срещу правителството на Борисов преди две години - "Ние идваме" на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, сдружението "Боец" и неправителствената организация "Правосъдие за всеки". Аргументът на Иванов е, че така ще се покаже амбиция за съставяне на "голямо реформаторско мнозинство".

От ДБ прибавят и още два аргумента. Единият е, че така няма да се разпилява енергията на избирателите, които в по-голямата си част са от демократичната общност, която на предишните избори е трябвало да избира коя от двете формации да подкрепи. Другият им аргумент е, че общо явяване на изборите гарантира на евентуалната коалиция първото място на предсрочния вот и така ще получат правото да сформират кабинет в следващия парламент. Ако ГЕРБ се окажат първа политическа сила, съответно те ще се опитат да съставят правителство.

ПП са по-скоро скептични за общи листи

Засега от "Продължаваме промяната" не дават категоричен отговор дали ще приемат офертата на ДБ. Според тях крайното решение ще зависи от социологическите сондажи кой от двата варианта - самостоятелно явяване на вота или в коалиция, ще донесе повече гласове. По неофициална информация едно такова проучване вече е било представено по време на сбирката на партийното ръководство на ПП с депутатите през юли.

Според него общото явяване на двете формации ще донесе между 4.5% и 7.5% по-малко гласове, отколкото общия сбор на двете формации, ако се явяват поотделно. По тази причина в ПП са скептични за ползите от предизборно обединение между двете формации.

Освен това явяването в коалиция означава общи листи, чието разпределение ще сложно предвид факта, че самата ДБ също е коалиция на три партии - "Да, България", ДСБ и Зелено движение. ПП пък най-вероятно ще бъдат лоялни към досегашните три формации, които бяха техни мандатоносители в последния парламент, две от които - "Волт" и "Средна европейска класа", имаха и депутати.

"Минимална разлика"

Директорът на "Маркет линкс" Добромир Живков обаче смята, че разликата между явяване на изборите в коалиция или поотделно е минимална и е в рамките на статистическата грешка в полза на самостоятелното участие на двете формации. Резултатите от изследването показват, че ако се явят поотделно общият резултат на двете партии е 27.4% (ПП има 19.1%, а ДБ - 8.3%). Ако се явят в коалиция на вота, биха получили 26.2%.

"Сякаш коалиционния формат има по-широк потенциал, включително сред избирателите, които все още не са решили да гласуват. Разбира се, безспорен плюс е съвсем реалният шанс формирането на такава коалиция да излъчи бъдещия победител, което може да се изяви и в прилив на избиратели. От друга страна, всяка от двете сили трябва да оцени потенциалните рискове, защото ако такава коалиция остане втора, това може значително да намали тяхното обществено-политическо влияние", казва Живков.

Според директора на "Галъп" въпросът за обединение между ПП и ДБ е по-скоро "психологически". Ако го направят и го комуникират, може да стане успешно за тях. "Но ако го направят и после започнат да се обвиняват взаимно със среднощни статуси в социалните мрежи, т.е. да започнат да се разпадат, докато се събират - няма да доведе до по-висок резултат", казва Първан Симеонов.

Живков посочва, че трудността на прогнозата кой от двата варианта е по-удачен идва от това, че електоратът на ПП е доста "по-лабилен" от този на ДБ. "По-скоро част от избирателите на ДБ, които на предишните избори гласуваха за ПП, се връщат към обединението, а в същото време ПП губят част от подкрепата на по-меките леви избиратели, които на предишните избори гласуваха за тях заради подкрепата на президента Румен Радев", смята той.

Накъде обаче ще се насочат те на предстоящите избори също е трудно да се каже. Директорът на "Маркет линк" вижда ресурс за подкрепа на ПП в избирателите извън демократичната общност, сред тези, които биха гласували за формацията заради антикорупционната й риторика. "Ако в кампанията ПП успеят да ги убедят, че могат да водят борбата с корупцията, биха могли да разчитат на по-широка подкрепа", казва Живков. На въпроса откъде ще дойдат тези избиратели неговият отговор е - от ИТН.

А какво става с ИТН?

Проучванията и на двете агенции дават низходящ тренд на партията на Трифонов - "на ръба" на 48-ия парламент, но и с вероятност да стане "електорален донор".

Според Живков гласовете за ИТН, които на последните парламентарни избори бяха малко под 250 000, може да отидат при БСП или ПП. А според Симеонов избирателите на Трифонов са без особено ясна физиономия. По думите му на предишните избори тези хора в голямата си част не са гласували "за" Слави, а "срещу" ГЕРБ. Засега е спорно къде ще отидат. Симеонов допуска да се ориентират и към новия играч - Стефан Янев, но и "Галъп", и "Маркет линкс" отчитат по-скоро отрицателен тренд и при неговата партия.

Анализът на "Галъп" сочи, че "Български възход" ползва началната инерция на личната подкрепа за Янев, но не успява да се позиционира особено добре и не е ясно как тази инерция ще се отрази в изборния резултат.

"Възраждане" в плато

Друга партия, която е в застой, е "Възраждане" "Към настоящия момент по-скоро губят инерция. Тематичният им обхват засега изглежда изчерпан, но формацията убедено се движи по отдавна прокараните пътеки на крайния национализъм", коментира Добромир Живков.

Първан Симеонов също смята, че темите, които за тях са хранителни, няма да намалеят. А ако се наложи заради кризисните ситуации да се сглоби несъбираема иначе коалиция - примерно антикризисно или програмно правителство, тогава "Възраждане" ще бъде в благоприятна ситуация да е единствена срещу всички. Тоест шансът за тях не е за тези, а за следващи избори, добавя Симеонов.

Все пак за "Възраждане" би имало и скрит вот, смята той. А според Живков той може да дойде дори от избирателите на БСП.

Левицата успя да покаже, че може да бъде част от широка коалиция, с ролята на сериозен фактор в нея. Това консолидира и може би ще мотивира техните избиратели да ги подкрепят на 2 октомври. Вътрешната опозиция, публично легитимирана от президента, и конфликтът между него и Нинова могат да са пасив за БСП в сегашната ситуация с известно изтичане на гласове към Янев и Костадинов, показва анализът на "Маркет линкс".

Блок "Промяна" vs. блок "Статукво"

Същественият въпрос сега е как ще изглежда предизборната кампания. Според директора на "Галъп" тя вероятно ще се движи от сблъсъка между два основни блока, условно наречени "Промяна" и "Статукво". А от подобен тип "черно-бяла" кампания ползи ще извлекат и "Продължаваме промяната", и ГЕРБ, които "ще всмучат кампанията и така взаимно ще си помогнат".

Първан Симеонов коментира още, че свалянето на правителството е направило услуга на блока "Промяна", защото политическият разговор се е върнал в 2020 г. - за и против ГЕРБ. "Свалянето на кабинета беше прочетено като реставрация на стария режим", казва той.

В цялата картина засега непредвидими са действията на служебния кабинет на президента Радев. А както и историята на "Продължаваме промяната" сочи, служебните правителства могат да променят картината кардинално. Кампанията ще определи кой е надделял при формиране на нагласите за гласуването на 2 октомври.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар