Колко и къде са украинските бежанци в Европа (карта)

Към 31 август България е трета в ЕС по брой приети бежанци след съседната на Украйна Полша (1.3 млн.) и Испания (139 965)

Броят на украинците, търсещи подслон в Европа, остава висок шест месеца след началото войната
Броят на украинците, търсещи подслон в Европа, остава висок шест месеца след началото войната
Броят на украинците, търсещи подслон в Европа, остава висок шест месеца след началото войната    ©  Велко Ангелов
Броят на украинците, търсещи подслон в Европа, остава висок шест месеца след началото войната    ©  Велко Ангелов

Полша и Германия са страните, предоставили убежище на най-голям брой украински бежанци през август, бягащи от военната инвазия на Русия в страната им. Това показват последните данни, публикувани от статистическата служба на Европейския съюз Евростат.

В съседната на Украйна държава през месец август 67 280 души са получили временна закрила, докато други 62 140 украинци са потърсили убежище в Германия. Трета по брой мигранти за периода е Румъния с далеч по-малкото 9715, следвана от Франция с 6410 и Испания с 6165.

Голям дял от търсещите закрила в Полша през август, 28 на сто, са непълнолетни под 18-годишна възраст (19 120 деца). В Германия и Румъния този процент е дори още по-висок - 30% и 31%. По данни на Евростат за месец август децата от Украйна под 14-годишна, потърсили временно пребиваване, представляват повече от две трети от всички деца. Процентът на жените също остава значително по-висок от този на мъжете, основно следствие на забраната на Украйна мъже над 18-годишна възраст да напускат страната.

Когато става въпрос за съотношение на временната закрила спрямо населението във всяка държава членка, през август най-висок процент бежанци са приели в Естония, Полша и Литва.

Бежанци има, но емпатията е на привършване

Въпреки че броят на украинците, търсещи подслон в Европа, остава висок шест месеца след началото войната, броят на предоставените "социални грижи" драстично е намалял. Най-голям спад се наблюдава именно в България (1985 души по-малко спрямо юли), Ирландия (-1690) и Унгария (-1240).

Междувременно значителни увеличения са регистрирани в Полша (+9990), Франция (+2585) и Румъния (+2320).

България доскоро беше една от страните, предпочитана от украинските бежанци за временното им пребиваване. Мнозина от тях обаче започнаха да напускат страната ни заради "нарастващата несигурност за настаняването им". Това е установил Върховният комисариат за бежанците към ООН.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезли над 130 хил. украинци, като към момента са останали малко над 50 хил. Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част тръгват към други европейски страни.

Според Върховният комисариат за бежанците към ООН основната причина за напускането на украинците от страната ни е несигурността, която изпитват около настаняването си в правителствени бази и хотели. Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков и трябва да продължи до края на този месец. Друга причина украинците да напуснат България е невъзможността да плащат наем, пишат още от ООН.

Това явление се наблюдава от началото на лятото, когато първоначалния бежански поток към страната ни постепенно намалява за сметка на останалите държави от съюза (виж на графиката).

Въпреки това България все още държи третата позиция по брой приети бежанци - 130 290, след съседната на Украйна Полша, през която до 31 август са преминали малко над 1.3 млн. украинци. Втора е Испания с 139 965, а четвърта Словакия с 86 965.