След първата среща: ГЕРБ и ПП се разминаха за бюджета

Диалогът между двете най-големи партии в парламента ще продължи в експертни групи с участието и на други партии

По време на първата си официална среща ГЕРБ и ПП констатираха сходство по редица приоритети, но и разминаване по темата за финансовата политика
По време на първата си официална среща ГЕРБ и ПП констатираха сходство по редица приоритети, но и разминаване по темата за финансовата политика
По време на първата си официална среща ГЕРБ и ПП констатираха сходство по редица приоритети, но и разминаване по темата за финансовата политика    ©  Цветелина Белутова
По време на първата си официална среща ГЕРБ и ПП констатираха сходство по редица приоритети, но и разминаване по темата за финансовата политика    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • По време на първата среща ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП) констатираха сходства между част от приоритетите си, но и различия
  • Основното различие е по темата за финансовата политика
  • От ПП призоваха ГЕРБ да подкрепят предложението им парламентът да задължи служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 г.

Първата среща пред камерите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" завърши така, както се очакваше - двете основни партии в парламента констатираха, че имат сходства по част от приоритетите си, но и сериозни различия по финансовата политика на държавата.

Срещата беше по покана на ГЕРБ и в отговор на лансираната неотдавна идея от страна на ПП двете партии да водят открит разговор за приоритетите си по политики.

По време на разговора стана ясно, че и двете формации са на еднакви позиции по редица въпроси като приемането на България в еврозоната и шенгенското пространство, както и по законодателството, свързано с Плана за възстановяване и развитие. Вижданията им обаче се разминаха по въпроса дали парламентът трябва да приеме нов бюджет за следващата година или сегашният да бъде удължен и как може да бъде постигнат дефицит от 3% от БВП.

ПП и ГЕРБ избраха различни тактики за срещата

Темата на разговора - по предложените от ПП след изборите 16 приоритета по политики, предварително предполагаше да не се влезе в сериозна дискусия по нито един от тях предвид предварителната договорка дискусията да продължи само час. По тази причина и участниците в срещата бяха избрали различни тактики за начина, по който тя да протече. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова концентрира изказването си основно върху темите, по които има съгласие между двете формации като това отне близо 20 от общо 60-те минути от срещата.

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев пък се бяха подготвили за дебат по едно от основните различия между двете партии - за финансовата политика и по-специално за бюджета, като използваха случая да призоват ГЕРБ за подкрепа на внесената в парламента от ПП декларация, с която се задължава служебното правителство да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г. Това беше и в отговор на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който на няколко пъти в свои изказвания определи това разминаване като основно. "Искам да разбера какво мислят от ПП за дефицита в бюджета и как си представят точка 13 - 3% дефицит и още 7 млрд. дефицит, защото те излизат, изговарят кой не иска да увеличи пенсиите, заплатите, да раздава на бизнеса непрекъснато", каза Борисов на пресконференция в събота.

Точка 13 от 16-те приоритета на ПП предвижда ограничаване на бюджетния дефицит до 3% от БВП и максимално прозрачно изразходване на публичните средства.

Моята прогноза се разминава с твоята

Така темата за финансовата политика се превърна в другия основен акцент на срещата, а бившия финансов министър Асен Василев изненада присъстващите с презентация. Той заяви, че за следващата година се очаква размерът на брутния вътрешен продукт да се увеличи с 27 млрд. лв. спрямо 2022 г., което по думите му ще доведе до 11 млрд. лв. допълнителни приходи. "Пред нас не стои изборът бюджетна дисциплина или социален пакет, а какво още да включим в него, за да имаме 3% дефицит", каза Василев. Той призова ГЕРБ да подкрепи предложението на ПП парламентът да задължи служебния кабинет да внесе в парламента нов бюджет за следващата година. Същият призив отправи и другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

Делян Добрев от ГЕРБ опонира на Василев, че прогнозата му се разминава с данните на Министерството на финансите и на БНБ. "Пишем го 250 млрд. за догодина БВП-то и получаваме 3% излишък, много хубаво звучи, но ако вашата прогноза не се сбъдне, ние ще похарчим 5 милиарда. Това е сватбарско наддаване по отношение на БВП, на ръста, на разходите", каза Добрев.

Бившият финансов министър от третото правителство на Борисов Кирил Ананиев пък каза, че ако знаел, че Василев ще прави презентация, щял да донесе и неговата. По думите му тя щяла да се размине с тази на Василев в частта за БВП, дефицита в бюджета и държавния дълг. Според Ананиев прогнозата на Василев се основава на данни на МВФ, които обаче се очаква да се променят при новата прогноза и така може да се окажат неточни.

Къде са сходствата

Десислава Атанасова констатира сходства по част от обявените от ПП приоритети. Освен за влизането в еврозоната и Шенген, тя посочи, че има съгласие по темата за приемането на нов закон за антикорупционната комисия като отбеляза, че двата законопроекта - на ПП и на служебния кабинет, вече бяха приети на първо четене от правната комисия. По въпроса за въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор тя посочи, че ГЕРБ има "много детайлна програма по темата "Правосъдие". А по думите й създаването на постоянна комисия по конституционните въпроси било знак, че партията й има готовност да работи за съдебна реформа.

Другата тема, по която според Атанасова би могло да се постигне съгласие, е за увеличаването на прага за регистрация по ДДС до 160 хил. лв. От началото на 2023 г. той трябва да се вдигне двойно и да стане 100 хил. лв. "Ние сме и за увеличаване на минималната работна заплата, но за това трябва ясен разчет и консенсус, че трябва да се борим с причините за инфлацията. Този отговор минава през темата за горивата и цената на електроенергията за бизнеса и битовите потребители", каза тя.

Накрая Атанасова констатира, че между двете формации има различия по макрорамката на бюджета и по отделните му параметри и предложи въпросите да се обсъдят от експертни групи, в които да се включат и представители на другите партии в парламента и едва тогава да се вземе решение. Предложението й беше в отговор на призива на Кирил Петков да се постигне съгласие по макроикономическите параметри и да се изиска от служебното правителство да внесе нов бюджет за следващата година.

Приоритетите на ПП

1. Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия.

2. Увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната - на 860 лв.

3. Увеличаване на пенсиите с 20%.

4. Нова дефиниция за енергийна бедност и 2 тарифи за ток, газ, вода и парно на база на консумация.

5. Вдигане на данъчния креди за младите семейства с деца с 50%.

6. Таван за цената на тока за българския бизнес на 250 лв./МвЧ.

7. Таван за цената на газа от 300 лв./МвЧ независимо от пазарните флуктуации.

8. Закон за Антикорупционната комисия с разследващи функции.

9. Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства.

10. Продължаване на политиката учителските заплати да имат стойност 125% от средната работна заплата.

11. Гарантиране на минимална работна заплата за младите медицински сестри (1500 лв.) и младите лекари (2000 лв.).

12. Без увеличение на данъците.

13. Ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно изразходване на публичните средства.

14. Подкрепа на България за влизането в еврозоната и Шенген.

15. Допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС до 160 хил. лв.

16. Приемането на 22-та закона нужни за Плана за възстановяване и устойчивост и успешното усвояване на тези средства, нужни на българската икономика.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valdim avatar :-?
    Dimov

    Танго между двама, които се мразят, но знаят, че отстрани ги гледат как танцуват. И в настоящия танц внимаваха да не се настъпят.

    В живота омразата е кръстовище - може да те отведе на неочаквано място,

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........

    Политиката все пак е процес на градене на мостове и консолидиране на съгласие около определени приоритети. В този смисъл няма нищо лошо политиците да говорят, лошото е, че това се прави май с предизоборна цел.

    Имам чувството, че ПП ще загубят от тази антагонистична тактика - видяхме, че има известно клатушкане на гласоподаватели от диапазона ПП-ДБ и е напълно възможно канибализацията да проработи в обратната посока. От друга страна, ПП се концентрират основно върху кухи послания, които са прекалено сложни за масовия електорат. Това с корупцията работеше, защото беше просто и в целта. Сега Кирцата не спира да плямпа за 16 политики, които и авторът на текста учтиво е приложил. Това е трудно за възприемане послание поради обема и характера, като в същото време дават удобната възможност на политическите опоненти да натъртват от една страна на лошата работа на АВ като финансов министър, от друга умело да припомнят спомена за 1997-та година чрез напълно основателните критики (особено предвид динамиката в лихвите и огромния скок в цената на обслужване на дълга) за несъвместимостта на очакването за поредно ударно увеличение на социалните разходи и разумен дефицит без вдигане на данъци.

    Концентрацията върху толкова дълго послание може да изиграе лоша електорална шега, просто защото ПП не предлага нищо ново, което да се асимилира лесно. Фиксацията в дебата коя прогноза е по-вярна им върши работа само в ядрото от избиратели, които така или иначе се клатят между ПП и ДБ. А самият Кирил Петков вече няма капацитета да привлича достатъчно внимание и практически стана абсолютен еквивалент на Борисов - или го обичаш, или го мразиш. Бацето имаше своите кюлчета и Мата Хари, Кирил има парапета и Лена. За разлика от Киро обаче Борисов има структури, контакти и позиции - все пак Герб е партия с 16 години история, а ПП дето се вика още не са си публикували документите на сайта...

    В момента единственият коз на ПП би бил да акцентират върху евентуалния провал на първия мандат с тезата, че те могат да градят широки коалиции, което всъщност те просто не могат. А покрай последните гостувания и изказвания на хората от ИТН (Тошко при Карбовски, Слави от ФБ) излизат все повече любопитни информации как е протичала комуникацията и относно диспропорционалната тежест на ПП във вземането на решения. Така не се гради коалиция. Ако Тошко си изпълни заканата да отиде пак при Карбовски да разказва за Кирцата, ще излезнат още по-любопитни неща. В крайна сметка политиката не е бизнес кейс от някое кухо книжле по стратегически мениджмънт, на което да кажеш, че се ръководиш по примера на балансираните скоркарти на проф. Портър, при който бай дъ уей съм учил.

    С риск да кажа нещо много еретично за градския жълтопаветник мисля, че съгласието за кабинет под някаква форма с Герб е единственото мъдро решение от страна на ПП. Така или иначе перспективите са лоши ако се отида на още едни избори. Дали ще разочароват част от избирателите си има значение единствено около местните избори, за които те все още нямат структурите, нито разпознаваеми лица. Умното би било да се опитат да се консолидират с ДБ около кандидатурата на Бонев от СС, който има шансове да спечели срещу Фандъкова, а в същото време да го играят като коректив на управлението на Герб. Евентуално биха могли да използват това време за да градят структури и по-устойчиви алианси с други играчи. А съставянето на кабинет ще даде ценно време - все пак при коалиция 2 + 1(имат общо 120 депутата, тоест трябва и трети играч, но отлюспването на депутати е игра в която и двете партии имат опит) биха имали шанса да управляват по-дълго. Това обаче изисква някакво стратегическо мислене и визия, като би представлявало и ценен урок по преглъщане на его, от което ПП лидерството така или иначе има огромен излишък. Това обаче пък би дало мощен тласък на Христос Иванов, ако не подкрепи подобен формат, а той в жаждата си за власт е способен да направи именно това. В крайна сметка обаче това може да е проблем за след много време. А на ПП им трябва именно време за да се научат как точно да играят политическата игра, защото днес просто не могат да я играят. Изборите в подобна тежка ситуация са много трудни и всеки има своя опортюнити кост, ако ми се разреши да поговоря на харвардски.

    Ако обаче пичагите бутат към още едни избори, то тогава трябва да се молят за ниска активност. Избирателите по оста ПП-ДБ така или иначе ходят да гласуват активно, все пак това са комсомолците с тагове на профилните снимки "Аз подкрепям Никола Минчев"/"Той/Ти брош" и прочее декларативни кухи послания на градската десница. Ако Ганя рязко се заинтересува към гласуването, то Възраждане може да стане още по-сериозна сила, особено ако има турболенции през зимата...

    Нередност?
Нов коментар