Ще одобри ли парламентът изпращане на оръжие за Украйна

ДБ внесе в парламента проекторешение, с което задължава служебния кабинет да подготви пакет за военна помощ в срок от 14 дни

"Демократична България" внесе в парламента проекторешение за предоставяне на оръжие и военна техника на Украйна
"Демократична България" внесе в парламента проекторешение за предоставяне на оръжие и военна техника на Украйна
"Демократична България" внесе в парламента проекторешение за предоставяне на оръжие и военна техника на Украйна    ©  Лили Тоушек
"Демократична България" внесе в парламента проекторешение за предоставяне на оръжие и военна техника на Украйна    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От "Демократична България" предлагат временна парламентарна комисия да следи дали служебния кабинет изпълнява сроковете на решението
  • Депутатите от обединението настояват проекторешението да влезе в дневния ред на парламента още тази седмица
  • Проекторешение за военна помощ за Украйна внесоха и от ГЕРБ

След сблъсъка на парламентарно представените партии в навечерието на откриването на новото Народно събрание по въпроса дали на тържественото заседание да бъде поканена посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, се очаква ново противопоставяне - този път по въпроса дали депутатите да одобрят изпращането на оръжие, военна техника и боеприпаси от българската армия за Украйна.

Проект за такова решение беше внесен от народните представители от "Демократична България" (ДБ) още в първия ден на работата на новия парламент, но заради перипетиите, през които премина изборът на председател на Народното събрание, темата остана малко встрани от фокуса на внимание на партиите в парламента. В понеделник подобно проекторешение внесоха и от ГЕРБ.

Какво предвижда проектът за решение на ДБ

Освен предоставянето на оръжие за Украйна, внесеното от ДБ проекторешение обхваща по-широк кръг от въпроси, свързани с получаването на военна техника срещу помощта за украинската армия, продължаващата модернизация на българската войска, както и конкретни срокове, които задължават служебното правителство да предприеме определени стъпки в тази посока.

Проектът за решение задължава служебното правителство в срок от 14 дни от приемането му в пленарната зала да подготви пакет за военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставянето на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в зависимост от исканията на украинската страна и възможностите за предоставянето на тази помощ от наша, което след това да се ратифицира от българския парламент.

В срок от 30 дни Министерският съвет трябва да внесе в парламента всеобхватна програма за превъоръжаване на българската армия с планове за придобиване на заместваща техника на тази, предоставена на Украйна от съюзниците, предвижда още проекторешението, като служебният кабинет трябва в 10-дневен срок от приемането на решението да организира консултации със страните от НАТО. Освен това служебният кабинет трябва да внесе в Народното събрание проекта за инвестиционен разход за придобиването на втората партида изтребители F-16 block 70, както и законодателни промени, свързани с отбраната.

Внесеното от ДБ проекторешение предвижда и създаването на временна парламентарна комисия, която да осъществява контрол върху изпълнението на това решение, която да се състои от по двама представители от всяка парламентарна група.

Какво предвижда проекторешението на ГЕРБ

Текстът на проекторешението на ГЕРБ е подобен на този на ДБ. Той предвижда Министерският съвет да внесе проект за решение в парламента за предоставянето на военна помощ за Украйна на оръжия и военна техника с отпаднала необходимост от българската армия. А в срок от един месец след приемането на документа от Народното събрание служебният кабинет да извърши преглед на възможностите за замяна на тази техника със съвременни отбранителни системи от евроатлантическите ни партньори.

Проекторешението предвижда още служебният кабинет да проведе разговори с партньорите ни от НАТО за усилването на източния фланг на алианса чрез съвместна охрана на въздушното пространство на България до пристигането от САЩ поръчаните от България изтребители F-16. От ГЕРБ предлагат и Министерският съвет да предложи на парламента пакет от мерки за подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката и инфраструктурата на страната.

Служебният кабинет трябва да подкрепи и съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, както и усилията на международната общност за разследване на военните престъпления на руската армия на територията на Украйна.

България е една от малкото страни в ЕС, заедно с Гърция, Унгария, Малта и Кипър, която не подкрепи иска на Украйна срещу руската агресия в Европейския съд за правата на човека.

Ще има ли подкрепа проекторешението

Ако се съди по предварителните заявки на партиите, не би трябвало да има проблем с одобрението на решението за предоставяне на оръжие за Украйна. В предишния парламент ГЕРБ внесе проекторешение за предоставянето на военна помощ за Украйна, но тогавашното мнозинство от "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" гласува решение тази помощ да бъде под формата на ремонт на военна техника на украинската армия. Тогава решението беше компромисно, заради твърдата позиция на един от коалиционните партньори - БСП, които заплашваха да напуснат управляващото мнозинство, ако в парламента се гласува за предоставянето на оръжие на Украйна.

От "Продължаваме промяната" също декларират, че са "за" подпомагането на Украйна с оръжие. "Ще подкрепим предложението България да участва с военна помощ за Украйна. Ще ги подпомогнем в зависимост от нуждите", каза неотдавна зам.-председателят на парламента Никола Минчев пред БНТ. От ДПС не са изразили официална позиция какво ще бъде поведението на депутатите им в пленарната зала, ако се гласува такова проекторешение, но в предишния парламент позицията на движението беше в полза на предоставянето на оръжие за Украйна.

Доста интересна еволюция претърпя позицията на бившия служебен премиер Стефан Янев. Първо в качеството си на министър на отбраната от правителството на Кирил Петков той беше уволнен заради несъгласието му с позицията, че войната в Украйна е война, а не както той определяше агресията като "военна операция". Впоследствие Янев започна да нарича конфликта "война", но се обявяваше против предоставянето на въоръжение от българската на украинската армия с аргумента, че ако изпратим такава техника, няма да има с какво да я заменим. В неделя пред "Нова телевизия" Янев беше малко по-категоричен в подкрепата си за предоставянето на военна техника за Украйна. "Ние нямаме против да се дава оръжие на Украйна, ако бъде заменено, защото нямаме излишно оръжие. Виждаме, че и други мислят така", заяви той, визирайки внесеното от ДБ проекторешение.

Кои са против

Така от седемте парламентарно представени политически сили само две се очертава да са твърдо против - БСП и "Възраждане". Президентът Румен Радев, чието служебно правителство управлява (и ако това решение бъде прието ще трябва да го изпълнява), също не одобрява изпращането на оръжие за Украйна. Аргументът на държавния глава е, че ако подпомогнем украинската армия с оръжие, има опасност България да бъде въвлечена във военния конфликт. Последно Радев разкритикува евентуалното приемане на такова решение в словото си пред депутатите при тържественото откриване на новия парламент и нарече "войнолюбци" формациите, които настояват да се изпрати оръжие за Украйна. "Като професионалист знам, че именно най-възбудените войнолюбци няма да хванат оръжие, но с лекота залагат живота на българите. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в Народното събрание", каза президентът от парламентарната трибуна.

Депутатите от ДБ са внесли искане до председателя на парламента Вежди Рашидов гласуването на проекта за решение да влезе в дневния ред на парламента още тази седмица, но на този етап не е ясно дали това ще се случи. Принципно практиката в предишните парламенти беше проектите за решения на Народното събрание първо да минават за обсъждане през ресорните парламентарни комисии, но могат и директно да се внесат в пленарната зала за гласуване.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    Демократична България защо не се завърнат към жалките си опити да правят реформи в сфери, които не разбират (великата правна реформа), вместо да си бъркат носовете в теми, от които и самите те не разбират.

    Наистина е нелепо как партия с минимална тежест в този парламент(7,4% при активност от 39.4%) си присвоява правото да взема важни решения сякаш е първа политическа сила...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Видео какво се случва с украинска гаубица след употреба на БГ боеприпас:

    https://t.me/denazi_UA/26738

    Нередност?
Нов коментар