Турнето на Гешев в парламента се спъна в БСП

Сговорът на главния прокурор за "правна реформа" по негов модел засега не събира конституционно мнозинство

"Най-добрият червен конец за вас е делото КТБ", каза депутатът Явор Божанков на главния прокурор Иван Гешев
"Най-добрият червен конец за вас е делото КТБ", каза депутатът Явор Божанков на главния прокурор Иван Гешев
"Най-добрият червен конец за вас е делото КТБ", каза депутатът Явор Божанков на главния прокурор Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
"Най-добрият червен конец за вас е делото КТБ", каза депутатът Явор Божанков на главния прокурор Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • БСП попитаха главния прокурор какво му пречи да работи.
  • Социалистите назоваха проблема: няма битка с корупцията по високите етажи на властта.
  • Левицата поиска оставката на Гешев.

Активността на главния прокурор Иван Гешев, която започна от свикването на 48-ото Народно събрание и явно цели да предотврати дори минималната възможност партиите да постигнат съгласие за промени в конституцията, с които да се намалят правомощията му и да се увеличи отчетността му, преминава в различни публични изяви срещи. Паралелно със засиленото си участие в медиите шефът на обвинението се среща с ученици в училища, с опечалени родители на загинали деца, а в последните дни прекарва значително време в парламента за среща с партиите, които са решили да откликнат на поканата му за разговор за така наречената от него правна реформа.

Политическата част от кампанията на Гешев преминаваше гладко, като ГЕРБ, ДПС и "Български възход" демонстрираха приятелска добронамереност към положението на главния прокурор, след като реформата на статута му официално влезе в условията за финансиране на страната от фондовете на ЕС. Така беше до вторник, когато турнето му в парламента се спъна в разговора с депутатите от БСП.

Една различна среща

Ден по-рано социалистите решиха да удовлетворят искането на главния прокурор за среща, която още от самото начало започна различно в сравнение с предишните. За разлика от лидерите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход", Корнелия Нинова не демонстрира удоволствие от "вниманието" на Гешев, а края на двучасовия дебат депутатите от БСП поискаха оставката му.

"За вас има добри и лоши олигарси. Божков беше олигарх, но неговите разговори с Борисов не бяха важни. Ние сме за орязване на правомощията на главния прокурор, за активно разследване. Съдебната реформа трябва да е такава, че да доведе до вашата оставка", каза юристът Явор Божанков.

Той припомни на главния прокурор знакови казуси, по които или не е имало разследвания, или и да е имало такива, те не са завършвали с обвинение. В отговор Гешев каза, че речта на Божанков е политическа, и добави, че не би си позволил да иска неговата оставка, защото това би било нарушение на разделението на властите.

"Политиците говорят политически, прокурорите - не"

Тук се намеси Корнелия Нинова, която заяви, че "е напълно естествено изявленията на народните представители да са политически, но не е нормално обаче главният прокурор да държи политически речи".

Нинова попита какви са пречките пред обвинението да разследва. "Липсват присъди за корупция по високите етажи на властта", добави тя и призова Гешев да каже какво му пречи да работи, за да помислят депутатите как да го променят.

Явор Божанков обърна внимание на това, че главният прокурор в публичните си изяви не спира да говори за бум на телефонните измами и организираната престъпност, но не дава конкретни данни и така всъщност се опитва "да припише проблема на политическата система" заради закриването на спецправосъдието. "Няма законодателна пречка да работите. Говорим за автоцензура, която си налагате като държавно обвинение и Вие като държавен прокурор", заяви той.

Депутатът припомни думите на Гешев в интервю за "Капитал", че инициалите ДП в делото КТБ може да означават "държавно предприятие", а не Делян Пеевски, както и SMS-ите между главния прокурор и говорителката на Борисов - Севделина Арнаудова. На това Гешев отговори с цитат от библията. "Моето търпение ще победи вашето лукавство", каза главният прокурор, обяснявайки, че така се е обърнал Христос към фарисеите.

Червеният конец КТБ

След като шефът на обвинението насочи разговора за липсата на реални резултати от работата му към религията, Божанков го попита дали е вярващ християнин предвид червения конец на китката му. "Най-добрият червен конец за вас е делото КТБ", каза му депутатът и напусна залата.

Кристиан Вигенин, който е член на ръководството на БСП, коментира, че възприема действията на Гешев като искане депутатите да спрат да го критикуват и да не обръщат внимание на работата му. "Това няма как да стане. Ако говорим за нарушено чувство за справедливост, причината е в усещането за избирателно правосъдие. То не е внушение, а нещо, което хората виждат и изпитват. Твърде често правосъдието се използва, за да се постави чадър над едни и да се преследват други, не да се постигне справедливост", каза Вигенин. А Гешев му отговори, че не се притеснява от критики.

Корнелия Нинова попита за пореден път ръководството на прокуратурата какво им пречи да работят, а оттам за пореден път поискаха нов Наказателен кодекс. След което Нинова попита с какво действащият закон пречи пета година на обвинението да направи експертиза за строежа на оградата по границата. И въпросът й остана без ясен отговор.

Сговорът за "правна реформа" няма конституционно мнозинство

След края на срещата пред журналисти Нинова потвърди, че застава зад думите на Явор Божанков за оставката на Гешев. "Ние имаме решение на органите на БСП, че искаме оставката му, това е ясно", каза тя.

Така всъщност срещата с депутатите от БСП се превърна в първото изпитание за главния прокурор в кампанията му да отхвърли от прокуратурата отговорността за състоянието на правосъдната система. И показа, че замислената поредна имитация на съдебна реформа е възможно да не бъде прокарана в парламента (при отказа засега от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да обсъждат с Гешев темата).

Сценарият за подмяна изглеждаше вероятен след разговорите на главния прокурор с ГЕРБ, ДПС и "Български възход" на Стефан Янев. След срещата с БСП става ясно, че прокуратурата не е успяла да си набави конституционно мнозинство, с което да проведе "правната реформа" по модела на Гешев, която хем да бъде обявена за успешна, хем да запази непокътнати статутът и ролята му в съдебната система.