Филчев още съветва Гешев, а законът за Филчев става закон за Гешев

Правната комисия подкрепи на първо четене законопроекта на МС за разследване на главния прокурор, но с уговорката, че той няма голям шанс да бъде приет от този парламент

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Законът на Министерския съвет с нов механизъм за разследване на главния прокурор мина през правната комисия за първо четене
  • На практика обаче няма шанс той да бъде приет окончателно от този парламент
  • Две запомнящи се реплики: Гешев призна, че бившият главен прокурор Никола Филчев още му е съветник, а депутатът от ГЕРБ Богомил Балачев заяви, че покойният прокурор Николай Колев си заслужавал убийството

Бившият главен прокурор Никола Филчев продължава да е член на експертния съвет на настоящия главен прокурор на България Иван Гешев. Самият Гешев обаче не намира нищо нередно в това, защото Филчев "нито е осъждан, нито е подсъдим". Така Гешев отговори на зададен му въпрос по време на заседанието на парламентарната правна комисия по законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които най-после и с голямо забавяне да се въведе ефективен механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Проблем обаче има и той е в това, че първоначалният повод европейските институции да настояват за въвеждане в българското законодателство на механизъм за независимо разследване на главния прокурор е именно Никола Филчев и периодът, през който той оглавяваше държавното обвинение (1999 - 2005 г.). Преди 14 години, през 2009 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург обяви по делото "Колеви срещу България", че поради авторитарния стил на управление на Никола Филчев и неговите приближени в прокуратурата, наложената атмосфера на страх, използването на заплахи и всякакъв натиск, в България е било невъзможно и юридически, и практически да се повдигне обвинение срещу главния прокурор и да се проведе ефективно и независимо разследване на множеството твърдения за извършени престъпления и нарушения от Филчев, включително и че е замесен в убийството на прокурора от върховната прокуратура Николай Колев. "Заради йерархичната структура на прокуратурата и, както изглежда, нейните вътрешни методи на работа, никой прокурор не би издал решение за повдигане на обвинение срещу главния прокурор. Изглежда, това се дължи на факта, че главният прокурор и високопоставени прокурори имат правото да отменят всяко такова решение, взето от подчинен прокурор или следовател. В резултат от това главният прокурор все още не може да бъде временно отстранен от работа против волята му, тъй като това може да стане само ако срещу него са повдигнати обвинения", се казва в това решение на ЕСПЧ.

Вече 14 години Съветът на Европа и редица други европейски институции очакват това решение да бъде изпълнено, като в България се въведе ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Приемането на такава реформа е и едно от условията за отпускане на предвидените за България европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Вместо това и досега Никола Филчев съветва главния прокурор, както впрочем и предишния - Сотир Цацаров.

Пред депутатите от правната комисия в четвъртък Иван Гешев заяви: "В дилема съм дали да се гордея, или да се срамувам, че се прави закон за Гешев." Но всъщност законът е колкото за Гешев, толкова и за Филчев - той трябва да регламентира институционалния статус на българския главен прокурор.

В крайна сметка правната комисия одобри на първо четене законопроекта на Министерския съвет (с 12 гласа "за", един против и 8 въздържали се), но отхвърли аналогичния законопроект на Надежда Йорданова и група депутати от "Демократична България". Единодушно бе приет и втория законопроект на МС за промени в НПК, с които се уреждат правата на непълнолетните участници в наказателния процес в съответствие с правото на ЕС. Отхвърлен бе законопроектът на Бойко Рашков за даване на повече права на разследващите органи - да образуват дела, да искат директно от съда използването на специални разузнавателни средства и разрешения за извършването на редица процесуално-следствени действия, без посредничеството на прокуратурата. Отхвърлен бе също така проектът на Костадин Костадинов и група депутати от "Възраждане", предвиждащ разследването на главния прокурор да се повери на директора на Националната следствена служба (НСлС), която пък да се отдели като самостоятелно звено в съдебната власт, както бе преди години. Подкрепа получи друг законопроект на "Възраждане" за промени в НПК, с който се предлагат мерки срещу формализма в наказателния процес.

Шансовете обаче този парламент да приеме закон за разследване на главния прокурор остават все така нищожни. В залата се чуха много изказвания от мнозинството, че гласуването на законопроекта на МС е просто един добър знак за позиционирането на политическите сили по отношение на темата, но той едва ли ще мине на второ четене. От една страна, все по-близо идва моментът на разпускане на настоящия парламент, а подобно законодателство не бива да се форсира, смята председателят на правната комисия Радомир Чолаков. Не бива да се поставя приемането на закони в зависимост получаването или неполучаването на пари по Плана за възстановяване и устойчивост, коментира той. Не може суверенна държава да моли за пари и да предлага да си променя законодателството, беше неговата теза, макар че България има такъв ангажимент, при това съвсем безплатно, пред Съвета на Европа и неговите органи. Чолаков отправи и упрек към Министерството на правосъдието защо не е постигнато предварително съгласие с Върховния касационен съд по този законопроект, а трябвало парламентът да влиза в ролята на арбитър. Което всъщност е основната задача на парламента. И пак Чолаков предложи да се търсят "алтернативни решения", като например разследване на главния прокурор от прокурор във Върховната касационна прокуратура или по механизма, предложен от "Възраждане" - от директора на НСлС, макар че и двата варианта са отхвърлени от Венецианската комисия като неприемливи, защото не могат да гарантират ефективно и независимо разследване.

Хамид Хамид от ДПС пък обяви, че подобна реформа минава само през промени в конституцията, а такова мнозинство няма.

Самото заседание на правната комисия в четвъртък започна донейде фарсово с активното участие на Чолаков и главния прокурор Гешев. Миналата сряда мнозинството в правната комисия отложи разискването и гласуването на законопроектите, с които се цели въвеждането на нов механизъм за разследване на главния прокурор, с мотив, че Иван Гешев искал лично да се яви и да бъде изслушан по тези законопроекти. Днес обаче стана ясно, че той е бил поканен не само да изложи становището си по закона, но преди това - за "обсъждане на въпроси, свързани с дейността на прокуратурата". Това даде повод на Гешев да започне изложението си с изявление, че всъщност по конституция не бил длъжен да се отзове на поканата, но уважавал институцията на парламента и затова дошъл, а не че е искал. След което започна да поучава и мъмри народните представители - че трета поредна година не били обсъждани годишните доклади на прокуратурата, че очаква въпросите, които ще му задават, да са важни за българските граждани, че законодателството не е на ниво, че трябва да се слуша мнението на професионалистите, че не са приети предложенията му за пияните шофьори, какво трябва да правят пиар отделите в Народното събрание и т.н. Депутатите започнаха да му задават въпроси за конкретни дела и проверки - от цените на газа, през случая Nexo, руската намеса в България, взривовете, шпионската афера, отравянето на Гебрев и др. На повечето въпроси Гешев отговаряше уклончиво, макар и многословно, че не знае конкретни факти от делата, които си имат наблюдаващ прокурор и ще идва по-подготвен в парламента, ако такива въпроси са му зададени предварително. Но като се стигна до въпроса за проверката на къщата в Барселона и преведен ли е вече докладът на испанските служби по подозренията в пране на пари от бившия премиер Бойко Борисов, Гешев стана по-рязък и по-лаконичен - преводът бил готов, но сега пък се чакал отговор от кипърските служби,

Така или иначе, това разводни последвалия дебат по законопроектите и основната тема за разследването на главния прокурор, за който Гешев се изказа с пренебрежение - усъмни се в качествата на авторите на законопроекта и на няколко пъти заяви, че като говорел със студенти за него, те се били забавлявали. Законът, според него и противоконституционен.

Никой съдия не иска да си причини това нещо (да разследва главния прокурор като прокурор ад хок - бел. ред.), ще остане само някой съдия от една съсловна организация, която не питае добри чувства към него, заяви Гешев, очевидно намеквайки за Съюза на съдиите в България. И отбеляза, че ако главният прокурор се казвал Христо Иванов нямало да има такъв проблем.

Скандалът, с който ще се запомни заседанието на правната комисия в четвъртък, е изявлението на депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, адвокат от Варна, който каза, че напразно толкова много се развявало делото "Колеви срещу България". "Познавам Николай Колев, той беше от нашия край, познавам и Филчев, и той беше от нашия край. Колев си го заслужаваше, той правеше поразии", каза Балачев, което предизвика остра реакция от присъстващите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2

    Защо се гори мокра слама при свършека на съответното НС? За да се вдига пушек. За пред жълтопаветниците.

    Нередност?
Нов коментар