🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Два сценария за "вечен" престой на Кошлуков в БНТ

След като се оказа "консултант" на БНТ 3, конкурентът му за нов генерален директор на БНТ Сашо Йовков започна да бави делото срещу конкурса

Емил Кошлуков заедно с двете представителки в СЕМ, излъчени от президентската квота - Габриела Наплатанова и Соня Момчилова
Емил Кошлуков заедно с двете представителки в СЕМ, излъчени от президентската квота - Габриела Наплатанова и Соня Момчилова
Емил Кошлуков заедно с двете представителки в СЕМ, излъчени от президентската квота - Габриела Наплатанова и Соня Момчилова    ©  Цветелина Белутова
Емил Кошлуков заедно с двете представителки в СЕМ, излъчени от президентската квота - Габриела Наплатанова и Соня Момчилова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От решението на съда зависи и обявяването на процедура за нов избор за директор на БНТ.
  • Възможно е тя да възпроизведе същия резултат - да не бъде избран никой и Кошлуков да остане.
  • Как ще се развие ситуацията зависи от двете представителки на президента в СЕМ.

В БНТ в скоро време не се очаква нищо ново. Причината е известна още от лятото: въпреки констатираните редица проблеми в държавната медиа под ръководството на Емил Кошлуков Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да избере нов генерален директор.

След провала на конкурса процедурата беше обжалвана от една от участничките в него. А неяснотата до какво ще доведе съдебният процес накара членовете на регулатора публично да съобщят, че няма да обявят нова процедура, докато не се реши юридическият казус.

Така Емил Кошлуков остана начело на БНТ временно. Веднага след това се отприщиха поредица уж случайни събития. Без да имат пряка връзка помежду си, те изглеждат прецизно режисирани с една цел: Кошлуков да управлява БНТ колкото се може по дълго, и то без да има мандат за това.

Някак между другото към делото, заведено от Ирина Величкова (неуспял кандидат за генерален директор на БНТ), се присъедини друг кандидат, също неполучил подкрепата на членовете на СЕМ - Сашо Йовков. Междувременно Йовков, който през 2020 г. беше освободен от Емил Кошлуков, се оказа тихомълком назначен отново. Въпреки че се пенсионира, той се е сдобил с консултантски договор към БНТ 3.

Веднага след като бившият спортен журналист получи новия пост, неговите адвокати започнаха да бавят делото. С което на практика увеличават престоя на Емил Кошлуков в БНТ.

"Капитал" се свърза с генералния директор на телевизията. След като чу темата на разговора обаче, Кошлуков отбеляза, че "няма коментар", и затвори.

Междувременно на 3 ноември адвокатите на неговия подчинен - Сашо Йовков, за пореден път не позволиха решаване по същество на съдебното дело. Пред "Капитал" председателката на СЕМ Соня Момчилова коментира, че очевидно става дума за "шиканиране на процеса". "Ние обаче сме с вързани ръце. Защото ако изберем нов директор на БНТ и нещо с това дело стане, има опасност всичките решения на новия директор да са нищожни", каза Момчилова.

По думите на Йовков "няма нищо умишлено", а бавенето "просто така се получи".

Низ от "случайности"

Делото срещу решението на медийния регулатор да не избере директор на БНТ беше заведено от участвалата в конкурса юристка Ирина Величкова. Веднага след това СЕМ реши, че няма да започне нова процедура по избор на генерален директор заради опасността решенията на новия директор да станат жертва на съдебния процес.

Решението остави Емил Кошлуков начело на БНТ, въпреки че за него в конкурса от пет гласа имаше само един "за" и той беше на излъчената от ГЕРБ Галина Георгиева. По това време се предполагаше, че маневрите целят оставането на Кошлуков в БНТ до изборите през октомври. Оказа се обаче, че "допълнителният" му мандат може да бъде продължаван.

И се започна едно бавене

В началото на септември Сашо Йовков , който се присъедини към иска на Величкова, на практика блокира началото на делото, представяйки болничен непосредствено преди първото заседание. Седмици по-късно стана причина и за второ отлагане.

В началото на ноември, този път чрез адвокатите си, той отново отложи съдебното решение. Повод за това стана неявяването като свидетел на стенографката от последното заседание от конкурса за генерален директор, която процесуалните представители на Йовков искат да бъде разпитана. Те твърдят, че така ще се установи дали на въпросното заседание е взето решение за прекратяване на конкурса. Държавната такса от адвокатите обаче е внесена в последния възможен момент, така че на практика свидетелката не е успяла да бъде призована редовно.

Пред "Капитал" Йовков коментира, че не вижда причина да бъде обвиняван за забавянето. "Няма да търся такава сметка и на адвокатите си", каза той. А на въпрос защо се е присъединил към делото и какво точно оспорва в несъстоялия се избор той отговори: "Уважавам решението на Ирина, та затова." "Целя правилникът да се промени и да се промени пълната импотентност на този конкурс", каза още консултантът в БНТ 3, без да уточнява за какъв правилник говори. Може би той има предвид процедурните правила за избор на генерален директор на БНТ, които СЕМ смята така или иначе, че трябва да се променят.

Какво (на)прави СЕМ

Докато се случва всичко това, медийният регулатор не е повдигал публично въпроса за действията си, свързани с конкурса, след като през лятото реши да го отложи заради делото. В края на август пък СЕМ не прие отчета на Кошлуков за първите шест месеца на годината. Той беше подкрепен отново само с гласа на излъчената от ГЕРБ Галина Георгиева.

Това обаче не даде повод на регулатора да обяви нов избор. Председателката на СЕМ Соня Момчилова (излъчена от президентската квота) каза пред "Капитал", че "каквото и да си мислят всички, е по-добре да не се рискува и да се изчака краят на делото". "Аз също не съм подкрепила Кошлуков", коментира тя.

Именно заради действията на излъчените от Румен Радев Соня Момчилова и Габриела Наплатанова всъщност конкурсът се провали, въпреки че темата с начина на управление на БНТ не е от вчера.

Кошлуков завинаги

Оттук нататък има два сценария почти по Закона на Мърфи - лош и по-лош. Но изводът и от двата е, че скоро промяна в БНТ няма да има.

Лошият сценарий е нова процедура за генерален директор на обществената телевизия да започне едва след окончателното приключване на делото, както твърди шефката на СЕМ Момчилова. Според част от останалите членове на регулатора това би било излишно протакане, защото опит за избор може да се направи след приключване на делото само на първа инстанция.

Кога да започне нова процедура трябва да се насрочи с гласуване. Вотът в СЕМ обаче ще бъде разделен 3 на 2 гласа. Президентската квота плюс Галина Георгиева (излъчена от ГЕРБ) очевидно ще се застъпват за по-бавния вариант. А излъчените от ПП и ДБ Симона Велева и Пролет Велкова ще настояват новата процедура да започне веднага след решението на първата инстанция - Административен съд - София-област. Очевидно мнозинството е за бавната писта, която ще удължи престоя на Кошлуков в телевизията.

По-лошият сценарий е независим от времето. И той е, че когато и да обяви СЕМ нов конкурс, отново да не се събере мнозинство за ефективен избор. И Кошлуков да продължи да е начело на БНТ все така "временно".

Тогава хипотетично може да започне ново съдебно дело. И протакането да изглежда като вечност, през която обществената медиа ще се управлява от генералния директор с изтекъл мандат, чиито отчети дори не се приемат от медийния регулатор.

Разцепление за войната в Украйна

По време на заседанието на СЕМ във вторник пък Пролет Велкова и Симона Велева се разграничиха с декларации от публично изразена позиция на председателката на регулатора Соня Момчилова. Повод за изявленията им беше интервю на Момчилова за БНТ от неделя. В него тя насърчи излъчването на всевъзможни гледни точки за войната в Украйна.

"Зрителите за пореден път чуха г-жа Момчилова да поощрява т.нар. друга гледна точка за войната в Украйна, казвайки: "Мисленето в парадигмата враг - жертва е конструкция тип заготовка." Всъщност мисленето в тази парадигма e на страните от ЕС и на Общото събрание на ООН, ако това се има предвид под заготовка", каза Пролет Велкова. "Г-жа Момчилова застъпи позиции, които противоречат на демократичните ценности, залегнали в обществения ни договор", каза още тя.

Симона Велева от своя страна припомни, че България има ясна позиция по войната в Украйна.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 3

    Кошлука се римува с боклука. Не изказвам мнение за г-н Кошлука.

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 1

    Като го слушах на онова заседание на СЕМ на какво направи Пролет Велкова, чак започна да ми допада Кошлуков. Като гледам информацията в карето мисля, че хич не е грешал даже, щом плурализмът толкова лесно пада в жертва на глупостите на жълтопаветната журналистика.

    Нередност?
Нов коментар