С обновен състав СЕМ ще избира директор на БНТ

Управляващите се отказаха да разширяват състава на регулатора

Пролет Велкова и Симона Велева влязоха в СЕМ от квотата на Народното събрание, а президентът излъчи Габриела Наплатанова за регулатора
Пролет Велкова и Симона Велева влязоха в СЕМ от квотата на Народното събрание, а президентът излъчи Габриела Наплатанова за регулатора
Пролет Велкова и Симона Велева влязоха в СЕМ от квотата на Народното събрание, а президентът излъчи Габриела Наплатанова за регулатора    ©  Велко Ангелов
Пролет Велкова и Симона Велева влязоха в СЕМ от квотата на Народното събрание, а президентът излъчи Габриела Наплатанова за регулатора    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С обновен и изцяло попълнен състав Съветът за електронни медии (СЕМ) ще движи процедурата за избор на генерален директор на БНТ, започната от предишния състав на съвета. Управляващите се отказаха да разширяват членовете на регулатора от 5 на 7 души, каквото намерение беше обсъждано доскоро. Тихият развой на събитията се случи, след като в понеделник Румен Радев излъчи и президентската кандидатурата за СЕМ.

От квотата на държавния глава в регулатора влиза журналистката от бТВ Габриела Наплатанова. В телевизията, в чийто екип е от самото ѝ създаване, Наплатанова отразява теми, свързани най-вече с външната политика на България, проблеми в сферата на сигурността и отбраната, въоръжени конфликти на Балканите, Ирак и Афганистан. Автор е на няколко десетки документални проекта на външнополитически и военни теми, свързани с НАТО.

Съпругът на Наплатанова е пилотът и командир на авиобазата "Граф Игнатиево" ген. Николай Русев. Русев и Радев са близки от времето, в което и двамата са служили във Военновъздушните сили на България.

Назначаването на Наплатанова беше възприето добре от част от партиите в управляващата коалиция, които виждат възможност да се направи консенсусен избор на генерален директор на БНТ.

За попълването на СЕМ имаше съмнения, че може да се нареди сред невралгични теми като войната в Украйна, българското вето върху кандидат-членството в ЕС на Северна Македония и спирането на газа от страна на Русия, по които има търкания и вътре в коалицията, и с президента.

Причината е, че медийният регулатор е ключов орган - макар и да работи по остарял за сегашната ситуация закон, СЕМ има възможност да държи "в хватка" обществените и да упражнява някакъв контрол и върху частните радиа и телевизии. Но като най-важната му функция досега се е доказал изборът на генералните директори на БНТ и БНР.

Изборът за генерален директор на БНТ предстои в следващите два месеца, а малко преди процедурата да бъде задвижена, президентът и парламентът излъчиха своите кандидатури за органа. От страна на Народното събрание в СЕМ влязоха Пролет Велкова (предложена от ДБ) и юристката Симона Велева (предложена от ПП).

"Има такъв народ" опитаха да лансират за медийния регулатор името водещия със спорна репутация Мартин Карбовски. Този ход обаче се прие от коалиционните партньори по-скоро като блъф, чиято цел е партията на Трифонов да компенсира "изгубеното" място в СЕМ с лансиран от нея кандидат за генерален директор на държавната телевизия.

Съмненията в тази посока се потвърдиха от развоя на събитията. Новината за номинацията на Карбовски наистина предизвика вълна от обществени реакции, а медийната гилдия организира протест. В крайна сметка Карбовски сам обяви, че не иска да става "чиновник в СЕМ".

Впоследствие коалиционните партньори на ИТН в управлението коментираха неофициално, че партията ясно е заявила претенциите си за БНТ. "Има такъв народ" дори са споменали и конкретно име - актьорът Камен Воденичаров. Той самият не отрече пред "Капитал", че е водил разговори с партийни представители в тази посока.

От "Демократична България" обаче са обяснили, че СЕМ трябва да бъде независим регулатор и те не могат да въздействат на тяхната кандидатка (по онова време) за кого да гласува. На сходна позиция са и медийните експерти в ПП.

Въпреки нагласата, че членовете на СЕМ трябва сами да изберат генералния директор на БНТ, някои от потенциалните кандидати за поста казаха пред "Капитал", че без "политически гръб" подобен избор е почти невъзможен. И макар управляващите да отричат официално, те самите знаят, че възможност за влияние в тази посока има.

Ето защо беше от съществено значение кого ще излъчи Радев в 5-членния орган, в който от квотата на президента са двама души, а останалите се избират от парламента. Изборът на шеф на БНТ е с обикновено мнозинство от трима души. Затова според "Продължаваме промяната" и "Демократична България" кого ще номинира президентът Радев беше ключово за възможността да бъде направен повече професионален, отколкото политически избор на нов генерален директор на обществената телевизия.

В настоящия състав на СЕМ има двама души с вече започнали мандати - Галина Георгиева и Соня Момчилова.

Момчилова беше излъчена от президента Румен Радев, но се смята за близка и до "Има такъв народ" - най-малкото защото е била текстописец в "Шоуто на Слави". Галина Георгиева беше предложена за член на СЕМ от Вежди Рашидов (ГЕРБ) през 2019 г. и избрана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля" на Веселин Марешки. Известна е също и с това, че е завършила аграрна икономика с общ успех 3.89.

Давайки си сметка, че тези гласове лесно могат да се обединят зад кандидатура за БНТ в стил настоящия директор Емил Кошлуков, ПП и ДБ обмисляха вариант да разширят състава на СЕМ с излъчени от неправителствения сектор кандидати. Ако Радев номинира някого, който заедно с Момчилова и Георгиева да изберат шефа на БНТ, обществената медия може са заприлича на 7/8 ТВ, коментираха от управляващите тогава защо биха внесли подобни законови промени. След огласеното от президента назначение идеята е "замразена".

Така след попълване на състава на СЕМ интересът и вниманието са насочени към директорския пост в БНТ. Изборът трябва да се състои до месец юни, когато изтича мандатът на Емил Кошлуков.