🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Допълнителният мандат" на Кошлуков в БНТ се увеличава още

Жалба до съда спира обявяването на нова процедура за генерален директор на телевизията

След провала на конкурса за генерален директор на БНТ Емил Кошлуков остана на поста до избирането на негов наследник
След провала на конкурса за генерален директор на БНТ Емил Кошлуков остана на поста до избирането на негов наследник
След провала на конкурса за генерален директор на БНТ Емил Кошлуков остана на поста до избирането на негов наследник    ©  Цветелина Белутова
След провала на конкурса за генерален директор на БНТ Емил Кошлуков остана на поста до избирането на негов наследник    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • СЕМ не стартира бързо нов конкурс за шеф на БНТ.
  • Ако се стигне до предсрочни избори, по това време Кошлуков ще ръководи медията.
  • В регулатора смятат, че "нямат опция" да бавят много процедурата.

Събота, 9 юли, преди обед. В ефира на Канал 1 на обществената медия тече обичайното за този час предаване "Денят започва с Георги Любенов". Политическите гости са преминали и е дошло времето за култура: говори актьорът Камен Донев. Тогава, не щеш ли, програмата на БНТ прекъсва, за да се излъчи на живо от Бургас партийно събитие на ГЕРБ, по време на което взема думата лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов.

Зрителят няма шанс: същото събитие пряко предават и другите две национални телевизии - бТВ и Нова.

Подобни сутрешни "съобщения", излъчвани на живо и без право на журналистически въпроси, които да помрачат one man show-то бяха рутинни както за търговските, така и за обществената медия допреди година, когато ГЕРБ управляваха. Затова и ироничните въпроси от съботния ден - да не би Борисов да се е върнал на власт, без да сме разбрали, звучаха уместно.

Излъчваната по същество предизборна проява не нарушава формално закона, защото поне официално не сме в предизборна кампания. Но върна на дневен ред съществения и за политическата, и за медийната среда разговор: как се управлява обществената медия.

Отговор неотдавна даде Павол Салай (директор за Балканите на "Репортери без граници"). В интервю за "Капитал" той коментира, че под ръководството на генералния директор Емил Кошлуков БНТ е влошила качеството си и не отразява безпристрастно изборния процес в страната. "Българските обществени медии като цяло са податливи на политически натиск и прекалено зависими от ръководството си в борбата срещу този натиск", обобщава Салай.

Ето защо смяната на Кошлуков след изтичане на мандата му, се смяташе за една от основните крачки, които трябва да се направят в посока освобождаване от политически зависимости на БНТ.

Преди седмици се оказа, че това няма да се случи лесно. Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да събере мнозинство, за да избере нов титуляр на мястото на Кошлуков. Това го остави начело на телевизията, но от регулатора съобщиха, че бързо ще обявят нов конкурс. Миналата седмица обаче стана ясно, че жалба, подадена до Административния съд София област ще възпре тези намерения и на практика ще удължи още "допълнителния мандат", който Кошлуков получи.

Провалът

След попълване на овакантените места в Съвета за електронни медии, някак по условие беше ясно, че новият състав на СЕМ вече с представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще приведе в действие застъпваната отдавна от двете партии теза, че директорът на телевизията трябва да бъде независим.

Заради политическо противоборство между президента (той има двама представители в СЕМ) и управляващите партии до единодействие в посока смяна на ръководството на телевизията обаче не се стигна.

Така в началото на юли проведеният конкурс за генерален директор на БНТ не доведе до смяна в ръководството на телевизията. И макар че Кошлуков получи само един глас в своя подкрепа (на Галина Георгиева, излъчена от ГЕРБ) от петчленния СЕМ, той остана начело на телевизията.

Кошлуков ще бъде на поста до провеждането на нов конкурс, в който някой от кандидатите успее да събере мнозинство от трима души.

И все пак: нов директор преди изборите?

Ако този парламент в бъдещите две седмици не успее да излъчи кабинет, именно Кошлуков ще организира реда на политическо застъпничество в телевизията. Затова и веднага след провала на конкурса членовете на СЕМ обявиха, че ще започнат нов "още идната седмица".

Процедурата обикновено отнема около два месеца и ако бяха успели да обявят конкурса, то можеше да има вариант, при който обществената медия да се сдобие с ново ръководство непосредствено преди евентуален предсрочен вот наесен.

По-скоро не

Миналата седмица обаче в публичното пространство се появи неясно съобщение, което гласеше, че Съветът не може да обяви нов конкурс, тъй като резултатите от предишния са обжалвани.

На заседанието в четвъртък председателят на регулатора Соня Момчилова се мотивира, че документът, с който регулаторът е известен за обжалването, е постъпил късно в сряда и до заседанието на СЕМ тя не е успяла да се запознае с него.

Така до гласуване на начало на нова процедура не се стигна. Отлагането ѝ беше прието с 4 гласа "за" и "един против".

"Въвлечени сме в юридически казус, който има нужда от известно време за обмисляне, за да може да сме сигурни, че когато открием процедура за избор на нов генерален директор, тя ще е юридически чиста и няма да бъде компрометирана, а иначе това по никакъв начин не отлага намеренията ни колкото е възможно по-бързо тази процедура да бъде открита", каза Пролет Велкова от съвета.

Какъв е проблемът?

Юридическият казус, за който говори Велкова, е жалба, заведена пред Административен съд София област (АССО) от Ирина Величкова. Тя беше един от кандидатите за позицията на генерален директор.

Величкова, която е бивш юрисконсулт и към БНТ, и бивш правен консултант към СЕМ, е намерила дефект в конкурса на основание, че формално не е обявен неговият край, въпреки че очевидно няма произведен избор.

След като узнават за жалбата СЕМ се допитват до трима различни специалисти по административно право. По информация на "Капитал" и тримата съветват регулатора да не започва нов конкурс поне докато стане ясно дали жалбата ще бъде допусната до разглеждане.

"В противен случай може да се окаже, че обявяваме нов конкурс, но ако стигнем до избор, той може да се окаже невалиден", обясни член на СЕМ.

Резултатът

Резултатът от този дребен наглед сюжет може да се окаже решаващ. На първо място заради сроковете. Съдът има месец, в който да се произнесе дали жалбата на Ирина Величкова е основателна. Това означава, че ако СЕМ се придържа към мнението на специалистите и изчака този развой, конкурс преди началото на август едва ли ще може да се обяви. Освен ако съдът не се произнесе по-рано.

Съществува възможност обаче магистратите изобщо да не спазят едномесечния срок, защото той е инструктивен.

Оттам нататък, ако жалбата бъде призната за основателна, може да се стигне до дело. Ако се чака края му - Емил Кошлуков може спокойно да получи един допълнителен мандат начело на БНТ, без въобще да е избиран отново на поста.

"Няма опция да чакаме толкова. Ако се проточат много нещата, задължително ще обявим нов конкурс", коментираха пред "Капитал" от СЕМ.

При всички положения обаче ако регулаторът се придържа към неформалното си до момента решение да чака развой поне по допустимостта на жалбата на Величкова, то новият конкурс ще бъде обявен най-рано между две седмици и месец, а провеждането му ще се забави поне до октомври. Тоест, в "допълнителния мандат" мандат на Кошлуков ще влезе и провеждането на избори, ако се стигне до такива. Ако пък събитията се развият още по-бавно, е възможно Кошлуков да оглавява БНТ поне до края на годината.