🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как София да стане един от добрите градове за живеене

Групата "Екипът на София" предлага стратегия за радикална промяна в управлението на столицата, която да обедини политици, граждани и експерти преди местните избори през есента

Градът няма нужда от досегашния хаос в управлението, който доведе до ремонти на ремонта, невъзможни за живеене квартали и потискаща среда
Градът няма нужда от досегашния хаос в управлението, който доведе до ремонти на ремонта, невъзможни за живеене квартали и потискаща среда
Градът няма нужда от досегашния хаос в управлението, който доведе до ремонти на ремонта, невъзможни за живеене квартали и потискаща среда    ©  Георги Кожухаров
Градът няма нужда от досегашния хаос в управлението, който доведе до ремонти на ремонта, невъзможни за живеене квартали и потискаща среда    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Екипът на София" обединява 70 експерти по градски политики, системно управление, процеси, данни, планиране и медиация. Ядрото му са създателите на дългосрочната стратегия "Визия за София", събрала огромно количество данни, познание и решения. Членовете на групата са водили и/или участвали в процеса по създаването на "Топлоцентралата", "Софияплан", "Капана", Лаборатория за градско развитие и др. Публикуваме предложението им за нов модел за управление на столицата.

Предлагаме модел, в който гражданите и експертите, данните и диалогът имат водеща роля в управлението на София. Начинът за неговото реализиране е чрез предизборна коалиция от реформистки настроени политици, граждани и експерти - за мнозинство в общинския съвет и обща кандидатури за кмет, районни кметове и общински съветници. Моделът се състои от три компонента: 1. Знание. 2. План. 3. Екип.

Защо има нужда от такъв модел?

Традиционната структура на Столичната община и районите ѝ, наследство от бюрократизма на миналия век, не позволява достатъчно гъвкаво и прогресивно управление на града. София страда от системни пороци. Реагира тромаво и закъсняло. Звената ѝ не обменят информация и често действат в различни посоки. Създават се предпоставки за корупция. Не можем да проследим изпълнението на целите и задачите. Въпреки че 15 години общината се управлява от един и същ екип, за цялото това време градското управление не е реформирано, а фокусът остава върху усвояване на средства и изграждане на физическа среда - често със спорни резултати. Не са припознати добри практики, дори собствени, а стратегическите документи не се изпълняват, липсва политическа воля за иновация и визия.

Всички ние виждаме София такава, до каквато води досегашният модел. Тя е град, който изобщо не достига потенциала си. Гражданите му са недоволни от въздуха, трафика, детските градини, презастрояването, зелените площи, бавните реакции на институциите, агресията, мръсотията. Докато градската управа решава тези проблеми "на парче" и "на пожар", те никога няма да спрат да възникват. Необходим е координиран, компетентен и преди всичко включващ гражданите механизъм, по който София да подхожда към съдбата си.

Има нужда от нов подход към местните избори и управлението на града, който да позволи истинско визионерство - активна и способна община, която привлича и да работи с компетентни хора и по най-добрия начин да успява да ангажира гражданите си, за да развие потенциала на София.

Какво предлагаме?

Предлагаме модел, в който гражданите и експертите, данните и диалогът имат водеща роля. Модел, в който ключов аспект е подготовката - ясна визия, която обхваща всички сектори и аспекти на живот в града и която е подплатена с план за изпълнение. Не политическа програма от няколко страници, а конкретен, детайлен план за нормативни реформи, приоритетни действия, отговорни страни, необходими задачи, разчетени във времето и базирани на знание.

За да се случи това, са необходими съвместни усилия на политици, граждани, експерти, бизнес, неправителствени организации. Единствено ангажирайки конструктивно пълния потенциал на обитателите си, столицата може да се промени с бързи темпове и да се превърне в град, който предлага наистина добра среда за живот, отглеждане на деца, спорт и култура, правене на бизнес. Същественото подобрение на живота в София ще дойде не с пъти по-голям общински бюджет, а с координирани, последователни и въвличащи действия, ангажиращи многото и различни ресурси, налични в града ни.

Моделът, който предлагаме, разчита на предизборна коалиция от реформистки настроени политици, граждани и експерти, за да осигури необходимото мнозинство в общинския съвет. Една такава коалиция трябва да надскочи партийните ядра и да убеди огромното количество негласуващи граждани, че и след изборите те могат да имат доверие в местната власт и да участват в изграждането на по-добра среда, стъпвайки върху споделени приоритети.

"Екипът на София" смята, че има три основни стълба, върху които трябва да почива бъдещото прогресивно управление на града:

Знание

Необходимо е реално познание, почиващо на обективни данни и професионални анализи за развитието на града. Това значи ангажирани експерти, които да участват в градското управление не само временно и по проекти, а постоянно и с фокус върху споделени от граждани и политици приоритети за близкото бъдеще. Опитът ни показва, че такива приоритети задължително включват по-зелена и здравословна среда, овластяването на кварталните общности, улесняване на придвижването, подпомагане на хората в трудно положение, равен старт в живота за всички деца, много по-качествени тротоари, улици, площади и фасади, както и достъпни възможности за бизнес. Никога досега българските партии не са включвали цялото богатство от данни, технология и познание в предизборните си планове. Време е да го направим заедно.

План

Градът няма нужда от досегашния хаос в управлението, който доведе до ремонти на ремонта, невъзможни за живеене квартали и потискаща среда. За да постигне целите си, управленският екип се нуждае от обмислена пътна карта както за създаването на коалиция между партии, граждански организации и експерти, така и за ясни, конкретни и поставени във времето стъпки по време на последващото управление, одит на направеното до момента и завършване на започнатите проекти. Необходима е подготовка "от ден едно", която да осигури фокус, ясни роли и в кратък порядък необходимите действия, за да усетят гражданите на София истински, че промяна е възможна. Никога досега българските партии не са излизали с конкретен план по стъпки, проекти за нормативни актове, отговорни страни за необходимите действия и подготвена структура, която да ги изпълни.

Екип

Подходът на кандидат-супергерой, който може да реши всички проблеми, независимо от хората около себе си, никога не е сработвал добре, независимо колко популярен е кандидатът. Гражданите са уморени от еднолични спасители, които решават управленската си задача чак след като спечелят изборите. София има нужда от добре сработен управленски екип от авторитетни специалисти, диалогични хора с доказан опит и чисти намерения, имащи познанията за проблемите и решенията, обединени около общите приоритети и участвали в създаването на плана за изпълнението им. Екип, в който най-способните и най-готовите от партиите, експертите и кварталните общности работят заедно, за да извлекат най-доброто от потенциала на града.

Има ли нужда да измисляме нови модели, вместо да почерпим опит?

Всеки град има специфики и своя общност. Но има отлични примери за такъв модел. Градове, близки до София по размер, финанси и манталитет, като Загреб, Братислава и Будапеща реализираха сериозен напредък именно чрез подобни модели. През последните години тези градове успяха да осъществят качествена промяна в начина, по който експерти, граждани и политици работят заедно. В София имаме всички необходими съставки, за да направим нещо още по-добро. Можем заедно да променим управлението на София радикално и в мащаб, с истинска отдаденост, проактивност, въвличане на гражданите и експертен поглед към проблемите и решенията.

"Екипът на София" не цели самостоятелно явяване на избори, а работа и застъпничество за формиране на предизборна реформистка коалиция по ясни критерии, на база на взаимно доверие, включваща всички необходими елементи от предлагания модел и почиваща на активно сътрудничество с граждани и експерти.

Въпреки шумното недоволство на софиянци от проблемите на града е видимо, че гражданите все по-рядко припознават изборите като инструмент за промяна. Избирателната активност на местни избори е спаднала двойно - от 84% през 1991 до 42% през 2019. Мнозинството софиянци искат промяна, но същевременно вероятно не виждат как досегашният модел може да им я достави. Близо 60% от гражданите не гласуват на местни избори. Те добре разбират, че традиционният подход към избори и управление няма да даде по-добри резултати.

Необходимо е нещо различно. Пътна карта към политическата задача, която да произведе отговорна коалиция на база на знание, подробен план за действие и екип от способни хора за конкретни задачи. Месеците до местните избори трябва да бъдат използвани за съвместното извеждане на основните приоритети и цели пред бъдещото управление на града, за формирането и сработването на такъв екип и за формулирането на конкретен план.

В този процес изборът на кандидат за кмет е важна, но не единствена стъпка. Бъдещото управление на София зависи от добрите резултати на описания процес, в това число одит на започнати проекти, подготовка на бюджет 2024 и план за реформа на структурата и отделните звена на общината по начин, който да отговаря на задачите пред града. Всички тези, а и множество други задачи трябва да бъдат координирани паралелно и през прозрачна публична платформа, в която всеки един участник да заявява ясно ангажиментите си, а гражданите да могат да следят прогреса на подготовката и изпълнението на приоритетите, за да направят информиран избор.

Само по този начин може да бъде възстановено доверието във възможността София да бъде един от добрите градове за живот в Европа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Стига толкова Фъндък ...

    Нередност?
Нов коментар