🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой даде най-много пари за обществени поръчки през 2022 г.

Обявените през годината търгове са за почти 24 млрд. лв., а сключените договори надвишават 14 млрд. лв. Това е нов рекорд за държавата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на политическата нестабилност - първото различно от ГЕРБ правителство за повече от десетилетие и поредният служебен кабинет, съчетан с нови парламентарни избори - държавата е харчила рекордни суми през обществените поръчки през тази година и е обявила нови търгове за близо 50% повече пари спрямо 2021 г.

Накратко: сключените договори за 2022 г. са за 14.3 млрд. лв., а обявените поръчки са с прогнозна стойност 23.95 млрд. лв. За последното число обаче трябва да се има предвид и инфлацията, която е особено голяма при електроенергията, горивата и строителството. Само тези три сектора повишават общата сума с милиарди, дори при запазване на предишните обеми.

Интересен факт от данните на Агенцията за обществени поръчки е, че по-голямата част и от възложените дейности, и от новите поръчки са по времето на служебното правителство на Румен Радев, макар то да управлява само 5 месеца. Това означава, че кабинетът на Кирил Петков и държавата като цяло при неговото управление са били значително по-премерени в разходите.

Иначе сред най-големите възложители няма изненади - сред тях са Агенция "Пътна инфраструктура", държавните енергийни компании, Столичната община и здравеопазването.

Дългоочакваните договори за нови пътища

След като Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) беше повод за скандали и големи публични спорове на различни представители от властта през 2022 г., все пак се стигна до подписването на няколко дългоочаквани договора. Единият е за изграждане на тунела под Шипка, чиято стойност е 300 млн. лв. без ДДС. Изпълнителите са "Хидрострой" и "Пътни строежи - Велико Търново" на бизнесмена и бивш шеф на АПИ Велико Желев и "Пътинженерингстрой-Т" на Григор Иванов.

Поръчката беше обявена още в края на 2020 г., но дълго време не се стигаше до подписване на договор. В рамките му се предвижда изграждането на участък с дължина 10.5 км, от които почти 8 км са ново строителство, а 2.6 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4 км. Тунелът под Шипка ще е 3.22 км и ще е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента в България.

Другата ключова поръчка е за изграждането на 75 км от магистралата между Русе и Велико Търново.

Тя е разделена на две обособени позиции, като участъкът от Русе до Бяла ще бъде работа на фирмите "Инфра Експерт", "Автомагистрали - Черно море", "Пътинженерингстрой-Т" и "Трансконсулт-22". Строителството ще струва почти 763 млн. лв. без ДДС и трябва да приключи за 5 години и 8 месеца.

Отсечката, която включва обхода на Бяла, ще се изгражда от "Европейски пътища", "Грома холд", "Водно строителство - Благоевград", "Автомагистрали Хемус" и "Пътпроект 2000" срещу малко над 660 млн. лв. без ДДС.

През 2022 г. бяха сключени и редица договори за поддържане на пътищата по райони в страната в рамките на четири години, както и за доставка и поставяне на мантинели, пътни знаци и т.н. Тези договори имат противоречива слава, тъй като през тях се възлагаха и основни ремонти, които би трябвало да минават през открита обществена поръчка, но вместо това се възлагаха директно на фирмите, отговарящи за конкретна област, без проект, без строителен надзор и разрешение за строеж. Това поставяше под съмнение и контрола на качеството на тези иначе важни ремонти.

Общата сума на сключени от АПИ договори през годината е над 2.3 млрд. лв., а на обявените нови поръчки - 3.7 млрд. лв.

ЕСО: мегапоръчки за електропроводи

На трето място е Електроенергиен системен оператор (ЕСО) - той е възложил през април две поръчки за по 183 млн. лв. (с "Импулс ко" и "ЕМУ") и две за по 93 млн. лв. (пак със същите фирми) за възстановяване или изграждане а електропроводи.

Има и други големи поръчки - за по 24 млн. лв. и 9 млн. лв. - "Възстановяване на антикорозионното покритие на съществуващи стоманени конструкции и електросъоръжения от електропреносната мрежа".

Повечето поръчки се възлагат на "Ему", която е бившата фирма на директора на ЕСО Ангелин Цачев.

Големите поръчки на София

Една от най-големите поръчки на Столичната община е за реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово и е на стойност 46 млн. лв. Изпълнител е обединение между "Главболгарстрой" и дъщерното му дружество "ГБС - Пловдив". Проектът се финансира от оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.

Друг ключов голям търг беше за изграждането на канализация в "Драгалевци" за 34.59 млн. лв., чийто изпълнител ще е "Трейс груп холд". Нова канализация ще има и в Нови Искър срещу почти 20 млн. лв., като нея ще изгради "Автомагистрали София", както и в Банкя, която ще струва над 28 млн. лв. и договорът ще се изпълнява от специализираната във ВиК "Райкомерс конструкшън".

През декември Столичната община е сключила и договор за 38 млн. лв. без ДДС с "Електрохолд трейд" за доставка на електроенергия за общинското "Столично предприятие за третиране на отпадъци".

Другите големи възложители

На четвърто място с най-голяма сума на възложените договори попада Военномедицинска академия, където логично повечето възложени търгове са за доставка на лекарства и медицински консумативи. Около една трета от сумата всъщност е за лекарства за 120.7 млн. лв. по договор, подписан с "Про фармация" през юли 2022 г. Компанията е собственост на д-р Георги Пасков.

Държавната топлоцентрала "Марица-изток 2" е сключила най-големия си договор за 2022 г. с държавната "Мини Марица-изток 2" за депониране на пепелина, изгребвана от сгуроотвала на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД в депо за неопасни отпадъци за три години за общо 34.6 млн. лв. без ДДС.

Друг голям договор на ТЕЦ-а е за 29 млн. лв. със старозагорската "Пещострой", която е специлизирана фирма в областта на пещостроителната и изолационна дейност и е собственост на Господин Жечев Господинов.

Предметът на договора е именно пещостроителни и изолационни работи по време на ремонти на котлоагрегати, турбоагрегати, сероочистващи инсталации и инсталации за обезводняване на гипс в ТЕЦ "Марица-изток 2".

ТЕЦ "Марица-изток 2" е сключила и два договора за по 23.7 млн. лв. за доставка на варовик с "Интертни материали - Ямбол" и "Пир-импекс".

Все още няма коментари
Нов коментар