🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всичко е шест. Какво казва Румен Радев с преназначаването на служебния кабинет

Президентът издаде нов указ за временно правителство и насрочи изборите за 2 април

Румен Радев ще управлява държавата още няколко месеца
Румен Радев ще управлява държавата още няколко месеца
Румен Радев ще управлява държавата още няколко месеца    ©  Цветелина Белутова
Румен Радев ще управлява държавата още няколко месеца    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев преназначи днес досегашния служебен кабинет за нов мандат. Той беше длъжен да издаде нов указ за временно правителство заедно с насрочването на нови избори за парламент на 2 април. За разлика от преди две години обаче, когато той, в същата ситуация на последователни кабинети, направи сериозни промени, този път съставът е практически същият. Единствената разлика е смяната на министъра на културата. И от двата факта могат да се направят изводи за това какво да се очаква от правителството и президента през следващите месеци.

Преназначаването на почти всички министри за (поне) още един служебен мандат означава, че и президентът, и те самите са доволни от свършеното и начина, по който се работи досега. Иначе казано, през идващите месеци може да се очаква още от същото.

В някои области това е добра новина. През последните месеци служебният кабинет например спазва добра бюджетна дисциплина, успява да поддържа нисък дефицит, на последната дългова емисия постигна прилични лихвени нива. Министърката на финансите показа и силна активност по отношение на еврозоната. Това обаче едва ли ще е достатъчно, за да успее България да влезе в еврозоната, след като тази седмица парламентът блокира приемането на промени в закона за застраховането (повече по темата очаквайте в седмичния "Капитал"). За съжаление провалът за еврозоната едва ли ще е единственият неуспех по отношение на засилената интеграция на България.

Под въпрос е и влизането в "Шенген", като има сериозна вероятност през тази година България да се окаже единствената държава в ЕС извън зоната за свободно пътуване (освен Кипър, който е изключение по други причини). Причините за това са две. От една страна, липсата на работещ парламент продължава да блокира приемането на ключови закони за върховенството на правото и борба с корупцията. За разлика отпреди две години и темата за корупцията вече не присъства в публичните послания на президента, а и последното му правителство върна някои от знаковите практики на ГЕРБ, най-вече в енергетиката.

От друга страна, Румен Радев и служебното правителство имат ясна външна политика, която в сегашната ситуация ги поставя във все по-голяма изолация в ЕС. Позицията на президента, че на Украйна не трябва да се помага с оръжие, за да не се разпалва войната там, е в много рязко противоречие с рязкото увеличение на военната помощ от страните в НАТО и (повечето от) ЕС. Погледнат отвън Румен Радев (и съответно България) изглежда, че застъпва проруски позиции в много ключов момент от войната в Украйна. Това прави всеки проект за по-силна интеграция в ЕС - и "Шенген" и еврозоната, изключително трудни.

Вижте тук анализ и прогноза какво ще се случва през следващите месеци.

Заедно с това през следващият "мандат" на служебното правителство ще се запазят и някои спорни практики от сегашното. В миналия брой на "Капитал" журналистите Велина Господинова и Ивайло Станчев описаха някои от видимите мрежи в служебната власт, през които могат да се прокарват различни интереси. Вижте ги тук.

Единствената смяна в служебния кабинет - на Велислав Минеков, също е показателна. Казусът с Народния театър - назначената там от директора Васил Василев бивша пиарка на Ахмед Доган Велислава Кръстева и постъпката на режисьора Александър Морфов, който написа на вратата на кабинета й "Изчезвай", продължава да предизвиква реакции в социалните мрежи и разделение в гилдията, а главният драматург на театъра Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев подадоха оставка.

В предаването "120 минути" по бTV в неделя Минеков коментира, че "ситуацията в Народния театър започва да придобива значение на политически натиск, включително и към мен". Смяната му като министър се приема като знак, че статуквото в най-важната театрална институция е победило.

Новият министър на културата е диригентът Найден Тодоров, който от 2017 г. е директор на Софийската филхармония. Работил е с различни оркестри в България и чужбина и е носител на множество награди.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    Радев въведе нова мода в политиката :(. Цялото ти поведение, действия, дори решения да се водят от скъпоплатени социологически агенции, ПР-и, анализатори, съветници. Те следят обществените нагласи, настроения, пишат му това, което хората искат да чуят, карат го да избягва телевизиони изяви в телевизии, за да не направи някакъв гаф, анализаторите му обикалят медиите и манипулират общественото мнение и т.н. Гледаме, че и новите политици, най-вече тези от ПП, възприеха същият подход да работят с ПР-агенции и да залъгват и манипулират избирателите си. За сега тази така да се нарече "нова мода" води до успех - Радев с предварително заучени, кухи фрази, празни приказки, популизъм има все още висок рейтинг, хората два пъти го избират за президент, а ПП и шарлатаните Киро и другия станаха дори министрър председател и финансов министър. Но най-големият шарлатанин си е точно Радев, който определено се подразни, че на политическата сцена се появиха и други шарлатани работещи ПР -агенции и залъгващи по същия начин като него обществото.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Много точно заглавие! Поздравление за анонимника.

    Наистина в момента всичко е 6 от 6, защото непартийните кабинети на Радев, дай, Боже, по-дълго време да спъват наложеното от Борисовите 12-годишни управления корупционно разложение, където спечелването на всяка обществена поръчка има цена кеш/в куфар. Този мазен залък на мига бе подет и от "променливите", които осребриха (чрез посредници) както директивата за отказ от руски газ, така и милиардната военна помощ за Украина. Да не споменавам и темата Nexo и Христос Ивановата дружина... Както и трите маймуни в ролята на Нинова, която като председател на Междуведомствената комисия за извос на военна продукция нищичко не е разбрала от 24/7 износа на БГ военна продукция за Украина при забрана от НС това да се прави...

    Т.е. Радевите н е п а р т и й н и кабинети са пръчката в колелата на станалата вече част от ДНК-то ни обществена корупция, когато, за да получиш нещо - оправен магистрален водопровод/асфалтирана улица/очовечена зелена площ - трябва да намиш точния човек, комуто...

    Нека да гледаме на служебните правителства през тоя диоптър.
    А че медията предизборно ни обърква представите с тезите на лансираните от нея партизани, е въпрос на медията и на онова лого с райе, неизменно фигуриращо долу вляво и на тази страница.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Ако министрите от служебното правителство със свои пари плащат щети от осъществявания неправилен метод за държавни финанси със силно влияние за неустойчива покупателна способност на официалната валута, дали щяха да приемат участие в правителството?
    Наличната държавна финансова грешка е водещата причина за сегашната инфлация.
    Защо Министерският съвет е с реално съгласие за запазване на водещата причина за сегашната инфлация?

    Нередност?
Нов коментар