🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нарушил ли е Иван Гешев в САЩ етичния кодекс на магистратите

Едно от правилата в него гласи, че "магистратът не участва по какъвто и да е начин и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние"

Снимка от дискусията за последиците от руската инвазия в Украйна, организирана от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.
Снимка от дискусията за последиците от руската инвазия в Украйна, организирана от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.
Снимка от дискусията за последиците от руската инвазия в Украйна, организирана от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.    ©  Прокуратура на Република България
Снимка от дискусията за последиците от руската инвазия в Украйна, организирана от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.    ©  Прокуратура на Република България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев пътува до САЩ, където, според съобщение на пресслужбата му е взел "участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън". Заради широката публичност, която самата прокуратура даде на тази визита, тя стана повод за множество уточняващи въпроси за нейната цел и обстоятелствата около организирането й.

Като гражданин в отпуск

Част от фактите по темата вече се изясниха. Например това, че главният прокурор всъщност не е бил на същинската молитвена закуска с американския президент, а на съпътстващо събитие, организирано от двама конгресмени в конферентната зала на хотел във Вашингтон.

После стана ясно и друго: че главният прокурор не е бил на официално посещение в САЩ. За да отиде до Вашингтон, Гешев е ползвал своя платен годишен отпуск, т.е. не е присъствал на мероприятието в качеството си на административен ръководител на обвинението. Освен това, пътуването му не е било финансирано с пари от бюджета на прокуратурата. Това се посочва в отговора на зам.-главния прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Красимира Филипова до вече бившия народен представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Засега не е ясно как е платено посещението му, като и този въпрос се оказва обект на дискусии.

В посещението на Иван Гешев в САЩ обаче има и един по-голям проблем. И той е, че в качеството си на магистрат, без значение дали е в отпуск или не, главният прокурор няма как да участва в политически сбирки, каквото по същество е бил форумът в хотела във Вашингтон, представен с темата за последиците от нахлуването на Русия в Украйна.

Публикациите за участниците, включително в съобщенията на самата прокуратура, на интернет страницата на Движението за права и свободи (ДПС) и постове в социалните мрежи (като тези на посланика на Румъния в САЩ) потвърждават политическия характер на мероприятието. А според Кодекса за етично поведение на българските магистрати "магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние". Този текст се намира в Раздел IV, озаглавен "Правила за предотвратяване конфликт на интереси". Т.е. извън условието съдиите и прокурорите да са деполитизирани, се забранява участие във всяка носеща политическа окраска дейност.

Къде обаче се е озовал главният прокурор?

От публикациите на пресцентъра на прокуратурата става ясно, че по време на пътуването си до Вашингтон Гешев е участвал в дискусия, на която са присъствали политици от Югоизточна и Източна Европа и която се е провела в една от сградите на американския Конгрес. Публикувани са и снимки с организаторите на събитието - конгресмените от Републиканската партия Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.

Събитието, посветено на последиците от руската експанзия в Украйна, на страницата на ДПС е описано така: "На форума присъстват политици от всички балкански страни, както и депутати от Австрия, Германия и др". За него съобщава в туитър и Андрей Мурару - посланикът на Румъния в САЩ. От публикуваните снимки става ясно, че повечето присъстващи са или конгресмени, или депутати в парламентите на държавата, която представляват, както и посланици. Поне публично не се споменава за участие на други магистрати във форума.

Според пресцентъра на прокуратурата Иван Гешев дори е говорил пред форума, но не става ясно в какво качество, след като е пътувал до САЩ като гражданин. Справката с етичния кодекс обаче поставя въпроса нарушил ли е главният прокурор с изявите си във Вашингтон правилата за поведение на магистратите.

От пресцентъра на обвинението не отговориха на въпроса на "Капитал" защо ръководителят му е бил на политически форум, което Етичният кодекс на магистратите забранява. Този въпрос може да бъде изяснен от Висшия съдебен съвет или Инспектората към него, които могат да установят нарушени ли са правилата.

До този момент не е известно съдебният орган да се е самосезирал, каквато практика е прилагал при други случаи. През 2020 г. например ВСС се самосезира за клип на песен, сниман в Съдебната палата, като Инспекторатът започна проверка дали Лозан Панов (по онова време председател на Върховния касационен съд) е накърнил престижа на съдебната власт, като е допуснал палатата да се отдаде под наем за видеото.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Най-вероятно Гешев прави опити да спасява кожата на Пеевски и сие от "Магнитски". А дано му се потърси сметка о ВСС!

    Нередност?
Нов коментар