Прокуратурата обяви за разкрит заговор за сваляне на Гешев

На специално свикана пресконференция ръководството на прокуратурата се опита да изкара главния прокурор като жертва на нечиста политическа игра

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Главният прокурор Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Вялата предизборна кампания се оживи в четвъртък с пресконференция на прокуратурата, воглаве с главния прокурор Иван Гешев. Целта ѝ обаче не беше точно да прави политически внушения в полза на дадена партия, а опит да се изкара Гешев мишена на нечисти политически страсти и изкупителна жертва в политическата игра. Общото внушение на хаотичната и на моменти водевилна пресконференция беше, че криминални авторитети, подсъдими олигарси и силна руска намеса съвкупно работят за отстраняването му. Замесени бяха партиите "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ("да ги наречем най-общо, известни на обществото организации", по думите на Гешев), както и журналисти.

Объркани обвинения

Формалният повод за пресконференцията, част от която мина в изслушване на аудиозаписи, чийто произход не стана съвсем ясен, е досъдебно производство, образувано на 14 септември м.г. по секретен доклад на спецслужби. Разследването е срещу двама души за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпление и възложено на Следствения отдел при Софийската градска прокуратура (СГП). Двамата обаче са привлечени за съвсем други престъпления, стана ясно от прессъобщението на прокуратурата - за изнудване и разпространение на наркотици. (По-късно стана ясно, че двамата задържани, оповестени първоначално само с инициали, са Тони Иванов и Дилян Георгиев. Името на Георгиев беше замесено в разследването през 2019 г. за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган, по повод включването им в доклад на френското разузнаване за контрабанда на цигари и финансиране на терористична дейност. В четвъртък Делян Георгиев беше оставен окончателно в ареста от Софийския апелативен съд.)

Заговор за преврат

Всъщност това е само незначително встъпление към съществената част от цялата история, която идва с обяснението, че след като на 7 март т.г. били извършени претърсвания и изземвания в жилищата на двамата обвиняеми, били намерени флашки със аудиозаписи и бележки със странни послания, лист хартия със заглавие "ВРЕДИТЕЛИ за уволнение" и имената на съдии, прокурори и следователи на него. Всички тези "доказателства" нямат пряко отношение към основните обвинения, но "от звуковите файлове се установява, че лица, които са обект на разследване, провеждат разговори с цел предприемане на мерки за затрудняване дейността на правоохранителните органи, назначавания и уволнения в системата на МВР", се казва в прессъобщението на прокуратурата, придружено от снимки на намерените бележки и видеоматериал, излъчен при представянето на записите (вижте по-долу).

Според тълкуванията на участващите в пресконференцията - Гешев, заместникът му Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, говорителката Сийка Милева, ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова и началникът на националната полиция Атанас Илков - аудиозаписите и бележките доказват, че хора от криминалния контингент, сред които Красимир Каменов-Къро и олигарси, работят за отстраняването на Гешев. Борислав Сарафов съобщи, че по разследването имало данни за заплахи срещу издател на медии, без да уточнява кой. Но според него имало неопровержими доказателства за това.

И "Магнитски" в употреба

В един от записите се чува реплика, че има " неограничено финансиране на Цецо от Белград за Гешев" (вероятно се има предвид подсъдимия бивш банкер Цветан Василев), а един от записаните заявява, че е важно да се намерят "хора, които да пищят срещу Каскета". Многократно се коментира, че Гешев е "пътник", "готов е тоя тъпанар", нищо не може да го спаси, защото изборите са наблизо и т.н. В едни от разговорите директно се коментира, че ако Гешев не бъде сменен, то Бойко Борисов ще бъде в следващия списък "Магнитски", "щото той Влади Горанов ги е земал тези пари от Черепа, ама къде ги е носил", "пък Влади Горанов със сигурност ще го изпържи, като го гледам той е на един шамар душичка носи", затова пък "Гешев е на крачка да задържи Бойко, защото "Бойко го е предложил за разменна монета срещу американците". Намекнато беше, че Къро си е говорил с "лице, за което се смята че е журналист", за което се предполага, че е журналистът от BIRD Димитър Стоянов.

Коментарът на Гешев - това е пример за завладяната държава, организирана атака на олигарси срещу държавните институции, за което трябва да отговори ДАНС и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Освен това, правосъдният министър Крум Зарков пък трябвало да отговори дали някои закони са писани от Министерството на правосъдието или на друго място, дали не са подавани на задната седалка на един джип. В този контекст Гешев зададе въпроса "Колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури?" и "Как държавата ще защити гражданите след като позволява да бъдат атакувани институциите?". Той на няколко пъти повтори тезата, че закриването на спецправосъдието е дело на същите тези зли сили.

Превод в ефир

От целия тюрлюгювеч остава впечатлението, че прокуратурата отправя послания към някакъв противников отбор. И тъй като основно действащо лице се явява Красимир Каменов, трябва да е ясно, че Къро и бившият му партньор Хрисотофорос Анаматидис - Таки, са в нескрит конфликт, който се задълбочи около контрола на лабораторията за фитосанитарния контрол и "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево", които първоначално бяха експлоатирани от Къро, но след това надделя Таки чрез Размиг Чакърян- Ами.

Красимир Каменов отрече пред сайта Afera.bg да познава хората, които са арестувани, казва, че е бил разпитван за подготвяно убийство на издател през 2019 година, но не е бил задържан, което означавало, че е невинен. Говори и с насмешка за заговора, в който е обвиняван - "Какъв заговор ще правя с тях, като изобщо никога не съм ги виждал и чувал през живота си?! ", казва той пред Afera.bg.

Сайтът BIRD.bg миналата седмица в свой репортаж описа обиска в дома, в който живее въпросният строителен предприемач Тони Иванов, който е издирва, посочен с инициалите си Т.И и с прякора си "Парфюма". Неговият адвокат твърди пред сайта, че не е допуснат в дома и предполага, че вероятно някои вещества и вещи са били подхвърлени. В интервюта за BIRD.bg издирваният Тони Иванов твърди, че случаят е свързан с Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. "Значи, категорично е свързано с Петьо Еврото.", казва Иванов. Еврото е бивш следовател, главен герой в сагата "8-те джуджета", в която при разследване на Антикорупционния фонд, беше показан начинът, по който хора от прокуратурата изземват незаконно бизнеси.

Апаши срещу апаши

Странният формат и повод на тази пресконференция предизвиква и други въпроси. Единственият арестуван - Дилян Георгиев, е обвиняван за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Сега пък е обвиняван за заговор срещу Гешев. Това позиционира Пеевски и Гешев в един отбор.

Обявените в хаотичен порядък "доказателства", хвърчащи листи ("бял плик в черен лист"), флашки, някакви откъслечни разговори, говорят за набързо скалъпен компромат, който доказва неясно какво. Пресконференцията много приличаше на онази, в която хората, които пробиха информационната система на НАП - ТАД груп, бяха обвинени, че са хакнали поливната система на парламента, а впоследствие се оказа, че тя се пускала ръчно от крана на чешма.

В пресконференцията обаче имаше и нещо друго, много по-тревожно - употребата на "доказателствения материал" от една от най-важните институции за правовата държава - прокуратурата.

Ето защо усещането, че едни апаши си разменят послания с други апаши е неминуемо. И това е явно обяснение за състоянието на правосъдието в България.

Прокуратура за наша употреба

Ето какво казва бившият прокурор и правен експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в профила си във facebook:

"Ръководството на прокуратурата направи пресконференция, в която уж разкри някакви гигантски заговори срещу себе си между политици, бизнесмени, престъпници и журналисти.

Източникът: хвърчащи листа с преобладаващо напечатан текст без контекст, инициали, прякори и пр., както и флашки със записи, за които се твърди, че са намерени преди дни при претърсвания на домове на обвиняеми.

Кой е писал текстовете, кой е правил записите, записите технически подправени ли са, или автентични, аранжирани ли са, законни ли са и пр. не е ясно.

Стандартът, който самата прокуратура е заложила в такива случаи с разни появили се незнайно как записи, е да се разследват престъпления по чл. 287а т. 3 от НК и/или чл. 339а от НК - използване на подправени технически записи с цел да заблудят орган на съдебната власт или противозаконно използване на специални технически средства, предназначени за негласно събиране на информация. Така се прави в случаите, когато записите са с неподходящо съдържание. За справка: снимките и записите, за които се предполага, че са от спалнята на бившия премиер. И тръгват едни нескончаеми разследвания в продължение на години, от които публиката не разбира нищо или ѝ поднасят избираемо извадени неща (като например се казва изрично, че френската еврова банкнота от пачките от снимките на шкафчето не съществувала, но се спестява, че немските съществуват).

Когато обаче записите разкриват информация, която ползва ръководството на прокуратурата, тогава те се прожектират на пресконференция веднага след "добиването" им и се възприемат съвсем безкритично като изцяло автентични, че и отговарящи на действителността. Това сме виждали назад във времето с точно подобен уж "заговор" пак с участието на политици, бизнесмени и обвиняеми покрай протестите срещу Борисов и Гешев, когато пак така бяха прожектирани разни записи. От въпросното наказателно производство естествено нищо не произлезе, остана си с пресконференцията.

Иначе самото уж много скандално съдържание на прожектираните материали: един гигантски тюрлюгювеч, в който са наблъскани разни имена като Къро, Бобоков, Кокорчо, Митко С., ПП, ДБ, ВТБ, Цецо от Белград и пр.

Единствено важното е у публиката да остане впечатлението за някакви тъмни обвързаности между изредените субекти.

Това не може да бъде адекватно институционално поведение по никакви стандарти. Държавните органи няма как да влизат в ролята на жълти медии. Наблюдаваме потресаващи неща от ръководството на прокуратурата, които делегитимират цялата институция.

Фактът, че публичната среда е тотално отровена, не бива да заблуждава отговорните фактори зад тези пасквили, че с подобни сценки могат да имат успех."
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • + 1

    Ако 10% от това излезе вярно, аз бих връчил орден Стара планина на Къро и дори го виждам като потенциален министър председател. Да искаш да отрепеш мутрата от банкя, милиционера Гешев, слугата на таки- Наумов и шиши, е тогава няма как да не си герой! Дано да е вярно поне на 10%.

    Нередност?
Нов коментар