Сериалът на Гешев, сезон 1, епизод 2 - "Писмото от американски конгресмен"

След "заговора" срещу главния прокурор, обвинението продължи с разследване за "търговия с влияние"

Конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите Иван Гешев
Конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите Иван Гешев
Конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Започналата по време на предизборната кампания "операция", която цели да представи почти всяка критика срещу главния прокурор Иван Гешев като държавен преврат, за който в мрачно съзаклятие са влезли обвиняеми, журналисти и бившият банкер Цветан Василев, получи следваща серия.

В края на първата седмица след изборите и минути преди Гешев да направи първа копка на паметник, от обвинението съобщиха, че Софийската градска прокуратура е образувала разследване за търговия с влияние. Целта е била "дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители", се казва в съобщението.

Към момента не се съобщава за повдигане на обвинения, а по-скоро Гешев продължава сериала, който анонсира в средата на март. Това, разбира се, става с нова порция чатове. От тях става ясно главно, че писмото, написано от американския конгресмен Уорън Дейвидсън в края на миналата година, с което се искат санкции срещу главния прокурор, е плод на комплота срещу български магистрати.

Как започна всичко

На 16 март главният прокурор, заедно с негови заместници, даде пресконференция, по време на която беше разказан твърде объркан сюжет, който в последна сметка посочи самия Гешев като жертва на комплот между олигарси и мафията. Заговорът за "сваляне на Гешев и неудобни магистрата" беше поставен в контекста на "руското влияние в България". По темата, която обърка МВР, а нито една медия не успя да синтезира, беше образувано разследване за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

От развоя по случая в петък става ясно, че това дело се е превърнало в донор за за други разследвания с вече известните от началото на "сериала" главни герои.

В първия епизод преди седмици бяха намесени: Дилиян Георгиев, който е в ареста по дело за наркотици; Красимир Каменов-Къро, наскоро обвинен в подбудителство за убийството на бивш полицай; журналистът от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов; бившият банкер Цветан Василев, който се укри от правосъдието у нас и след фалита на КТБ избяга в Сърбия; и бизнесменът Калин Едрев, представян в записите, които прокуратурата пусна, като близък до ръководството на "Продължаваме промяната".

Записите, прилежно качени на флашки, както и кой знае защо направени стенограми от тях, бяха "открити" при обиски в къщата на Георгиев (в ареста за наркотици). Негов адвокат обясни ви интервю, че не е бил допуснат до обиска.

Георгиев е медийно познат, след като беше обвиняем по дело за странно изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Изнудваните не знаеха, че са изнудвани.

Заедно с него заподозрени бяха и двама румънци - Овидиу Семенеску и Дорин Йордаке. Първият от тях - Семенеску се представя като водеща фигура в заверата срещу Гешев и още неназовани магистрати.

Новостите

В петък прокуратурата обяви ново разследване. То е срещу организирана престъпна група за търговия с влияние. Според обвинението тя е действала от 2020 г. до март тази.

Прокуратурата е възложила на ДАНС да провери дали с "действията по дискредитиране и опит за отстраняване на магистрати и висши полицейски служители, както и затрудняване дейността на правоохранителните органи, се застрашава и националната сигурност на страната".

Публикувани бяха и нови "доказателства". Става дума за чатове, за които се твърди, че са между Георгиев и Къро. В тях се обсъжда свалянето от поста на висшия полицай Михаил Наумов.

Има и чат между Георгиев и друг юзър, за когото се твърди, че е журналистът Димитър Стоянов. Именно там се обсъжда писмото на американския конгресмен, с което се искаха санкции за Гешев. Публикуването на такъв чат очевидно би трябвало да внуши, че писмото на Дейвидсън е част от "заверата". Конгресменът пък критикуваше загърбването от страна на българската прокуратура на американските санкции по акта "Магнитски".

В комуникация "с неустановено лице" се споменава бившият вътрешен министър Бойко Рашков, както и човек, посочен като "Каратиста".

От голямото дело, обявено пред март става ясно, че освен ново за търговия с влияние има и друго разследване - за организирана престъпна група за извършване на убийства. Разследва се съпричастността на групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период. Има и трето дело - образувано е за данъчно престъпление по повод свързаната с Къро зеленчукова борса "Слатина".

Въпреки че никъде не се споменава да има все пак обвиняеми, прокуратурата в своето съобщение обяснява, че от телефона на Георгиев са изтеглени около 24 ГБ информация.

С това се обясняват и множеството звукови файлове, които обвинението публикува по делото за организирана престъпна група за търговия с влияние. Три от тях са телефонни разговори между обявения за издирване от Интерпол като подбудител на убийство на бивш полицейски служител Красимир Каменов със свидетел по делото. В записите се визират различни факти и обстоятелства, свързани с престъпната дейност на групата, като се споменават следните имена, абревиатури и други: "Цецо Василев", "Овидиу", "Бобока","Бърд"-а, "Дилиян", "Боян".

Вероятно: to be continued

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Като не хвана дикиш тайният им кошаревски свидетел и съчинението му в стил „чух, че било еди-как“, сега кастетите пробват с нови сценки!

    Тайният свидетел има акт за Неплатени данъци за над 4 милиона лева:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161447093571189
    Филип Стоянов Стоянов – екс управител и екс собственик на #ЗлатнияГьол на #КапитанАндреево. Той е станал защитен свидетел под номер 3АС-2/2023, но не е ясно от какво точно го брани държавното обвинение, освен ако не брани себе си от поредния обществен присмех. #ФилипСтоянов е и лицето, записало разговора на репортера ни Димитър Стоянов с арестувания и основен обвиняем по прокурорското дело за “преврата” Дилиян Георгиев. #ПревратътСрещуГешев

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Позиция на BIRD.BG относно изявления на главния прокурор Иван Гешев
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161468254606189

    Нередност?
Нов коментар