🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да се абонираш за "Магнитски"

Броят на санкционираните по глобалния закон на САЩ срещу корупцията в България расте и не е ясно докъде ще стигне, ако залогът е реална съдебна реформа и работеща прокуратура

ДПС и ГЕРБ основно блокираха промените за главния прокурор
ДПС и ГЕРБ основно блокираха промените за главния прокурор
ДПС и ГЕРБ основно блокираха промените за главния прокурор    ©  Велко Ангелов
ДПС и ГЕРБ основно блокираха промените за главния прокурор    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новите санкции от САЩ за корупцията в България не бяха толкова изненадващи. И дори бяха предвиждани, доколкото след първите санкционирани по глобалния закон "Магнитски" преди две години - депутата от ДПС Делян Пеевски, свързания с интересите му Илко Желязков и преселилия се в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков, не последва нищо.

Миналия петък включените в санкционен списък се увеличиха до осем. В него попаднаха и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, двама бивши директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Александър Николов, и лидерът на "Русофили" Николай Малинов. Както и предишния път санкцията - на първо място изключването от финансовата система на САЩ, се разпростира и върху свързани с тях компании и лица, както и върху политическото движение на Малинов.

Така България постави нов негативен рекорд в ЕС. В рамките на съюза е известен и друг случай на прилагане на закона "Магнитски" с мотив за корупция (отделно санкции по този закон се прилагат и за нарушаване на човешки права). През 2019 латвийският политик Айварс Лембергс беше санкциониран за злоупотреби с държавни поръчки, присвояване на държавни и частни активи и даване на подкупи. Приликата с българските случаи свършва дотук - Лембергс беше осъден на 5 години затвор.

Тази разлика е и ключова за въпроса ще остане ли България "абонирана" за глобални антикорупционни режими и до какво може да доведе. Предвид, че по собствения си Глобален антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство и Лондон обяви, че се присъединява към санкциите по "Магнитски" от 2021 г. за Пеевски, Желязков и Божков. Така депутатът от ДПС, който внесе и съдебен иск в САЩ да го махнат от списъка, се оказа под ударите на втора държава от групата на световните лидери.

Затягането на обръча показва, че два структурни проблема на България - липсата на какъвто и да е институционален отговор на корупцията заедно със запазената обвързаност с модела и интересите на Русия, особено в енергетиката, вече се приемат като сериозен риск и за евроатлантическите й партньори. Санкционираните очертават и политическия кръг, в който са заключени тези проблеми - между ГЕРБ, ДПС и БСП, управлявали в различни комбинации през последните 20 години.

"Санкционираните днес лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии илюстрира дълбоката степен, до която корупцията е вкоренена в министерствата, партиите и държавните сектори, както и изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото и борба с корупцията", се посочва в съобщението на финансовото министерство на САЩ.

Матрьошката на санкциите

Макар и без толкова ярки имена в списъка, сегашното решение на американските власти е заредено с последици с голям обсег на действие, които могат да изскачат като от кукла матрьошка. То следва логиката на първите санкции, като добавя и нови предупреждения.

Ясно формулирана причина е продължаващата липса на съдебна реформа, която да доведе до реално разследване на замесените в корупция лица от държавното управление. За България това очакване преминава основно през промяна в статута на главния прокурор и въвеждане на механизъм за независимо разследване на действията му. Това е задача на партиите в парламента и поне в последните няколко добре се видя, че с различни хватки основно ГЕРБ и ДПС блокират приемането на такива промени, включително одобрения от ЕС проект на Министерството на правосъдието. А ползвайки услугите на "Възраждане", се опитват да го подменят с връщане на модел, който е доказал, че не работи.

Дали ще последва нещо и след втория "Магнитски" за България ще бъде ориентир и за въпроса колко още решения за санкции могат да се очакват. Във всеки случай интервюто на ръководителя на Службата за координация на американските санкции в Държавния департамент посланик Джеймс О'Брайън за БНР не оставя съмнение дали опитите за повторно замазване и измъкване ще минат.

Какво няма да мине:

- Обясненията, че някой е подвел службите в САЩ. Те звучаха и преди две години като защитна линия за депутата от ДПС Делян Пеевски. Сега са на въоръжение в ГЕРБ - заради бившия финансов министър Владислав Горанов. Повод за неговото включване в списъка е именно липсата на развитие, след като Васил Божков беше санкциониран заради подкупване на високопоставени лица, за да бъде прието законодателство, което облагодетелства бизнеса му и нанася огромни щети на бюджета.

Прокуратурата обвини Божков за тези щети, но никога не потърси кои са лицата, позволили те да се случат. Санкцията срещу Горанов може да не е последната дума по случая - по-скоро изглежда като предупредителен сигнал и за главния прокурор Иван Гешев, и за лидера на ГЕРБ и бивш премиер по онова време Бойко Борисов.

- Прокуратурата ще иска от САЩ информация. Същото се игра и през 2021 г. по отношение на Пеевски и "лейтенанта" му Желязков. И кръгът се затваря, защото преди шест месеца прокуратурата прекрати разследването на двамата по "Магнитски" заради липса на доказателства, като уточни, че разследването на Божков продължава.

Искането на "доказателства" от американските служби си остана за вътрешна употреба. Действието е безсмислено, защото целта мерките по закона "Магнитски" не е да заместят работата на българските институции, а да защитят американската финансова и имиграционна система, както обясни и Джеймс O'Брайън. "Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система", посочи той пред БНР.

През последните години правителството на САЩ наложи безпрецедентен брой санкции, свързани с правата на човека и корупцията - средно 230 на календарна година, като по-голямата част от тях са насочени към Сирия, Венецуела и Иран. Министерството на финансите е наложило много от тези целенасочени санкции чрез специфични за страната програми, а не чрез Глобалния закон "Магнитски", който изисква лицата и организациите да бъдат пряко замесени с конкретни дейности, свързани с правата на човека и корупцията.

До 2021 г. Съединените щати са посочили само 635 физически и юридически лица (39 % от които по "Магнитски") за човешки права или корупция. В същото време 1791 физически и юридически лица (14 % по "Магнитски") са били санкционирани според по-широката дефиниция.

Тъй като администрацията на Байдън започва да прилага своята нова санкционна стратегия, е вероятно режимите на санкции за конкретни страни да продължат да играят основна роля в оформянето на външната политика на САЩ и нейния икономически отговор срещу нарушенията на правата на човека и глобалната корупция.

Източник: Център за нова американска сигурност

Но при вторите санкции на лица от България има и нещо ново, което подсказва, че ако българските институции много настояват за "доказателства", могат и да получат. Сега за трима от списъка - бившия енергиен министър Румен Овчаров и двамата бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй", са посочени и конкретни суми, вследствие на координирани действия за вземане на комисиони, включително 5 млн. евро в офшорна сметка на Овчаров.

И тримата засегнати отричат това да се е случвало, а на въпрос за огласените суми директорът на американската служба за санкциите каза: "С нашето Министерство на финансите предоставихме повече фактическа информация, защото смятаме, че народът на България заслужава да знае повече за това, което ние знаем." Засега не е ясно дали и кога от матрьошката на "Магнитски" може да последва и друга фактическа информация.

- Знаем как да работим с европейските ни партньори. "Ние можем да четем между редовете и знаем как да работим с европейските партньори", заяви Бойко Борисов в първата си реакция на новия списък по "Магнитски". Изказването му беше в отговор на поставения акцент от представителите на САЩ - че санкциите имат за цел задълбочаването на интеграцията на България в ЕС. "Искам да подчертая, че правим това в знак на солидарност с Европейския съюз, който настоява за реформиране на правораздаването в България, и сме разочаровани, че важно законодателство беше останало недовършено", каза посланик О'Брайън, визирайки проваленото приемане на проекта за разследване на главния прокурор.

А в отговор на запитване от БНР от Европейската комисия заявиха: "Европейският съюз не е предприел действия, свързани със санкционирането на българи от САЩ и Великобритания, и не може да накаже тези хора за корупция."

Партиите, които се борят за запазване на статуквото в България, разчитат именно на липсата на европейски механизъм, свързан с решенията по глобалните антикорупционни режими на ключови партньорски държави като САЩ, Великобритания и Канада. През 2021 г. след първите санкции по "Магнитски" в Европейския парламент се състоя и дебат, в който Европейската комисия беше критикувана заради бездействието си срещу корупцията в България. В редките изключения от тази позиция евродепутатът от ДПС Илхан Кючук заяви, че санкциите са "грубо нарушение на вътрешното законодателство и на общностното право", а мотивите за включването на Делян Пеевски в санкционния списък определи като "абсолютно несъстоятелни и това се доказа от българските власти".

"За две години ние не видяхме факти по адрес на г-н Пеевски и предвид върховенството на закона, което за нас е основна ценност, той е "невинен до доказване на противното", каза във вторник и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при регистрирането на партията му за изборите на 2 април. Той изрази надежда, че заради британските санкции Пеевски няма да се откаже да се кандидатира за изборите.

Разчитането на европейската институционална слабост обаче е несигурна защита. ЕК не само отдавна настоява за реформи в съдебната власт и механизъм за независимо разследване на главния прокурор, но те станаха и фактически условия за финансирането от Плана за възстановяване и устойчивост. Вторият списък по "Магнитски" задълбочава проблема на ЕС с корупцията в България и ще изисква отговор на възникналия в рамките на съюза прецедент.

- "Извънредно положение" за корупцията и главния прокурор. Новината за новите санкции беше последвана с нова серия обещания. Прокуратурата поиска данни от всички държавни структури, имащи отношение към борбата с корупцията (внушителен брой), МВР обяви, че започва проверка сред собствените си служби със същата цел. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев очаква да има и следващи списъци с български имена: "Поставил съм задачи този път нашите структури да действат в аванс и да имаме предварителна работа по отношение на потенциални лица, които могат да влязат в такъв списък."

Между нападките срещу опонентите си от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" Борисов даде да се разбере, че след изборите партията му вече няма да блокира проекта на правосъдното министерство, въвеждащ механизъм за независимо разследване на главния прокурор. А бившият депутат Делян Добрев дори призова президента да свика извънредно Народното събрание, за да бъде гласуван веднага. Юристи припомниха, че по конституцията това може да стане само във връзка с извънредно положение.

Веднага след решението на американските власти положението наистина изглеждаше като извънредно - в резултат от паническите реакции и предчувствието, че натискът ще се засилва. Директорът на Службата за координиране на санкциите не разсея тези опасения. "Бихме искали да видим процес, при който партиите да постигнат съгласие по конкретен текст и да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме не просто закони на хартия, а България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство трябва и прилагане на тези закони", каза О'Брайън.

Политическата драма със задействаните глобални санкционни режими изглежда, че не може да бъде избегната. Реална съдебна реформа и начало на борба с корупцията минава през решението на тези, които могат да бъдат засегнати от тях. При продължаващо отлагане или опити за подмяна алтернативата е попадане в списък.

Пространството за досегашната игра на котка и мишка изглежда силно стеснено.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 2
    • + 3

    Много лесно, като откажеш да обслужваш американските интереси!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Признак на мазен васалитет са призивите от чужд (политически!) закон да последват действия в БГ.
    По агресивно обговаряната логика за върховенството на всичко чуждо над нашето, онзи ден в Испания приеха закон, разрешаващ смяна на пола и на малолетни.Да тичаме от понеделник в Първа градска да си режем чурките ли?

    Предлагам на БГ американоманите вместо да обиждат чувството ни за национално достойнство, просто в лично качество да се присъединят към санкциите по Магнитски - да не продават долари на санкционираните и да не ги пускат у дома си. Защото това е обхвата на US санкциите по Магнитски в самите САЩ - защита на финансовата и териториална цялост.

    Останалото е неизтребим БГ слугински синдром. Вероятно направил бъг в ДНК-то на нацията по време на турското или комунистическото робство.
    Много е притеснително хора, които не познават нито едното, нито другото да са толкова на "ти" със слугинския синдром.

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 2
    • + 2

    Американските закони защитават политическата доктрина на САЩ. Когато демокрацията се изроди в либерален Глобализъм чрез доминацията на хегемона, националният суверенитет на страните от така нар. Запад се превърна в колониална зависимост.

    Настоящият списък “Магнитски“ е по-различен от предходния. Този път корупцията няма нищо общо. Така както се санкционират Русия и Иран, така поради същите причини се оказва официозен натиск върху българския политически елит. Русофобията в България е на критично ниско ниво, което е отстъпление за стратегическите американски интереси.

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Обвиненият в САЩ 49-годишен българин Милан Димитров, арестуван в Гърция, жена му Мариана Гаргова, както и баща му Димитър Димитров са обвинени през 2020 година от федерален съд в #САЩ за нарушаване на американските #санкции срещу #Русия. С българите в САЩ е обвинен и руснакът Иляс Харресович Сабиров - собственик на имот във Варна и учредител на санкционираните руски компании „Космос Комплект” и „Совтест Комп”. #USAsanctions #EUsanctions #Russia
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161367596981189

    Нередност?
Нов коментар