🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпрос за 700 милиона: Защо Горанов е в "Магнитски"

Бившият финансов министър твърди, че в САЩ са "подведени", но хронологията на събитията сочи друго

Владислав Горанов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Американските ни партньори са подведени" - тази защитна версия обяви бившият финансов министър в две правителства на Бойко Борисов и член на ГЕРБ Владислав Горанов. В интервю за бТВ в началото на седмицата той коментира решението на финансовото министерство на САЩ да го включи в списъка на санкционираните по глобалния акт "Магнитски".

Горанов е санкциониран с два основни мотива. Единият е, че в периода от май 2017 до юли 2020 г. е имал връзки с бившия народен представител от ДПС Делян Пеевски, който през юни 2021 г. също беше санкциониран за корупция по закона "Магнитски".

Другият мотив е свързан с неразплетения до ден днешен от българските институции скандал около фигурата на бизнесмена и хазартен бос, избягал в Дубай, Васил Божков. "Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес", твърдят от Министерството на финансите на САЩ. Преди две години Божков също беше санкциониран по линия на "Магнитски" заради предлагани подкупи на лица на важни държавни постове.

Българската прокуратура повдигна 18 задочни обвинения на Божков, но никога не прояви интерес дали е корумпирал представители на висшата държавна администрация, за да плаща такси с милиони по-малко от реално дължимите. Обвинението не прояви интерес и към твърденията му, че подкупи от него са получавали Владислав Горанов и бившият премиер Бойко Борисов.

Според публични свидетелства на Божков той е дал подкуп в размер на 67 милиона лева на Борисов в качеството му на премиер. Това той нарече "такса спокойствие" за хазартния му бизнес и илюстрира думите си с банкови извлечения за теглени еднократно суми в милиони. Той каза още, че носел лично парите на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, а пиарката на Борисов Севделина Арнаудова го е посещавала регулярно в офиса му на ул. "Московска" и си тръгвала с пари, предназначени за нейния шеф.

Прокуратурата така и не дава гласност на делото срещу Божков. В отговор на официални въпроси на Mediapool тази седмица заявява, че информацията по него "не е обществена, тъй като на база на нея отделният гражданин не може да си състави мнение за работата на прокуратурата".

Очевидно е обаче, че американските власти са си съставили недвусмислено мнение точно за нея. А от мотивите за обявените санкции става ясно, че знаят отговора на въпроса, който българското общество си задава: кой е бил от другата страна на подкупа, след като от едната е бил Васил Божков.

Решението на САЩ обаче е не просто удар по Горанов, който, ако съдим по твърденията на хазартния бос в Дубай, е бил само изпълнител. Включването на бившия финансов министър в санкционния списък е и явно предупреждение и към прокуратурата, и към Бойко Борисов за синхронизираните им действия по отношение на корупцията. В парламента ГЕРБ не подкрепя одобрения и от ЕС механизъм за независимо разследване на главния прокурор, а главният прокурор предпазва от реално разследване уличени висши представители на ГЕРБ.

Защитата на Горанов

От партията на Борисов, разбира се, обявиха, че нямат нищо общо: парламентът не е имал време да приеме промените, въвеждащи независимо разследване на главния прокурор (след едно отхвърлено процедурно предложение и едно провалено от тях заседание за това), а Владислав Горанов вече не е никакъв в ГЕРБ. Борисов дори излезе с твърдение, че бившият финансов министър не е партиен член, което самият Горанов опроверга.

На този фон като основен аргумент в своя полза бившият министър изтъкна, че именно от него е тръгнало разплитането на схемата с хазартните игри на Божков и че той е разпоредил първата проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция по случая през декември 2019 г. "Ако съм искал да прикривам подобно нещо, защо от мен започна проверката на АДФИ? Няма житейска логика да се самопрострелвам, знаейки сериозните последствия, които ще произтекат", коментира той пред бТВ. И припомни, че схемата за плащане на по-ниски такси от компаниите на Божков е действала без прекъсване от началото на 2014 до края на 2019 г., което значи, че още трима финансови министри са отговорни - Петър Чобанов, Румен Порожанов и Кирил Ананиев. Горанов обаче осъзнал, че системата е "запушена и обрасла", поради което решил да се заеме с проблема.

Фактите

Дали обаче това е така? Проблемите на Божков не започнаха от проверката на АДФИ. До началото на 2020 г. Божков беше сочен като практически недосегаем. Снимаше се с премиера Борисов, Министерството на културата заставаше зад изложбите с личните му колекции в Европа, а законопроекти в негов интерес бяха приемани още от времето на НДСВ, когато пък той беше чест гост в парламентарните комисии, за да защитава събираните по съмнителен начин антики.

Всичко това секна изведнъж в началото на 2020 г., когато в рамките на две седмици парламентът, правителството, държавните регулатори и прокуратурата предприеха действия срещу бизнеса на хазартния бос. Народното събрание наложи държавен монопол върху лотарийните игри, а АДФИ установи, че хазартните фирми на Божков са избягвали плащането на такси. Дни по-късно прокуратурата повдигна няколко задочни обвинения (към които впоследствие добави допълнителни) на Васил Божков, който междувременно успя да напусне страната.

Очевидно координираните предварително действия на трите власти срещу недосегаемия дотогава хазартен бос показват, че първоизточникът на проблемите му не е Горанов. А ключът се крие в Закона за хазарта.

Маневрите около него започват през 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски", когато ДПС предлага еднакъв режим на облагане на офлайн и онлайн хазартни игри. Дотогава залаганията в интернет не са обложени. Смята се, че въвеждането на таксите е в интерес на Божков, който към онзи момент не беше навлязъл активно в онлайн хазарта.

На второ четене законопроектът претърпява обрат. Тогавашният народен представител от БСП Георги Кадиев заедно с колегите си от ГЕРБ Вежди Рашидов и Менда Стоянова внасят предложение за различно облагане на онлайн и офлайн игрите. Поправките са приети с подкрепата на ГЕРБ, а БСП и ДПС се въздържат.

Това са текстовете, които впоследствие Божков употребява като вратичка в закона. Според тях лотариите се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на закона обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава основание на "Национална лотария" и "Лотария България" (фирмите на Божков) и "Еврофутбол" да твърдят, че всъщност са комисионери и че законът им позволява да плащат по-ниски такси.

Щета от 30 млн. за бюджета

В предложението на Кадиев и ГЕРБ се записват и конкретните хазартни игри, които подлежат на подобно облагане. В изброяването не фигурира "моментна лотария". Така през цялата 2014 г. моментните лотарии на Божков не плащат нищо, а щетата за бюджета е около 30 млн. лева. Година по-късно правителството се сменя и на власт отново е ГЕРБ.

През декември 2014 липсващото уточнение в закона е забелязано. По предложение на Менда Стоянова (ГЕРБ) се правят нови поправки и в текста, определящ кой подлежи на облагане, Народното събрание записва и "моментните лотарии".

Парламентът обаче не променя нищо друго. Така се запазва възможността, дадена по времето на Орешарски, но с гласовете на ГЕРБ, "операторите" на хазартни игри да претендират, че могат "да си избират" какви такси да плащат.

От ГЕРБ (както и Владислав Горанов) твърдят, че проблемът не е в текстовете, а в неупражнен контрол върху плащането на таксите от разформированата впоследствие Държавна комисия по хазарта. Пред бТВ Горанов коментира, че в нея по закон е имало представители на различни ведомства, и е прав. Шефът на звеното обаче се назначаваше от министъра на финансите.

Девойката, която прокуратурата не видя

Това е тема, която Горанов избягва старателно вече две години. Причината е, че от Дубай Божков публикува скрийншотове на SMS-и между него и бившия финансов министър. В тях двамата обсъждат срещи помежду си и "инструкции" от страна на министъра към вече бившите председатели на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев.

Божков се оплаква (и получава съдействие) за случващото се в комисията по хазарта, и то в разгара на проверките срещу него от януари 2020 г. В съобщение до хазартния бос контактът, записан като Vladi Goranov, пише, че е дал "ценни указания" на "девойката", която според уточненията на Божков е Мария Филипова.

За петте години между 2015 и 2020 г. лотарийните игри на Божков са ощетили бюджета с невнесени такси за над 700 млн. лв. В този период комисията по хазарта е приемала без забележки декларациите, подавани от фирмите му. Прокуратурата обаче обвини двама от шефовете на комисията в този период - Огнемир Митев, предшественик на Мария Филипова, и Александър Георгиев, нейният наследник на поста. Срещу самата Филипова обаче не са предприемани никакви действия, въпреки че и по нейното време отчетите на лотариите с по-ниски такси също са приемани.

Защо - не е ясно. Ясно е само, че Горанов никога не обясни какви ценни напътвания, свързани с Божков, е давал на Филипова, а прокуратурата не се поинтересува. Така отговорът остава в ръцете на американските власти, прилагащи глобалния закон срещу корупцията.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 16

    Цялата американска държава (най-могъщата в света) се е объркала (за втори пореден път), а нашите селски хитреци са чисти като момина сълза! Има такова нещо наречено Международен съд за правата на човека, в който хора съдят цели държави. Щом нашите комунистически мафиоти твърдят че са невинни, могат да заведат дела там. Обаче не чувам някой от тях въобще да споменава това, защото те самите си знаят, че са наср@ни до ушите.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 9

    Знаете ли защо санкциите на Великобритания са важни и са хвърлили в ужас корпулентния млад успял депутат?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161359396346189
    Защото мръсните пари са минавали през сметка на маман Кръстева в банка регистрирана в Швейцария, но тя всъщност е британска. Това разкрихме ние в #ДосиетатаПандора Сметките са били в RBS Coutts - швейцарско поделение на Royal Bank of Scotland, една от най-старите и уважавани финансови институции в света, която обслужва сметките на британската корона.
    Съответно за агентите на Короната, които прилагат санкциите, е детска игра да бръкнат в архива със сметките на фирмите на Маман. И като се видят милионите с неизяснен произход да се потърси произхода им и така нататък...
    Вземете си пуканки.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 11
    • + 2

    Само за протокола: АКО Влади беше крал, отдавна щеше да е в чужбина, а не да чака да го копат в БГ. Лично мнение.

    Нередност?
  • 4
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 1
    • + 7

    Има стара приказка-когато на магазинерката й липсват пари от касата или е крала или е спала.За финансов министър да не говорим. Ама не знаех , че Божков не плащал. Ама не знам че Менда Стоянова е внесла двойнствен закон и т.н и т.н

    Нередност?
  • 5
    kikminev avatar :-P
    whatever
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#3] от "dobadoba":

    Мислиш ли? Виж Пеевски - не само остана в уютна България, но дори започна да ходи и на работа.

    Нередност?
  • 6
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#5] от "Калоян":

    АМИ - види се и Пеевски не е крал :) Поне така излиза :)

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 7

    И какво чудно има, че е в списък? Все пак идат избори и трябва да се моделира мнозинство, което ще взема нужните за Вашингтон, но иначе непопулярни в БГ решения...

    Първо - Влади Г вече е никой. Най-безболезнено се бие възглавница, но прахолякът намеква едно-друго на когото трябва.
    Второ - Влади Г бе топлата връзка между Черепа и баце. За въпросните милиони става дума и за приносителката им Шехерезада...

    Янките първия път санкционираха Божков и спраха до там. Макар прелестно да знаят, че при корупция има две страни. С Черепа в първия списък просто намекнаха на Борисов да е по-отворен за техните проекти.
    За баце това беше втората американска камбана след първата на летните протести през 2020 г.
    Това с Влади Г. сега е третата камбана за баце.
    Демаршът е повече от ясен: ако не паднеш партер на нащите ПП/ДБ, ще стигнеш до бай Ставри.
    Защо му е на американския чиновниклък да натиска декларативния евроетлантик баце? Ами защото - като всеки българин - го играе тарикат и е само декларативен евроатлантик. Сега искат да го набутат в лайната (на съглашателството с американоманите от ПП/ДБ) и в кръвта (която българи ще трябва да проливат в Украина според американските планове - да не очаква някой янки да ходят да мрат там!?), а веднъж омаца ли се в тая последователност - заден ход няма.

    Борисов е изключително сетивен и усеща капана.
    От друга страна е изключително страхлив и знае какво го чака, ако не кандиса.

    Така че напролет политическата класа ще изнасили електората и ще направи не това, което той иска, а това, което й диктуват все по-зачестяващите тек US чиновници.

    Споко, до време ще е. Иде поредният 9-ти септември и тия, дото са първи америномони за една нощ ще се събудят русомани... Щото тогава ще ги "съветва" руски генерал...

    Не е ОК, ама историята се гаври с нас...

    Нередност?
  • 8
    kikminev avatar :-|
    whatever
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Забавен коментар! Май месец, след изборите, може да проверим част от него. Все пак дано да грешиш, предполагам на никой не му се занимава с генерали. Било то руски или американски.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 8

    До коментар [#8] от "Калоян":

    Не се натискам да съм лош пророк, но нещата в БГ са толкова на повърхността, че просто е глупаво да не се събере 2+2.

    Препъни камъкът на евроатлантическото политическо векуване е личната непоносимост между баце и тарикатите от ПП и на ялия от ръката му Христаки Иванов. Е, американският демарш с Влади Г. е видимо с цел да го "убеди" да размисли. Иначе кво го е еня Чичо Сам за някакъв скучен далавераджия (Влади Г) от другата страна на света? Такива има по няколко във всяка държава, пък и се знаят!

    И другата закономерност - неизменно когато руска сила (военна или идеологическа) е излизала извън границите (през Наполеоновите войни, след Великата октомврийска, след Великата отечествена), все е обърквала пасиансите на номинално най-мощните. И задължително е предизвиквала трусове в БГ:
    1. Руско-турската 1806-1812 предизвиква масова БГ миграция от Османската към вече рука Бесарабия;
    2. Руско-турската 1877-1878 знаете какво прави, ако че е гнусно от евроатлантическа гл.т.;
    3. Октомврийската предизвиква такъв износ на революция, че светът до 70-те е запленен от нея;
    4. За 9.9.1944 и Народният съд да припомням ли?

    Бисмаркова е сентенцията: Знам 100 начина да извадя руската мечка от бърлогата й, но нито един да я върна обратно...

    В момента много насила я изкарват оттам. и вижте пак точките от 1 до 4...

    Нередност?
  • 10
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • + 5

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Да, ама си пропуснал да отбележиш, че СССР печели ВСВ, поради голямата стратегическа грешка на Японската империя и огромната военна и хуманитарна помощ на САЩ!

    Нередност?
Нов коментар