🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВАС реши сграда от комплекса на Вълка до яз. Искър да бъде съборена

Решението не засяга новия ловен хотел, тъй като е в друго дело. Но казусът е общ - няма проекти и строително разрешително

Почти готовият комплекс
Почти готовият комплекс
Почти готовият комплекс    ©  Георги Кожухаров
Почти готовият комплекс    ©  Георги Кожухаров
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Съдът окончателно реши една от сградите на Румен Гайтански-Вълка до яз. Искър да бъде съборена. Комплексът се намира в държавно ловно стопанство "Искър", в близост до самия язовир, като най-популярен стана новият ловен хотел на терена.

Върховният административен съд (ВАС) разпорежда събарянето на т.нар. работилница, която в момента по информация на бившия директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев представлява склад с площ 1500 м.

Решението на ВАС остави в сила решението на Административен съд София - град, с което е отхвърлена жалбата на фирмата инвеститор "Био майнинг" срещу заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на незаконен строеж на язовир "Искър". И по-конкретно за събарянето на "едноетажна сграда (метална конструкция с тухлени стени) - склад". Делото пред ВАС през 2022 г. е образувано по жалби на "Био майнинг", свързана с Румен Гайтански-Вълка, и Югозападното държавно предприятие, към което попада държавното ловно стопанство "Искър".

"Юли 2021 г. връчихме на Вълка още 3 акта за незаконни строежи по Закона за горите и изискахме събарянето им от общината - ловния хотел, истинската работилница - склад (№5) и свинарника", обяснява Дунчев. Или настоящото решение не засяга същината на проблема - ловният хотел с три корпуса, за който тече друго дело. Но пък дори и със забавяне би следвало магистратите да се произнесат аналогично за големия обект в групата.

Изникването на комплекса

В края на 2013 г. Югозападното държавно предприятие обявява търг за съвместни ловностопански дейности на територията на "ДЛС Искър". През 2016 г. е подписан договор с "Био майнинг", контролирана от Румен Гайтански, която през 2019 г. получи индиректно и около 150 млн. лв. от Българската банка за развитие

Историята с изникването на постройките започва в началото на август 2020 г., когато съпредседателят на "Зелено движение", част от обединението "Демократична България", Владислав Панев сигнализира, че фирма на Румен Гайтански-Вълка строи огромна сграда в Държавно ловно стопанство "Искър", в близост до язовира на София. Фирмата е "Био майнинг".

Около появата на сградите обаче има редица законови казуси, като хотелът е най-мащабния и добил популярност от тях. Репортаж на "Дневник" от средата на 2021 г. показа някои от новопоявилите се и стари сгради в стопанството.

"Защо са незаконни тези 3 нови сгради: защото са построени на нови места с нови размери, като специално на мястото на ловния хотел и свинарника никога не е имало сгради. Това не са ремонти, а чисто нови строежи, с нови конструкции. И трите нови сгради са нямали истински архитектурни проекти, включително документи за строеж върху горска територия", обяснява Дунчев в пост в социалните мрежи.

Работилници, хотели, свинарници

Строежът на хотела например бил представен като ремонт на стара техническа работилница. Разследването на медии и ИАГ показа още, че въпросната стара работилница, за която е представен хотелът, всъщност се намира на друго място на 4 км от него (където е и административното каре със сгради на ловното стопанство). И на нейното място всъщност бил складът, който сега ще трябва да бъде съборен. По данни на Дунчев към онзи момент размерът на халето е над 1000 кв.м, т.е. сходен на този на хотела на другата поляна.

"Най-интересното е, че и тази работилница, сходно на ловния хотел, е ремонтирана през 2021 г., и тя незаконно (дори на по-голяма площ от истинската), но днес първа тя е обявена за незаконна. Причината за това е, че чрез фалшификация в кадастъра оригиналният кадастрален номер и имот на истинската работилница са използвани и преместени при ловния дом с цел опит за узаконяването му и това прави труден за узаконяване "ремонта" на истинската работилница", пише Дунчев.

Третият посочен като незаконен строеж пък е сграда за аклиматизация на диви свине, която в момента по данни на Дунчев се използва за развъждане на домашни прасета.

Какво ще се събаря

ВАС оставя в сила решението на административния съд, който "е направил прецизен анализ на събраните от него доказателства и достигнал до вярното заключение, че предметът на заповедта за премахване представлява нов строеж, за който не са налице одобрени инвестиционни проекти, липсва и издадено разрешение за строеж", пише в решението.

"Касационната инстанция не споделя доводите в жалбата на "Био майнинг", че е в изпълнение на сключен договор за съвместна дейност, дружеството е осъществило текущ ремонт на съществуващ стар навес. Няма никаква пречка, историческите аерозаснемания да бъдат ползвани като доказателство редом с другите събрани по делото доказателства. Тези аерозаснемания установяват както наличието на нова сграда, различна по форма и размери от съществуващия на нейно място стар навес, така и годината на изграждането й.

В подкрепа на тези изводи е и заключението на допуснатата и приета съдебно-техническа експертиза, според която без съмнение е налице изцяло нов строеж, изпълнен след 2017 г. Липсата на инвестиционни проекти и разрешение за строеж характеризират сградата като незаконна, а годината на изграждането й не допуска приложението на нито една от хипотезите за търпим строеж", продължава още съдът.

Все още няма коментари
Нов коментар