Как ЦИК замете следите от похитения вот

Действията на комисията са продължение на стореното от хартиената комисия в парламента

Цветозар Томов се оттегли като говорител на ЦИК и предупреди, че последното решение на комисията е "манна небесна за изборните мошеници".
Цветозар Томов се оттегли като говорител на ЦИК и предупреди, че последното решение на комисията е "манна небесна за изборните мошеници".
Цветозар Томов се оттегли като говорител на ЦИК и предупреди, че последното решение на комисията е "манна небесна за изборните мошеници".    ©  Велко Ангелов
Цветозар Томов се оттегли като говорител на ЦИК и предупреди, че последното решение на комисията е "манна небесна за изборните мошеници".    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато не след дълго от началото на 48-ия парламент стана ясно, че редовно правителство по-скоро няма да има, в него се "сформира" т.нар. хартиена коалиция. Нарицателно, което обобщи стремежа на ГЕРБ, ДПС и БСП да обезсмислят машинния вот. С поредица очевидно предварително подготвени действия трите партии направиха изборните манипулации по-лесни и заедно с това осеяха пътя към разкриването им с препятствия.

Няколко месеца по-късно, в края на парламента, същите три партии показно "обезглавиха" Сметната палата - институцията, която одитира държавните разходи в страната. Повод беше избухналият скандал с криптобанката NEXO, който прокуратурата опита да превърне в политически.

В същия синхрон ГЕРБ, ДПС и БСП уволниха тогавашния председател на палатата Цветан Цветков, а на негово място инсталираха близката по различен начин и до трите партии Горица Грънчарова-Кожарева, съпруга на бившия член на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, който пък е добре поставен в прокуратурата. Още тогава "Демократична България" и "Продължаваме промяната" заподозряха, че замисълът на този ход е предизборен.

Месец преди предсрочните избори вече ясно се виждат резултатите от тези две действия (защото имаше и други) на хартиената коалиция. Стъпвайки на ударно приетите промени в Изборния кодекс, Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, с което направи невъзможна проверката на истинността на резултатите от вота. Новото ръководство на Сметната палата пък разписа такива правила за даренията от физически лица на партии, които е съмнително, че ще изсветлят финансирането на кампаниите, но със сигурност ще изплашат дарителите.

И двата казуса от миналата седмица атакуват пряко новата коалиция между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Причините са видими. От една страна, партийни дарители са предимно симпатизантите на двете формации, а от друга, пак те са хората, гласуващи предимно машинно. Така още преди да са се състояли изборите, с няколко маневри ГЕРБ, ДПС и БСП направиха невъзможно установяването на машинациите в броенето на гласовете, като в същото време се опитаха да ограничат "служебно" вота за конкурентите им.

Намеренията на хартиената коалиция се разкриха напълно със скандалното решение, с което ЦИК направи невъзможна проверката на данните от машинното гласуване.

Какво направи ЦИК

Става дума за вида на протоколите, които трябва да попълват секционните избирателни комисии (СИК) в края на изборния ден. Образецът за протокол беше наложен от еквивалентен на хартиената коалиция състав в изборния орган. Идеята мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и на двама от представителите на ИТН.

Те решиха, че секционните комисии ще записват в протоколите само сумираните резултати от двата вида гласуване - машинно и хартиено. Така ако има грешка при пресмятането на изборния резултат в дадена секция, няма да е ясно дали тя е дошла при броенето на хартиените бюлетини, или от броенето на разписките от машините, които бяха приравнени към бюлетините, но фактически нямат нищо общо с тях, особено като защита. Именно сборът ще е единственото число, което ще фигурира в изборния протокол - без да може да се засече реалният вот чрез машините.

Решението на ЦИК е "логично" продължение на текста, който БСП, ГЕРБ и ДПС наложиха в Изборния кодекс - машините да не отпечатват протокол от гласуването, както беше досега, а такъв да може да се изисква само при съмнения около преброяването на разписките. Комисията обаче направи и това невъзможно, тъй като дори да се изиска машинния протокол, няма да има с какво да се сравни.

В резултат един от двамата говорители на ЦИК - Цветозар Томов (излъчен от ДБ), каза, че се оттегля от тази си функция, защото не може да защитава публично подобни решения. Той предупреди, че така комисията директно "засекретява" резултата от машинния вот. "Това решение е манна небесна за изборните мошеници - то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки", коментира Томов.

Когато гръм удари

"Това е поредна стъпка на ЦИК към пълно обезсмисляне на машинното гласуване и ще има изцяло негативен ефект за доверието в изборния процес", написаха в своя позиция от Института за развитие на публичната среда - организация, ангажирана от години с наблюдение и анализ на изборните резултати.

Решението на комисията за вида на протоколите беше обжалвано от ДБ и ПП пред Върховния административен съд, който има срок за произнасяне от три дни. Обжалва и коалиция "Левицата", а резерви към решението изразиха различни формации, както и вицепрезидентът Илияна Йотова. След като скандалът стана шумен и привлече медийно внимание, срещу решението изненадващо се обявиха и от ГЕРБ, които настояха то да бъде преразгледано.

"Указанията" от партията майка хванаха неподготвени членовете на ЦИК, излъчени от ГЕРБ. Те спряха да отговарят на телефоните си, а от комисията неофициално казаха пред "Капитал", че няма проблем да преразгледат решението си за протоколите.

Вариантите, по които това може да стане, са два. По-безболезненият е да се изчака решението на ВАС в края на седмицата. Така в зависимост от решението на съда протоколите или ще останат в сегашния си вид, или ще бъдат променени и двата вида бюлетини (машинни и хартиени) ще се вписват отделно. Другият вариант е да бъде внесен нов проект за решение на ЦИК, с който се отменя старото. Това би било унизителна ситуация за излъчените от ГЕРБ членове на комисията и ще разкрие партийната зависимост на работата им във формално независимата изборна администрация.

При всички положения, без значение дали този скандал ще се потуши с промяна на решението или със снишаване и изчакване да отмине, стана ясно, че хартиената коалиция не просто търси служебна победа във вота, но предварително подготви и замитане на следите от изборните манипулации.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov

    Машинациите ставаха с мадуровките и затова сега ЧервеноЛевите са много нещастни, защото техния Машинист вече не може да бърка в машинките, ха-ха-ха.
    А иначе цяла Европа се отказа от мадуровките и влезе в хартиена коалиция...ха-ха-ха.
    И не трябва да се лъже така нагло:
    Най-малко възможности за манипулации има при хартиеното гласуване, както отбеляза Герм Конституционен съд, който произнесе смъртната присъда над мадуровките ...ха-ха-ха
    Некой лев умник може ли да обясни как се прави измама с харт. бюлетина, а?
    А ето как се прави с мадуровки от Машиниста:
    https://www.novetika.com/koi-pecheli-izborite/

    Нередност?
Нов коментар