🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ и ДПС форсират избора на председател на Сметната палата

КС отмени решението на парламента от януари т. г. за отстраняване на Цветан Цветков с гласовете на "хартиената коалиция", Цветков трябва да се върне на поста

След решението на КС Цветан Цветков трябва да се върне на поста, заявиха депутати от ПП и ДБ, според които през януари той беше свален от ГЕРБ, ДПС и БСП заради нелицеприятни доклади за държавни поръчки.
След решението на КС Цветан Цветков трябва да се върне на поста, заявиха депутати от ПП и ДБ, според които през януари той беше свален от ГЕРБ, ДПС и БСП заради нелицеприятни доклади за държавни поръчки.
След решението на КС Цветан Цветков трябва да се върне на поста, заявиха депутати от ПП и ДБ, според които през януари той беше свален от ГЕРБ, ДПС и БСП заради нелицеприятни доклади за държавни поръчки.    ©  Юлия Лазарова
След решението на КС Цветан Цветков трябва да се върне на поста, заявиха депутати от ПП и ДБ, според които през януари той беше свален от ГЕРБ, ДПС и БСП заради нелицеприятни доклади за държавни поръчки.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 20 януари т.г. за освобождаване на председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Това стана по искане на депутати от ПП и ДБ, които още при отстраняването на Цветков с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП заявиха, че то е политически мотивирано и е вид отмъщение за докладите, които одитната институция изготви за възлагането на държавни поръчки, включително по известната инхаус схема.

Съгласно практиката на КС това означава, че решението на парламента за освобождаване на Цветков и назначаването на Горица Кожарева за временно изпълняваща длъжността е невалидно още от момента на гласуването му, т.е. Кожарева никога не е била валидно назначена за председател на Сметната палата. Ефектът на решението на КС настъпва след обнародването му в Държавен вестник.

Доколкото Сметната палата е колективен орган и по тази причина решенията му се вземат с мнозинство, обявяването на избора на Кожарева за невалиден няма такъв автоматичен ефект върху валидността на актовете на органа. Но всяко решение на Сметната палата в този период би могло да бъде оспорено, ако не е взето единодушно, коментират юристи. "Всеки акт, който е одобрен с гласа на Кожарева, следва да се прецени индивидуално. Ако именно нейният глас е бил решаващ, нещата стоят по един начин, но ако не е бил решаващ - няма какво да се мисли повече за въпросното решение. Преценката за законността на актовете би следвало да се случи след сезиране на съдилищата за различни конкретни случаи", каза за "Капитал" доц. Наталия Киселова.

Едноличните актове на Кожарева обаче биха могли да се атакуват в съда като нищожни.

По правило Сметната палата се състои от председател, двама заместник-председатели и двама членове, т.е. от петима души, а решенията се вземат с мнозинство от 4 гласа и явно гласуване.

Това решение на КС всъщност не е уникално. През юли м.г. с аналогично решение КС обяви за противоконституционно избирането от Народното събрание на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). А предишният парламент спешно трябваше да реши въпроса, преди да се разпусне, за да не остави КЕВР без ръководство, и излезе с едно много любопитно решение за уреждане на последиците от Решение на Конституционния съд №8 от 2022 г.

Според него: "Иван Николаев Иванов, избран за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране с решение на Народното събрание от 2 април 2015 г., продължава да изпълнява функциите на председател на комисията до встъпването в длъжност на нов председател."

По аналогичен начин би следвало да се реши въпросът и сега, за да не се затрудни работата на Сметната палата.

В този смисъл тълкува ефакта на решението на КС и ротационният председател на Народното събрание Никола Минчев в парламента, който в четвъртък, след обявяването на решението на КС, коментира, че след обнародването на решението на КС в "Държавен вестник" Цветков трябва да продължи да изпълнява длъжността председател на Сметната палата.

Минчев: Беше политическа саморазправа, Цветков трябва да се върне на поста

"Още когато ГЕРБ, ДПС и БСП внесоха решението за отстраняването на Цветан Цветков, казахме, че този акт на парламента няма нищо общо с правото, а това решение беше изцяло политически мотивирано", заяви в четвъртък Никола Минчев в парламента. Той припомни, че единият от мотивите на трите партии за отстраняването на Цветков беше, че мандатът му е изтекъл, но в същото време мандатът беше изтекъл и на избраната временно на поста Горица Кожарева. Минчев определи махането на Цветков като "политическа саморазправа". По думите му след обнародването на решението на КС в Държавен вестник Цветков трябва да продължи да изпълнява длъжността председател на Сметната палата.

Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров посочи, че Сметната палата е един от важните контролни органи в България и по време на управлението на Цветков тя направи сериозни проверки на редица държавни органи. Димитров припомни, че благодарение на тези проверки излязоха нарушенията при възлагането на инхаус поръчките за строителството на магистралите, както и за ремонта на язовирите, за които бяха похарчени стотици милиони, а се оказа, че на практика са ремонтирани само няколко язовира.

Димитров определи смяната на Цветков, по чието време Сметната палата си е вършила добре работата, като "ужасна практика" на фона на редица други контролни и регулаторни органи, за които е видно, че не работят.

"През последните 5 месеца има забавяне на одитите. Има два одита, които чакаме с голям интерес, и за нас е интересно да се види защо те продължават да се бавят. Единият одит е на "Български пощи", другият е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките", каза Димитров.

ГЕРБ и ДПС бързат с избора на нов председател

Това обяснява и бързането на ГЕРБ и ДПС парламентът да започне процедурата за избор на нов председател на Сметната палата. Изненадващо правилата за номиниране на кандидати за поста бяха внесени за обсъждане на заседанието на бюджетната комисия в четвъртък и след одобрението им в пленарната зала ще стартират процедурата по избора. По закон Цветков няма право на втори мандат като председател на одитния орган. По неофициална информация от ПП-ДБ обсъждат да предложат за поста сегашния директор на Агенцията за държавна финансова инспекция Стефан Белчев. На този етап не е ясно дали от ГЕРБ ще предложат своя кандидатура.

Цветков беше отстранен от поста малко преди предишното Народно събрание да се разпусне, като формалният повод на ГЕРБ, ДПС и БСП за смяната му беше случаят Nexo и информациите, че фирмата е един от дарителите в предизборната кампания на "Демократична България". Още тогава обаче подозренията на депутати от партията бяха, че казусът е използва за отстраняването на Цветков, за да бъдат прикрити одити на държавни структури и дружества, които констатират нарушения от времето, когато управляваше ГЕРБ. Още повече че на мястото на Цветков за временно изпълняваща длъжността беше предложена заместничката му Горица Кожарева, която е дългогодишен член на Сметната палата, като през 2005 г. е предложена от управляващата тогава тройна коалиция на НДСВ, БСП и ДПС. След кратко прекъсване в края на управлението на кабинета "Орешарски", излъчен от ДПС и БСП, тя отново е избрана в ръководството на одитния орган, което предизвика възмущение, включително и на ГЕРБ, които бяха в опозиция тогава. Причината беше, че тя е съпруга на Михаил Кожарев, който към онзи момент беше член на Висшия съдебен съвет (ВСС), избран от прокурорската квота. Като такъв той отговаря за бюджета на съдебния орган, а Сметната палата го одитира, което е конфликт на интереси.

През 2016 г., по време на второто правителство на Борисов, Горица Грънчарова-Кожарева е номинирана за председател на Сметната палата от Патриотичния фронт (ВМРО-НФСБ) заедно с Цветан Цветков, който беше издигнат от двете управляващи формации - ГЕРБ и Реформаторския блок. Малко преди гласуването в пленарната зала обаче кандидатурата на Грънчарова-Кожарева беше оттеглена от националистическите формации и така Цветков остана единственият кандидат за поста, подкрепен и от ДПС.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 1

    Не сте ли чули, че и гуверньорът на БНБ е с изтекъл преди 2 години мандат?

    Нередност?
Нов коментар