Как ИТН влезе в парламента

Леко увеличената подкрепа за партията в страната и в чужбина и някои други "щастливи" фактори я върнаха в Народното събрание

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Формацията на Трифонов има около осем хиляди гласа повече в сравнение с предишните избори.
  • Ръстът е малък, но е факт в по-голямата част на страната, както и в чужбина.
  • За прескачането на бариерата помага и големият брой гласове "Не подкрепям никого", които не се броят като действителни.

Завръщането на партията на Слави Трифонов в парламента бе една от изненадите на тези иначе доста прогнозируеми и предвидими избори - макар и на санитарния минимум с 4.1% от гласовете и 11 народни представители, тя отново ще е в Народното събрание. Така кратката история на "Има такъв народ" става все по-криволичеща, тя успя да отхапе голям дял от вота още с първото си явяване на избори, после ги спечели, след което рязко се срина, изпадна от парламента, а сега отново влиза в него. Всичко само за две години.

Водещите социологически агенции не успяха да предвидят завръщането й - в техните прогнози формацията получаваше между 2.3% и 3% от вота. Но това не е кой знае каква изненада - резултатите на малките формации трудно могат да се обхванат точно. А и в случая става дума за едва 7-8 хиляди гласа разлика. Въпреки това очакванията сякаш бяха, че ИТН няма да успее да прескочи бариерата - може би заради логиката, че когато една партия се срива и веднъж отпадне от парламента, обрат рядко се случва.

Тази изненада роди и спекулации в публичното пространство и в социалните мрежи - намеци и директни заключения, че някой е "помогнал" на формацията на Слави Трифонов да прескочи бариерата - с преливане на контролиран вот или по друг начин. Ясни доказателства за това досега обаче няма, но и трудно биха били намерени предвид малките дялове на партията. И все пак погледът към резултатите на ИТН в страната сякаш говорят повече за органичен, макар и малък ръст във вота за нея - тя отчита плюс спрямо предходните избори в повечето области. Това заедно с някои други "щастливи" фактори - като известния отлив на гласове от ПП и големия дял посочили "Не подкрепям никого" този път, се оказва достатъчно.

Капка по капка?

Около осем хиляди гласа повече (около 104 хил.) е получила партията на Трифонов на 2 април спрямо изборите миналата есен (около 96 хил., или 3.9% от вота тогава). Най-голямото увеличение - с по около 1000 гласа, идва от чужбина и от област Варна. Но ИТН има по-малък или по-голям ръст в близо 20 области на страната - от няколко стотин до няколко десетки галса повече. Само в осем области отчита минимални минуси - най-големият спад е от 287 гласа. Подобен доста кохерентен резултат трудно може да бъде постигнат с неавтономен вот. Откъде обаче идва този резултат?

"Има такъв народ" се различава от останалите партии по своята комуникационна затвореност. От формацията говорят на своите избиратели единствено през собствената си телевизия "Седем осми" и през фейсбук. Така за публиката, която е извън "балона" и тесните последователи на Трифонов, остава усещането, че ИТН е възкръснала почти от нищото - без да е постоянно по телевизиите и без да прави кой знае какво. Това обаче не е съвсем така.

Партията започна кампанийно събиране на подписи за референдум - този път за президентска република. Тази активност е в огромна степен обречена на неуспех, тъй като въпросът е от компетенцията на Велико народно събрание, но пък донесе донесе на ИТН известна видимост в градовете. Редом с това ИТН проведе и кампания в няколко града - във Варна, София, Стара Загора, където листата водеше самия Слави Трифонов.

Именно това са и областите, в които партията отчита най-голям ръст. Известен ефект от кампанията може да бъде забелязан дори на микрониво. Формацията например имаше активни предизборни събития и срещи в "Студентски град". На вота на 2 април тя отчита почти удвоен резултат там - над 400 гласа при 260 на предишните избори. Малка разлика се вижда и в чужбина, например при резултатите на партията в Лондон, където нейни представители се срещнаха с местните общности. На настоящия вот там тя има 15% ръст - 1210 гласа спрямо 1050 миналата есен.

Факторът "Не подкрепям никого"

На последните избори директният протестен вот, отчетен с графата "Не подкрепям никого" в бюлетините, достигна рекордните над 108 хил гласа, или 4.5% от вота - ако бе партия, тя щеше да е парламентарно представена. Реално този вот се е утроил за 2 години. В Изборния кодекс обаче има парадокс, що се отнася до тези гласове - макар да са напълно редовни и носят ясно послание, те не се вземат като действителни при преразпределението на резултата впоследствие.

Ако те бъдат оставени при действителните, прагът за прескачане на 4-те процента се повишава, а в случая се повишава значително, тъй като делът на "Не подкрепям никого" този път е солиден. Ако тези гласове се борят за действителни, прагът за влизане в 49-ото НС става малко над 105 хил гласа. Без тях обаче бариерата пада на почти 101 хил. гласа. Тази разлика реално вкарва ИТН с техните 103 971 гласа в парламента.

Кой гласува за Трифонов

Социолозите описват избирателите на Слави Трифонов като сравнително млади хора или хора в активна възраст, от по-малки градове, с преобладаващо средно образование. Преглед на резултатите на партията в секциите показва, че при нея мощно преобладава машинния вот, а това говори за по-млади избиратели, които не се притесняват от технологиите.

Част от вота за ИТН е с видимо протестен характер. Данните от преразпределението на гласове от миналите и сегашните избори между партиите на "Галъп" например показват, че около 71% от настоящите избиратели на "Има такъв народ" са гласували за тях и миналата есен - това може да се нарече електорално ядро на партията - около 70-73 хил. души. Тя обаче е привлякла и около 10 хил. души, гласували на миналите избори за "Продължаваме промяната". Това са протестно настроени избиратели, които е много вероятно през 2021 г вече да са гласували за ИТН. Останалата част от ръста на "Има такъв народ" идва от избиратели на ГЕРБ, негласували на миналите избори и неподкрепили никого и в по-малка част привлечени от други партии (виж графиката).

Партията на Трифонов през 2021 г. получи мощна подкрепа от чужбина и с нея успя и да спечели и вота тогава. Сега нещата са различни, но въпреки това партията получава добра подкрепа зад граница - 9000 гласа (с 1000 повече спрямо преходния вот). Това е повече, отколкото партията взима в коя да е област в България. В чужбина тя реално е пета сила с близо три пъти по-добър резултат от БСП.

Какво да очакваме от ИТН

Със своите 11 депутати партията на практика няма особено значение за потенциално (не)възможните формули за формиране на правителство. Те не могат да бъдат третото звено в евентуална коалиция на ГЕРБ и ДПС, тъй като 11-те им гласа не са достатъчни за мнозинство, а ако към този отбор се включи БСП, партията на Трифонов става излишна. Сътрудничество с ПП-ДБ пък едва ли може да има след разрива в четирипартийното коалиционно правителство миналата година. Така или иначе обаче и общите им гласовете пак не стигат за мнозинство.

Досега от ИТН не са казали много. Единственият намек за поведението им в новия парламент идва от поздравителното обръщение на Трифонов към избирателите във фейсбук непосредствено след изборите. Там се казва, че "Има такъв народ" "ще бъде вашият гарант да разбирате какво става зад кулисите и да научавате истината от първа ръка".